Vasile Blaga: "Vrem candidat unic cu PNL". PDL si PNL negociaza pentru a forma un mare partid de centru-dreapta

Vasile Blaga si Crin Antonescu

Conducerea PDL a aprobat, in unanimitate, inceperea discutiilor cu PNL pentru o alianta. Anuntul a fost facut chiar de presedintele PDL, Vasile Blaga.

Stirea este in curs de actualizare!

Participam la aceasta discutie deschisi. Dorim sa colaboram pe termen scurt, mediu si lung. Deci, nu vom avea in vedere doar alegerile prezidentiale din acest an, ci si alegerile locale si parlamentare din 2016”, a mai declarat Vasile Blaga. El a precizat ca PDL doreste constituirea in timp a unui mare partid de centru-dreapta.

Vasile Blaga a mai mentionat ca PDL saluta dorinta PNL de a face parte din PPE. El a precizat ca se doreste constituirea, in final, a unui mare partid de dreapta.

Blaga a mai spus ca PDL are in acest moment un candidat foarte puternic pentru Presedintie, Catalin Predoiu, si ca impreuna cu liberalii vor stabili criteriile pentru a avea un singur candidat, dar ca s-ar bucura ca acesta sa fie reprezentantul PDL: "Noi il avem pe al nostru, sa vedem pe cine au ei, analizele ca atare si sa avem un singur candidat", a precizat Blaga dupa sedinta BPN al PDL, referindu-se la faptul ca liberalii isi vor desemna candidatul dupa congresul partidului.

Citește și
Theodor Stolojan
Theodor Stolojan: Daca partidele de dreapta nu coopereaza, ajungem ca in 2000, bucurosi sa-l votam pe Iliescu
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Blaga a aratat ca PDL are in acest moment un candidat foarte puternic in persoana lui Catalin Predoiu. "Impreuna cu liberalii vom stabili criteriile, dupa care vom avea un singur candidat si m-as bucura ca el sa fie reprezentantul PDL", a mai spus Vasile Blaga.

Intrebat daca si PNL ar trebui sa-si desemneze candidatul pentru prezidentiale printr-o competitie interna, asa cum a facut PDL, Blaga a raspuns ca nu poate impune altui partid criteriile valabile in partidul sau. De asemenea, Blaga a mai fost intrebat daca alianta PDL-PNL ar putea avea candidat la prezidentiale o persoana al carei nume sa nu fi fost vehiculat pana acum. "Nu ma puneti sa raspund la intrebari la care nu am raspuns. Nu poti avea idei preconcepute cand participi la o astfel de discutie, trebuie sa fii cinstit cu tine si cu cel care negociezi", a raspuns liderul PDL.

Blaga a spus ca PDL doreste o colaborare pe termen scurt, mediu si lung cu PNL si nu are ca obiectiv doar castigarea alegerilor prezidentiale.

Intalnire oficiala intre PNL si PDL

De altfel, reprezentantii PDL se intalnesc astazi la Parlament, de la ora 17.00, cu liderii PNL, pentru o prima runda de negocieri.

Marti, Vasile Blaga a declarat ca reprezentantii PDL au avut o discutie informala in care au evaluat situatia si posibilitatile de coagulare a dreptei, pe care democrat-liberalii "nu le-au exclus niciodata". El a aratat ca PDL si PNL sunt principalele forte de dreapta din Romania si ca intr-o constructie politica "prima data participa cele mai importante partide de dreapta". Blaga a spus ca PDL are miercuri o sedinta a BPN, iar luni sedinta Colegiului Director. El a aratat ca, in urma discutiei informale din partid, democrat-liberalii au ajuns la concluzia ca trebuie sa aiba o prima discutie cu PNL.

Vasile Blaga a mai spus ca la discutia cu PNL vor participa el, Gheorghe Flutur, secretarul general al partidului, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu si trei vicepresedinti ai partidului. Blaga a fost intrebat si despre varianta in care ca PNL ar conditiona discutiile cu PDL de sustinerea la prezidentiale a lui Crin Antonescu: "Niciodata cand pornesti de la nume nu ajungi la nicio concluzie si stiu asta si colegii liberali. Hai sa discutam deocamdata, sa vedem cum reprezentam o puternica opozitie la PSD si in cele din urma vom ajunge desigur si la nominalizari", a aratat Vasile Blaga.

Blaga a fost intrebat daca PMP va fi invitat la discutii viitoare, avand in vedere ca Elena Udrea a postat un mesaj in care arata ca PMP accepta orice initiativa de unificare a dreptei. "Hai sa discutam deocamdata intre principalele formatiuni de opozitie si cei care vor dori sa vina langa noi...", a raspuns Blaga.

