PNL + PDL: Cine isi sacrifica istoria pentru victoria in fata PSD. INFOGRAFIC cu candidatii la prezidentiale de dupa 1989

candidati, alegeri

Daca liderii PNL si PDL se tin de cuvant, in scurt timp am putea asista la un eveniment important pe scena politica romaneasca: sacrificarea unui partid si, implicit, disparitia sa de pe scena jocurilor de putere, datorita fuziunii prin absorbtie.

Scopul final: crearea unei forte politice care sa fie in stare sa tina piept colosului PSD-PC-UNPR la marea lupta din aceasta toamna pentru functia de presedinte al Romaniei.

In acest context, apar doua intrebari principale: ce partid va disparea si cine va fi candidatul "dreptei unite"? Insa, pentru a putea lansa macar niste ipoteze care sa ofere un posibil raspuns, este nevoie de o "intoarcere in timp", ca sa vedem ce s-a intamplat in primii 20 de ani de democratie politica in Romania post-ceausista.

Istoria candidatilor la prezidentiale. Un singur an cu candidat comun: 2000, cand PNL si PD l-au sustinut pe Traian Basescu la Cotroceni.

Citește și
Vasile Blaga si Crin Antonescu - cover
Vasile Blaga: "Vrem candidat unic cu PNL". PDL si PNL negociaza pentru a forma un mare partid de centru-dreapta
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

PNL - PARTID ISTORIC

Sa o luam cu inceputul, adica cu PNL, unul dintre partidele istorice ale Romaniei, alaturi de PNCTD.  Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, regimul comunist din Romania a blocat procesul democratic al pluripartidismului. Dupa cum se stie, instaurarea unui sistem totalitar a insemnat abolirea pluralismului politic si dizolvarea partidelor politice democratice, inclusiv a PNL, care si-a incetat activitatea in noiembrie 1947.

In 1989 insa, dupa caderea comunismului, o parte dintre liberali s-a intors in tara pentru a reorganiza si reconstrui Partidul National Liberal, carora li s-au alaturat personalitati din tara. Printre cei care au repus bazele formatiunii liberale s-au numarat Dan Amedeo Lazarescu sau Radu Campeanu. Astfel, in primele zile ale anului 1990, PNL s-a reinregistrat ca partid politic si a inceput o noua etapa din existenta sa politica. Primul presedinte al PNL dupa caderea regimului comunist a fost Radu Campeanu, care a detinut aceasta functie din 1990 pana in 1993.

Asa cum era de asteptat, in anii ‘90 miscarea liberala inregistreaza o perioada agitata, caracterizata prin sciziuni succesive, fragmentari si tentative de unificare. Prima sciziune s-a produs la 23 iulie 1990, cand s-a creat Partidul National Liberal - Aripa Tanara (PNL-AT). Din comitetul de initiativa faceau parte Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman sau Dinu Patriciu. In aprilie 1991, PNL-AT semneaza Carta pentru Reforma si Democratie, intrand in guvernul Roman remaniat (Dinu Patriciu fiind Ministrul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului). Dupa caderea guvernului Roman, PNL participa la guvernare cu FSN, sub conducerea independentului Theodor Stolojan.

Procesul reunificarii liberale a inceput sub presedintia lui Mircea Ionescu - Quintus, in 1993. Ca parte a Conventiei Democratice, alianta opozitiei unite, PNL a participat la coalitia de guvernare din perioada 1996-2000.

Dupa 1995, PNL isi intareste pozitia absorbind alte partide considerate compatibile ideologic: Partidul Alianta Civica (1998), Alianta pentru Romania (2002), Uniunea Fortelor de Dreapta (2003) si Actiunea Populara (2008).

In 2003 PNL a devenit parte a Aliantei Dreptate si Adevar - Alianta DA PNL-PD - Alianta care il desemneaza pe presedintele PNL Theodor Stolojan drept candidat pentru presedintia Romaniei.

In octombrie 2004, cu mai putin de doua luni inainte de alegeri, Stolojan anunta ca se retrage din cursa electorala invocand probleme de sanatate, renuntand totodata si la presedintia PNL, care este preluata de Calin Popescu Tariceanu.

Astfel, Tariceanu devine primul premier liberal al Romaniei dupa caderea comunismului. In timpul guvernarii PNL, Romania a atins un nivel de dezvoltare economica ce a fost descris de Tariceanu cu o expresie care a devenit celebra: "Economia romaneasca de astazi, din acest an, pot sa va spun ca functioneaza nu bine, ci foarte bine. Economia romaneasca - stiti cum se spune romaneste - duduie." - spunea in 2005 premierul liberal.

De subliniat insa ca, din punct de vedere politic, electoratul din acea vreme a transformat PNL intr-unul dintre cele 3 mari partide din Romania.

In octombrie 2006, un grup de membri si fosti membri ai partidului, condus de fostii presedinti Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, cunoscuti in presa ca apropiati ai presedintelui Traian Basescu si sustinatori ai apropierii de Partidul Democrat, lanseaza asa-numita „Platforma liberala”, optand sa infiinteze o alta formatiune politica: Partidul Liberal Democrat. PLD insa nu are o varsta multa si fuzioneaza cu PD.

