In ce conditii poate fi urmarit penal Gabriel Oprea, daca isi da demisia din Senat. Noi proteste in Piata Universitatii
Dupa ce mii de oameni au iesit joi seara in Bucuresti, dar si pe strazile marilor orase, dezamagiti de clasa politica si de atitudinea parlamentarilor, Gabriel Oprea a anuntat vineri ca isi depune demisia din Senat.
Acelasi Oprea le-a cerut initial colegilor sa il ajute. Acum, fostul ministru de Interne sustine ca nu se ascunde in spatele imunitatii. Mai mult decat atat, la fel ca familia Gigina, doreste sa afle adevarul despre accidentul in care si-a pierdut viata politistul care ii deschidea calea catre casa. La pranz, inclusiv presedintele Romaniei i-a sugerat sa faca acest gest.
"Nu ma ascund in spatele niciunei imunitati si, la fel ca si familia Gigina, doresc adevarul despre acel accident. Inteleg ca sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluarii votului. Prin urmare, ca sa nu mai existe vreo indoiala, va anunt ca demisionez din Senatul Romaniei. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza saptamana viitoare.", a scris Gabriel Oprea pe contul de Facebook.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vineri la pranz, Gabriel Oprea a depus la Senat o cerere de reluare a votului in urma solicitarii procurorilor DNA, de incepere a urmaririi penale pe numele sau, pentru ucidere in culpa. Cateva ore mai tarziu, fostul ministru s-a razgandit si a anuntat ca isi da demisia din functia de senator.
Pana sa vina Oprea cu aceste precizari pe contul sau de Facebook, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat mahnirea in legatura cu gestul senatorilor de a face scut in jurul fostului ministru.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "In Parlament nu trebuie sa se voteze vinovatia sau nevinovatia unei persoane sau a unui parlamentar si a unui fost ministru si actual ministru, se stabileste numai in instanta de judecata. Exista posibilitatea pentru persoana implicata sa demisioneze daca vrea sa detensioneze situatia."
Daca Oprea isi va depune demisia luni, atunci nu se va mai discuta cererea sa de reluare a votului.
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Salut gestul domniei sale, este foarte bine-venit. In mod normal, aceste chestiuni ar trebui sa intre pe procedura parlamentara. Dar din moment ce domnul Oprea si-a dat demisia, atunci aceasta cerere probabil ca nu mai are sens."
Joi seara, mii de romani au iesit in strada si i-au cerut lui Oprea sa plece din Senatul Romaniei. La protestul din Capitala a participat si Cornel Gigina, tatal lui Bogdan.
Cornel Gigina: "Le multumesc acestor oameni , emotional sunt aproape de familia Gigina si le multumesc inca o data ,inclusiv celor din toata tara si cu ajutorul dansilor se va face dreptate. Ii doresc sa nu aiba parte de ce am avut noi si prin ce am drama trecem noi in aceste momente. "
Si motociclistii si-au aratat solidaritatea fata de politistul mort la datorie, in urma cu aproape un an.
Dupa ce Gabriel Oprea isi pierde calitatea de parlamentar, se bucura totusi de imunitate pentru fapte comise in exercitarea functiei de ministru. In acest caz va fi nevoie de o noua solicitare de ridicare a imunitatii, trimisa presedintelui Romaniei, conform Constitutiei.
Noi proteste, vineri seara
Desi revolta publica l-a rapus pe Gabriel Oprea, pentru protestatari nu este suficient. Vineri s-au adunat in Piata Universitatii si scandeaza impotriva clasei politice.
De asemenea, acestia scandeaza si impotriva parlamentarilor cercetati penal si cer sa dispara imunitatea de care se bucura.
Oamenii cer sa fie tratati cu demnitate, respect si ca toti sa fie egali in fata legii.
Cazul Bogdan Gigina
DNA sustine ca Oprea stabilea viteza coloanei oficiale, atunci cand le spunea politistilor de la Rutiera unde si la ce ora vrea sa ajunga.
Pe 20 octombrie 2015, politistul Bogdan Gigina de la Rutiera alerga cu peste 80 de kilometri pe ora, noaptea, pe ploaie, ca sa deschida drumul limuzinei lui Gabriel Oprea, care se ducea acasa, in cartierul Cotroceni.
El a murit, in momentul in care a pierdut controlul motocicletei si a cazut intr-o groapa sapata pentru lucrari la conductele de gaze, in fata Casei Radio, in Bucuresti.