El a aratat ca este convins ca la un moment dat si Mihai Razvan Ungureanu va dori sa discute cu partidele de dreapta in vederea unui proiect comun. "Intr-o constructie, prima data participa cele mai importante forte ale dreptei", a repetat Vasile Blaga.

El a mai spus ca delegatia PDL care va discuta miercuri cu PNL va merge "cu mandatul de a incepe primele discutii".

Marti, liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, s-a aflat la sediul PNL pentru a discuta cu presedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, variante de asociere a dreptei in urma scorului inregistrat la alegerile europarlamentare. Ungureanu a declarat, la finalul discutiei cu Antonescu, ca discutiile pentru coagularea dreptei sunt intr-o faza incipienta si nu este vorba despre fuziuni, facand un apel la liderii politici sa fie "decenti".

Sulfina Barbu: Discutiile PDL-PNL vizeaza o colaborare politica; un prim proiect - prezidentialele

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu a declarat, marti, ca discutiile PDL cu PNL vizeaza o colaborare politica "cu un prim proiect politic comun alegerile prezidentiale", apreciind ca cele doua partide "nu se vor impotmoli in nume". "Discutiile cu PNL vizeaza o colaborare politica, cu un prim proiect politic comun - alegerile prezidentiale, dar principiile colaborarii vor fi stabilite ca fiind valabile pe termen mediu si lung. Din experienta colaborarii intre cele doua partide, cu siguranta nu vom pleca de la nume, in colaborarea noastra, si nu ne vom impotmoli in nume, ci vom stabili principii si proiecte", a precizat Sulfina Barbu.

Liderii PDL au avut marti o sedinta informala in urma careia au stabilit sa se intalneasca si sa aiba discutii cu PNL miercuri la ora 17:00, la Palatul Parlamentului.

Delegatia PDL va fi formata din presedintele partidului, Vasile Blaga, secratrul general al partidului Gheorghe Flutur, prim vicepresedintele Catalin Predoiu si vicepresedintii Mircea Hava, Gheorghe Falca, George Scripcaru.

Blaga: Ponta isi face deja griji in legatura cu discutiile PNL-PDL

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti seara, comentand faptul ca presedintele PSD, Victor Ponta, le-a urat liderilor PDL, PNL si FC sa nu rateze cumva unificarea dreptei ca premierul isi face deja griji in legatura cu discutiile dintre PDL si PNL.

"Isi face griji deja, zambind, domnul Ponta si il inteleg, pentru ca voia sa dea o mare lovitura si isi pusese consilierii sa plaseze pe piata de luni intregi analize mincinoase privind 45-50% si dintr-o data a obtinut 37%. Domnul Ponta, daca punem un raport de 2 la 1 intre PSD si PNL, cum a reiesit la votul de duminica, a pierdut 900.000 de voturi, dansul si PSD, din 2012 pana acum", a afirmat Blaga.

El a mai adaugat ca este un an electoral, iar Victor Ponta candideaza si va avea mari surprize. "Este un an electoral, dansul candideaza si va avea mari surprize", a mai spus Blaga.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca cel mai bun scenariu pentru PSD ar fi reunificarea dreptei, cu Antonescu, Blaga si Ungureanu, pentru ca cei trei se scuipau in ultimii ani, iar acum se pupa, adaugand: "Basescu are demnitatea mai mare: a fost scuipat si a depus plangere".

Referindu-se la reunificarea dreptei anuntata de Crin Antonescu, Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu, Ponta a spus: "Este scenariul cel mai bun, cel mai pozitiv pentru noi. Doi ani vom discuta doar ce spuneau unul despre celalalt in ultimii ani".

El a mai precizat ca nu isi poate inchipui cum va sta Norica Nicolai alaturi de PDL, sau Renate Weber - critic al popularilor europeni - alaturi de PPE. Ponta a adaugat ca nu stie cum vor putea spune Antonescu, Blaga si Ungureanu ca totul este bine intre ei in conditiile in care in ultimii ani s-au tot "scuipat", iar acum "se pupa".

"Deci le urez succes, sa nu rateze unificarea dreptei, ar fi pacat", a spus Ponta.