2009 este anul unei schimbari majore in PNL. Sefia partidului este preluata de senatorul Crin Antonescu, care, desi este contestat de unii lideri cu vechime mare pentru prietenia cu PSD, (cum este cazul lui Andrei Chiliman), reuseste sa duca formatiunea politica la cel mai mare scor liberal din ultii ani. De asemenea, Crin Antonescu a fost, dupa Radu Campeanu (in 1990), primul liberal care a intrat in competitia prezidentiala, in 2009. In 2010, Antonescu a fost reconfirmat in functia de presedinte, iar in 2011, PNL a format alaturi de Partidul Conservator (PC) Alianta de Centru Dreapta (ACD). Aceasta si-a unit mai departe fortele cu Partidul Social Democrat, punandu-se bazele Uniunii Social Democrate, formand astfel USL, proiectul politic al opozitiei unite.

            Presedintii PNL dupa 1990:
                  ⇒ Radu Campeanu (1990-1993)
                  ⇒ Mircea Ionescu Quintus (1993-2001)
                  ⇒ Valeriu Stoica (2001-2002)
                  ⇒ Theodor Stolojan (2002-2004)
                  ⇒ Calin Popescu-Tariceanu (2004-2009)
                  ⇒ Crin Antonescu (din 2009)

 

PDL - PARTIDUL CARE S-A FACUT MARE DUPA CE A INGHITIT PARTIDE MAI MICI

Istoria PDL este strans legata de PNL. Dupa cum ii spune si numele, Partidul Democrat Liberal are deja "in sange" celule liberale, partidul fiind format in 2007 din fuziunea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat.

Totul incepe de la PD, care este inregistrat ca persoana juridica in 1993. PD era continuatorul aripii Roman (Petre Roman, n.r.) din Frontul Salvarii Nationale - aripa devenita partid de sine statator odata cu scindarea Frontului din martie 1992. Prin urmare, arborele genealogic al acestui PDL ar putea fi rezumat in felul urmator: Ion Iliescu si Petre Roman pot fi considerati "mama" si "tatal" actualului PDL. Ei doi au format o echipa in Frontul Salvarii Nationale, dupa care, asa cum se mai intampla intr-o familie, s-au certat. Iliescu si apropiatii sai s-au desprins din FSN si au format Frontul Democrat al Salvarii Nationale (FDSN), care s-a transformat ulterior in Partidul Democratiei Sociale din Romania. Petre Roman, ramas cu FSN-ul, si-a schimbat denumirea in Partidul Democrat.

Din initiativa PD, la 1 iulie 1993 se formeaza Alianta Social Democrata in scopul unirii fortelor politice care doreau "aplicarea unor percepte social-democrate moderne". Din A.S.D. faceau parte: Partidul Democrat, Partidul Social-Democrat Traditional, Partidul Revolutiei Romane si Partidul Democrat al Muncii. In acei ani de dupa Revolutie, era oarecum la moda sa infiintezi un partid politic si, mai mult decat atat, sa-i pui sintagma "democrat" in denumire. Totul era "democrat" atunci si toate partidele mari din prezent au in istoria lor legaturi cu Frontul Salvarii Nationale - gruparea civica si politica, care, scuzati cacofonia, a stabilit destinele Romaniei libere de dupa 1989.

La sfarsitul lui 1995, PD face alianta electorala cu Partidul Social-Democrat Roman condus de Sergiu Cunescu. Formatiunea rezultata, intitulata Uniunea Social-Democrata (USD), semneaza un protocol de sustinere reciproca si de alianta la guvernare cu Conventia Democratica din Romania (formata din PNTCD si PNL). Iata, deci, ca legaturile dintre PDL si PNL au o vechime destul de mare, de aproape 20 de ani.

In 1998, PD reintra la guvernare alaturi de CDR, UDMR si PSDR. Aceasta revenire in Guvern, cu aceiasi ministri si alaturi de aceiasi aliati, aduce Partidului Democrat o scadere semnificativa de credibilitate. Alegerile locale si generale din anul 2000 gasesc Partidul Democrat in cea mai mare pierdere de imagine. Daca partidul reuseste un 7% in alegerile parlamentare, Petre Roman abia aduna 3% din voturile exprimate pentru presedintie, iar PD trece in opozitie.

Initiativa lui Traian Basescu de a candida pentru presedintia PD a fost singura modalitate de a relansa partidul, iar victoria la alegerile pentru Primaria Capitalei l-a transformat pe fostul capitan de nava in cel mai popular personaj al Partidului Democrat la acel moment.

In 2003, se decide realizarea aliantei politice “Dreptate si Adevar PNL–PD”, iar momentul de glorie al democrat-liberalilor este in 2004, atunci cand ajung la putere militand pentru lupta anticoruptie.

