Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale
Dupa rezultatele slabe obtinute la euro-parlamentare, partidele de dreapta de la noi au inceput negocierile pentru o alianta anti-PSD!
Liderul demisionar al liberalilor, Crin Antonescu s-a intalnit deja cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, iar miercuri are loc prima runda de discutii intre delegatia PNL si democrat liberalii lui Vasile Blaga. Si Partidul Miscarea Populara, sustinut de presedintele Basescu, vrea sa se alature aliantei - anunta Elena Udrea. Marea necunoscuta ramane numele candatului unic pe care il vor sustine la prezidentiale.
Convinsi ca, daca raman divizati, pierd alegerile prezidentiale de la finalul anului, liderii opozitiei pun deja la cale alianta care sa blocheze drumul social-democratilor catre Cotroceni. Surse politice au declarat pentru Stirile PROTV ca presedintele Vasile Blaga si liderul demisionar al PNL Crin Antonescu au vorbit la telefon despre unirea fortelor impotiva PSD. Iar miercuri dupa-amiaza are loc prima negociere oficiala. "Am ajuns la concluzia ca trebui sa avem discutii cu PNL. PDL si PNL fiind principalele forte de dreapta din romania. Va fi nevoie de un singur mare partid de un centru dreapta. Deocamdata este bine sa avem o Alianta", a spus Blaga.
Alaturi de partidele care au format Alianta D.A. ar putea veni si Forta Civica, a lui Mihai Razvan Ungureanu. Fostul premier a mers, marti, la sediul PNL, pentru o discutie cu Crin Antonescu. De asemenea, si Partidul Miscarea Populara doreste sa se alature: "Cred ca este mai bine sa se intample mai devreme aceasta aliere a tuturor fortelor de centru-dreapta, a partidelor de opozitie, sub forma de coalitie fuziune. Cred ca cel care va trebui sustinut ca si candidat la presedintie trebuie sa fie cel mai bun dintre candidati, cel care poate sa aduca pe langa voturile pe care i le pot da partidele asezate in spatele sau, sa aduca voturi in nume personal" - a comentat si Elena Udrea.
O alianta intre partidele de opozitie este sustinuta si de presedintele Traian Basescu, care a facut marti primele aprecieri despre rezultatul Partidului Miscarea Populara la alegerile de duminica: "Nu e un scor satisfactor, dar e bun pentru inceput".
Chiar daca vor ajunge la un acord pentru formarea unei aliante, partidele de dreapta au totusi o necunoscuta: numele candidatului comun la Presedintia Romaniei. O propunere ar putea veni din partea liberalilor, care se pregatesc de Congresul la care va fi ales inlocuitorul lui Crin Antonescu in fruntea partidului. Iar acesta ar putea fi - sustin surse din partid - Klaus Iohannis.
Antonescu: Este deschidere in PNL pentru a discuta cu PDL pe marginea unei fuziuni
Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a mai declarat, marti seara, ca intre liberali exista disponibilitatea unei discutii cu PDL pe marginea unei fuziuni in urma careia sa de ajunga la un mare partid de dreapta, deoarece ideea aliantelor nu ofera suficienta credibilitate. Din punctul sau de vedere, aliantele sau coalitiile de tipul Aliantei DA, a USL sau CDR "sunt un pic decredibilizate, nu mai pot fi foarte atragatoare pentru electoratul romanesc".
El a precizat ca liberalii nu au un apetit foarte mare pentru o noua alianta si nu cred ca ar fi credibila.
"Putem sa discutam daca este posibil, si asta inseamna o fuziune, are complicatiile ei, dificultatile ei, dar daca este posibil sa vedem ce pasi putem face, pentru ca intr-adevar un partid mare, rezultat dintr-o fuziune, sa se realizeze. Marea problema a dreptei romanesti este de 24 de ani aceea ca in vreme ce in stanga avem un monolit, in dreapta nu am avut niciodata. in dreapta am avut numai o competitie fraticida uneori, dar niciodata un partid suficient de mare", a declarat Antonescu, potrivit Mediafax, care citeaza Realitatea TV.
Liderul demisionar al PNL a declarat ca scorul partidului sau, de 15%, impreuna cu scorul PDL de 12%, se ajunge un procent minimal pentru un partid mare. "Se poate, o spun pe sleau, discuta aceasta chestiune. Nu stiu daca se poate, nu stiu daca ei sunt dispusi. in PNL exista disponibilitate pentru a purta chiar o astfel de discutie", a mai declarat Antonescu.