Blaga: Negocierile PDL-PNL sunt intre egali; cred ca ne vom intelege usor pe un program pentru 2016

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti seara, ca negocierile dintre PDL si PNL sunt intre egali, aratand ca el crede ca cele doua partide se vor intelege foarte usor pe un potential program de guvernare pentru 2016. "Negocierile sunt intre egali. Cine gandeste altfel stie de la inceput ca nu doreste concretizarea unei astfel de aliante. Liberalii au mai negociat cu noi un an si jumatate, eu conduceam echipa de negocieri de la PDL, am aceasta experienta a negocierilor cu ei si cred inca de acum ca ne vom intelege foarte usor pe un potential program de guvernare pentru 2016", a afirmat Blaga, potrivit Mediafax, care citeaza Realitatea TV.

El a spus ca a vazut schita de program economic al liberalilor si sunt perspective ca PNL si PDL sa se inteleaga foarte usor pe aceasta tema. Blaga a adaugat ca este convins ca si liberalii au citit platforma PDL. "Cand pleci la discutii este foarte bine sa lasi orgoliile acasa", a mai aratat Blaga. El a afirmat ca discutiile vor fi intre un partid militant, PDL, care are doi presedinti de Consilii judetene si 700 de primari si un partid cu potential in administrate, PNL, cu 13 presedinti de CJ si 900 de primari si "lucrurile sunt compatibile".

Potrivit lui Blaga, discutiile de la inceput au fost reciproce intre PDL si PNL, prima intalnire fiind la discursul vicepresedintelui american Joe Biden, iar apoi dupa alegeri, cand el l-a informat pe Antonescu cu privire la scorul obtinut de liberali.

In privinta candidatului la presedintie, Blaga a aratat ca fiecare partid are variante. "Ei au spus domnul Crin Antonescu, noi am spus domnul Predoiu. Totul se va discuta pornind de la telul si programul si vom sti exact care este omul care are potential sa castige Presedintia. Discutiile doar pe candidatul la Presedintie nu sunt suficiente pentru noi, trebuie sa discutam tot ciclul electoral", a mai spus Blaga, mentionand Congresul pe care il va avea PNL.

Blaga a mai spus ca nu doreste sa intervina in parcursul PNL, chiar daca liberalii au acum o conducere interimara, aratand ca exista o emulatie in teritoriu si in PDL si in PNL privind o astfel de constructie intre cele doua partide. Liderul PDL a mai aratat ca nu au existat tatonari si cu PMP, in privinta cooptarii si acestui partid in acesta schema de centru-dreapta, subliniind ca nu a mai vorbit cu Elena Udrea de cand se incheia termenul de inscriere in competitia interna pentru desemnarea candidatului PDL la Presedintie.

"Eu vad ca in PMP sunt cu mitralierele pe masa. Uitati-va la declaratile de ieri si de astazi ale domnilor lideri PMP Papahagi, Funeriu si ceilalti, chiar domnul Baconschi: intentii, critici, sa-si rezolve problemele lor, au ce discuta acolo, noi vom discuta cu PMP", a adaugat Blaga.

Liderul PDL a spus ca deocamdata discutiile sunt intre principalele forte de dreapta, PDL si PNL, si daca aceste partide se vor intelege, vor veni si celelalte la discutii. Intrebat despre ce inplicare ar avea Traian Basescu, Blaga a raspuns: "Discuta PDL cu PNL, dupa care alte partide care doresc sa se alature, discutam cu ele. Nu stiu ca Traian Basescu sa faca parte dintr-un partid. Este sustinatorul unui partid".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale
Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale

Dupa rezultatele slabe obtinute la euro-parlamentare, partidele de dreapta de la noi au inceput negocierile pentru o alianta anti-PSD!

Theodor Stolojan: Daca partidele de dreapta nu coopereaza, ajungem ca in 2000, bucurosi sa-l votam pe Iliescu
Theodor Stolojan: Daca partidele de dreapta nu coopereaza, ajungem ca in 2000, bucurosi sa-l votam pe Iliescu

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, marti, ca partidele de dreapta trebuie sa coopereze in perspectiva alegerilor prezidentiale din acest an, pentru ca altfel se va ajunge la situatia din anul 2000.

Mihai Razvan Ungureanu a fost la sediul PNL sa vorbeasca cu Antonescu: Suntem intr-o faza incipienta. Nu discutam fuziuni
Mihai Razvan Ungureanu a fost la sediul PNL sa vorbeasca cu Antonescu: Suntem intr-o faza incipienta. Nu discutam fuziuni

Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, marti, la finalul discutiei cu presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, ca discutiile pentru coagularea dreptei sunt intr-o faza incipienta si nu este vorba despre fuziuni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.