Primavara anului 2007 gaseste cele doua partide, PD si PLD, (vezi mai sus detalii despre formarea Partidului Liberal Democrat) in opozitie parlamentara. PD ajunge in opozitie in urma destramarii aliantei Dreptate si Adevar consfintita prin remanierea guvernamentală din aprilie 2007. Elementul marcant al anului 2007 se petrece la Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu - eveniment care duce la o pozitionare clara a partidelor politice in raport cu acest eveniment. Formatiunile anti Basescu erau PSD, PC, PRM si UDMR, iar cele pro Basescu erau PD si PLD. Faptul ca PD si PLD l-au sustinut pe Traian Basescu, votand impotriva demiterii, a facut ca cele doua partide sa se creasca in sondaje si popularitate. De asemenea, dorinta de a contracara forta aliantei "anti" din Parlament, condusa de PSD, in perspectiva alegerilor din 2008 a cantarit mult in formarea PDL

Ca o observatie importanta in contextul iminentei fuziuni dintre actualul PDL si PNL, Partidul Democrat-Liberal - care a fost caracterizat la un moment dat de liderii sai ca fiind singurul partid de dreapta din Romania - este rezultatul inghitirii a 8 partide, intr-o perioada de aproximativ 15 ani. Mai exact, PDL s-a format dupa fuziunea prin absorbtie a urmatoarelor formatiuni, de care, acum, multi romani nici nu au habar ca au existat vreodata: Frontul Salvarii Nationale, Partidul Democrat, Partidul Democrat al Muncii, Partidul Unitatii Social Democrate, Frontul Democrat Roman, Partidul Alianta Nationala Romana, Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale si Partidul Liberal Democrat.

In urma fuziunii din 2007, PDL si-a adoptat o noua doctrina politica de centru-dreapta, cu sursa de inspiratie in doctrina popularilor europeni (PPE). Fostul partid PD a aderat la PPE in noiembrie 2006, cu acea ocazie schimbandu-si si orientarea: de la social-democratie, PDL a trecut la doctrina populara (crestin democrata). Ulterior, PDL a aderat la Internationala Centrist-Democrata. Fuziunea cu PLD a introdus elemente liberale in cadrul doctrinei PDL, fara insa ca doctrina sa fie pe deplin armonizata la momentul fuziunii. Prin urmare, de la infiintare, s-a lucrat de mai multe ori pentru clarificarea doctrinei oficiale.

Presedintii PD / PDL:

1993 - 2000 – Petre Roman
2000 - 2004 – Traian Basescu
2004 - 2012 – Emil Boc
2012 - pana astazi – Vasile Blaga

CINE VA DISPAREA IN URMA FUZIUNII: PNL SAU PDL?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare nu avem nevoie de prea multe cunostiinte politice, fiind de presupus in mod logic faptul ca va disparea cel mai tanar partid, adica PDL - o formatiune a carei istorie este legata "doar" de evenimentele din 1990, prin FSN-ul lui Roman si Iliescu. PNL in schimb, a fost oficial fondat la 24 mai 1875, cand un grup de liberali (printre care Ion C. Bratianu sau Mihail Kogalniceanu) au pus bazele formatiunii politice care avea sa marcheze istoria Romaniei moderne. De fapt, originile miscarii liberale trebuie cautate mult mai devreme, in perioada pasoptista, momentul 1875 constituind doar coagularea unor grupari care existau deja pe scena politica.

Cu alte cuvinte, partidul istoric PNL va inghiti PDL intr-un final - daca actualii lideri politici se tin de cuvant si aplica fuziunea prin absorbtie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Crin Antonescu: Congresul PNL va avea loc pe 28-29 iunie. O comisie va pregati un nou statul al partidului
Crin Antonescu: Congresul PNL va avea loc pe 28-29 iunie. O comisie va pregati un nou statul al partidului

Liderul demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anuntat congresul care ar trebui sa schimbe destinele partidului, dar si intentia de a crea un mare partid de dreapta

Vasile Blaga:
Vasile Blaga: "Vrem candidat unic cu PNL". PDL si PNL negociaza pentru a forma un mare partid de centru-dreapta

Conducerea PDL a aprobat, in unanimitate, inceperea discutiilor cu PNL pentru o alianta. Anuntul a fost facut chiar de presedintele PDL, Vasile Blaga.

Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale
Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale

Dupa rezultatele slabe obtinute la euro-parlamentare, partidele de dreapta de la noi au inceput negocierile pentru o alianta anti-PSD!

Theodor Stolojan: Daca partidele de dreapta nu coopereaza, ajungem ca in 2000, bucurosi sa-l votam pe Iliescu
Theodor Stolojan: Daca partidele de dreapta nu coopereaza, ajungem ca in 2000, bucurosi sa-l votam pe Iliescu

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, marti, ca partidele de dreapta trebuie sa coopereze in perspectiva alegerilor prezidentiale din acest an, pentru ca altfel se va ajunge la situatia din anul 2000.

Mihai Razvan Ungureanu a fost la sediul PNL sa vorbeasca cu Antonescu: Suntem intr-o faza incipienta. Nu discutam fuziuni
Mihai Razvan Ungureanu a fost la sediul PNL sa vorbeasca cu Antonescu: Suntem intr-o faza incipienta. Nu discutam fuziuni

Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, marti, la finalul discutiei cu presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, ca discutiile pentru coagularea dreptei sunt intr-o faza incipienta si nu este vorba despre fuziuni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.