Iohannis, despre votul din Senat in cazul Oprea: "Sa terminam odata cu aceste partide care nu au inteles ce vrea romanul"

iohannis, oprea

Gabriel Oprea a anuntat, pe Facebook, ca a depus la Senat cererea catre Calin Popescu Tariceanu pentru reluarea votului asupra solicitarii DNA de urmarire penala in dosarul in care este acuzat de ucidere din culpa.

In mesajul de pe reteaua de socializare, senatorul a spus ca nu este intentia sa de a "fugi de Justitie", dar considera ca dosarul este o "rafuiala" politica. "Am depus astazi cererea catre Presedintele Senatului. Nu a fost si nu este intentia mea sa fug de Justitie. Insa ceea ce se intampla cu acest dosar nu este in regula. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigina, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre razbunari si rafuieli cu substrat politic", a scris Oprea in mesajul postat pe pagina lui de Facebook vineri dimineata.

Mesajul este insotit de fotocopia cererii. Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale, pentru ucidere din culpa, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”impotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” si sase abtineri. Partidul National Liberal a anuntat joi ca va solicita luni reluarea votului in Senat in cazul inceperii urmaririi penale impotriva lui Gabriel Oprea.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca social-democratii nu se vor opune in cazul unei solicitari oficiale de reluare a votului in cazul lui Gabriel Oprea si spune ca principalii vinovati de actuala situatie sunt cei care l-au "creat" ca lider politic si l-au incurajat, respectiv fostul presedinte Traian Basescu si "alte institutii". Biroul Permanent al Senatului va discuta in sedinta de luni solicitarea PNL, urmand ca senatorii sa solicite Comisiei juridice un punct de vedere cu privire la posibilitatea regulamentara a demersului.

Citește și
Protest Gabriel Oprea
Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea: "Nu mai suport". FOTO si VIDEO

Cum ar putea fi reluat votul in cazul Oprea. Judecatorul Cristi Danilet: "Este oricand posibil sa se repete aceasta cerere, nu este nevoie de vicii"

Solicitarea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale pentru ucidere in culpa impotriva lui Gabriel Oprea poate fi suspusa din nou la vot, sustine judecatorul Cristi Danilet.

"Daca nu s-a admis o data propunerea de a se formula cerere de urmarire penala a unui (fost) ministru parlamentar, este oricand posibil sa se repete aceasta cerere, intocmai cum un denunt poate fi formulat de mai multe ori de catre aceeasi persoana. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot in chestiunea urmaririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici sa se gaseasca vicii in prima procedura”, sustine judecatorul Cristi Danilet, intr-un articol publicat pe platforma Contributors.ro.

Co-presedinta PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, vineri, ca reluarea votului este posibila, iar liberalii vor analiza luni solutiile, care pot varia de la sesizarea Curtii Constitutionale pana la greva parlamentara pe termen limitat. "La nivel juridic foarte multe nu se pot face. Poti sa ceri reluarea votului, poti sa mai contesti la Curtea Constitutionala o hotarare sau nu. Eu cred ca la nivel politic am spus ce am avut de spus. Mai pot fi gesturi pe care sa le luam in considerare luni, de exemplu, la Biroul Politic National, de genul greva parlamentara pe o durata determinata sau alte gesturi politice, dar problema este ca nu noi decontam, din pacate, nu PNL in speta, pentru ca PNL, de data aceasta, si-a facut cu varf si indesat datoria fata de cetateanul roman. Cred insa ca obligatia de a rezolva aceasta problema este in gradina PSD. Nu ma intereseaza daca domnul Dragnea il pune pe lista pe domnul Oprea, treaba domnie sale, poate sa il ia si acasa, problema mea este ca ar trebui sa nu mai judecam obligatiile noastre fata de cetatenii Romaniei in functie de prietenii, nu avem voie sa facem acest lucru. Vom vedea luni ce se intampla", a spus Gorghiu la RFI, intrebata ce arme juridice sau politice mai are PNL daca luni nu se decide reluarea votului in cazul Oprea.

Ea a adaugat ca nu exista riscul sa se abuzeze de posibilitatea de a se resupune la vot o decizie deja votata a Senatului, pentru ca exista precedente de acest gen."Deja exista precedente si nu s-a deranjat nimeni in societatea romaneasca. De exemplu, legea defaimarii. Domnul Dragnea a cerut revotarea acelei legi in Parlament si exista o decizie a CCR de la inceputul anului care ne-a raspuns foarte clar ca ideea de reluare a votului in faza deciziei plenului Camerei Deputatilor este permisa si este fireasca, pentru ca aceasta constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor doua camere ale Parlamentului. CCR spune ca e constitutional, daca este vointa Camerei. Avem si cazul Sova. Sunt doua precedente negative. Eu cred ca, insa, lumea se teme sa avem si un precedent pozitiv, adica sa corecteze senatorii PSD o greseala, eu nu cred ca a fost o greseala, haideti sa ii spunem greseala, si sa facem ceea ce trebuie. Sa trimitem un dosar in fata instantei de judecata. De ce s-ar teme cineva de o urmarire penala sau de analiza unei instante judecatoresti?", a aratat copresedintele PNL.

Ioan Chelaru (PSD): Nu se va ajunge la reluarea votului in cazul Oprea fiindca nu ai cum regulamentar

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, sustine ca, regulamentar, votul in cazul cererii DNA privind inceperea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea nu poate fi reluat de Camera superioara a Parlamentului. Chelaru a explicat, intr-o declaratie acordata Agerpres, ca nu exista prevedere legala care sa permita reluarea votului pe o speta cata vreme nu a existat un viciu procedural. "Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu exista niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindca nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentara ca sa dai vot la aceeasi problema de doua ori, fara sa existe un incident de procedura. Deci in actualele prevederi constitutionale ale Legii raspunderii ministeriale si ale Regulamentului Senatului nu exista niciun text care sa permita sau sa poata fi interpretat ca dand posibilitatea reluarii votului."

Potrivit social-democratului, Senatul ar putea relua votul numai in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, insa "nu exista motive" pentru o contestatie la CCR."(Reluarea votului ar fi posibila - n.r.) doar daca PNL ar contesta la CCR hotararea si Curtea ar zice ca lipseste o litera. Curtea ne-ar obliga sa reluam votul, in rest, nu. Iar la Curte nu exista motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus acesta.

Ioan Chelaru a amintit ca Senatul a reluat, in cazul cererii DNA cu privire la senatorul Dan Sova, intreaga procedura si nu doar votul. "In cazul votului privitor la Dan Sova a fost intr-adevar (reluat votul - n.r.), dar acolo a fost vorba de o majoritate care a fost declarata neconstitutionala. De asta la Sova s-a reluat intreaga procedura, nu numai votul. Aici (in cazul lui Gabriel Oprea - n.r.) nu se pune problema, e doar de imagine", a apreciat senatorul PSD.

Reactia presedintelui Klaus Iohannis

“Pe buna dreptate oamenii sunt revoltati”, a spus presedintele Iohannis. “Nevinovatia lui se va arata in instanta, lucrurile au ajuns intr-o zona unde nu ar fi trebuit sa se ajunga. Sunt mahnit ca Senatul, dupa atatea discutii nu a inteles despre ce este vorba, senatorii in continuare voteaza la comanda partidului fara a tine cont de nevoia de transparentizare. Avem oameni in Senat care au un discurs deschis anti-justitie, e revoltator. Alegatorul sa inteleaga ca de el depinde, poate sa rezolve aceasta problema. Sunt partidee care vor sa inteleaga si partide care nu vor sa inteleaga. Daca vor primenire, alegatorii a nu voteze partide care au pe lista penali.

Sa terminam odata cu aceste partide care nu au inteles deloc ce vrea romanul. Alegerile sunt o ocazie buna sa se rezolve”, a mai declarat Iohannis, care a spus ca nu stie daca votul din Senat poate fi reluat, dar ca "problema in fond ramane acceasi: sunt prea multi oameni care au probleme in Parlament”.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
O noua zi de proteste in Capitala. Manifestatiile impotriva votului dat in cazul Oprea continua in Capitala
O noua zi de proteste in Capitala. Manifestatiile impotriva votului dat in cazul Oprea continua in Capitala

Un nou protest fata de Gabriel Oprea a fost anuntat, pentru vineri seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, de catre organizatorii manifestatiei care a strans, joi, in Capitala, peste 2.500 de oameni.

Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea:
Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea: "Nu mai suport". FOTO si VIDEO

Peste o mie de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului Romaniei, scandalizati ca senatorii au facut scut, in jurul lui Gabriel Oprea si l-au lasat cu imunitatea intacta.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.