De asemenea, el a precizat ca proiectul "unificarii dreptei" sa faca "pasi spectaculosi" chiar miercuri, la discutiile cu PDL. "Daca vorbim de tot ceea ce inseamna aceasta constructie, ea ar putea fi inaugurata, ca sa spunem asa, in maximum doua luni. Pentru ca daca vorbim despre urgenta in aceasta situatie, vorbim pentru ca este vorba de alegerile prezidentiale, care sunt foarte aproape", a mai declarat Antonescu.
Pe de alta parte, liderul demisionar al PNL a precizat ca nu poate discuta cu Traian Basescu despre unificarea dreptei. "Traian Basescu cu fiecare zi face parte din trecutul politic al Romaniei, noi vorbim despre viitor (...) Asta e o chestiune cu partidele, cu posibili candidati, domnul Basescu nu e lider de partid. Nu e viitor candidat, nu intra in discutia asta cu candidatii, ca nu poate candida. Daca sunt subiecte care tin de functia sa de presedinte, si e cazul, nu am nicio ezitare", a sustinut Antonescu.
In ceea ce priveste subiectul discutiilor cu PMP, el s-a aratat retinut. "Nu am acest subiect, eu am deocamdata niste discutii cu PDL (...) Nu am nici calitatea de a aduce pe cineva la discutii, nu le coordonez, nu am calitatea de a exclude pe cineva. Eu sunt presedintele, deocamdata, al unui partid care nu refuza nicio discutie, ba care a chemat si el la unificarea eforturilor dreptei", a declarat liderul demisionar al PNL.
In cazul Elenei Udrea, el a afirmat ca aceasta nu are deocamdata calitatea de a vorbi in numele PMP. "Elena Udrea este un personaj foarte in voga si foarte bine mediatizat, dar daca domnia sa la intrebarea sau la solicitarea unora, fani, colegi, ce mai sunt ei, chibiti.. «Dom’le, de ce nu demisionati in urma rezultatului? (la europarlamentare, n.r.)» spune «De unde sa demisionez, ca nu am nicio functie?», atunci nici eu nu am de ce sa anvizajez acum o discutie cu Elena Udrea. Nu anvizajam discutii cu diverse persoane mai mult sau mai putin cunoscute din oras, care nu-l iubesc pe Ponta. Ar fi totusi o coada mare, ca la ambasada de la Chisinau. Discutam acum institutional, eu nu vreau sa atac pe nimeni", a mai spus Antonescu.
Antonescu: Fac tot ce e legal si moral, candidand sau nu la Congres, ca PNL sa nu ajunga langa PSD
Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a mai spus marti seara ca va face orice este legal si moral - candidand sau nu la Congres, in functie de cum este nevoie - pentru ca PNL sa nu ajunga inapoi langa PSD "dus de Tariceanu sau cineva ca el": "Eu, chiar daca uneori simt si eu asa, o saturatie, am facut ce am putut, mai bine, mai rau, dar e clar ca sunt dispus si ma simt obligat sa fac tot ceea ce trebuie facut fie in sensul de a ma implica, fie in sensul de a ma retrage, deci in orice sens, sa fac ceea ce cred ca trebuie facut si credem mai multi ca trebuie facut pentru ca in Romania aceasta chestiune si nociva si de prost gust, care este varianta Ponta, a pesedismului, sa nu triumfe", a spus Antonescu, potrivit Mediafax, care citeaza Realitatea TV.
Intrebat daca va candida la Congresul PNL, Antonescu a raspuns: "Nu stiu, sper sa nu fie nevoie". Intrebat daca va candida la Congres primarul Klaus Iohannis, el a raspuns: "Nici asta nu stiu". Intrebat daca il sustine pe Iohannis la Presedintie, Antonescu a declarat: "Sunt pregatit sa sustin pe oricine are sanse reale sa sustina aceasta batalie. Klaus Iohannis este o varianta, dar este o varianta pe care sa o analizam serios".
"Esential, este vital pentru domnul Ponta, asta e paradoxul, de asta ies ei, socialistii si socialistele (...) pe unde ies acum, prin tribunal, pe unde sunt, vorbesc despre PNL, despre Antonescu, in loc sa vorbeasca despre ei. Pentru ca depinde soarta domnului Ponta, soarta politica a domnului Ponta direct de Congresul PNL. Cu alte cuvinte, ceea ce nu voi ingadui niciodata, si voi face orice e legal si moral, de a candida daca e nevoie, nu voi candida daca e nevoie, este pentru ca PNL sa nu ajunga inapoi langa PSD, dus de Tariceanu sau cineva ca el, pentru ca asta e sfarsitul PNL, si sfarsitul dreptei si este absolut inacceptabil si desigur nu se va intampla", a spus Antonescu.
Ungureanu: Daca vrem alianta, trebuie sa acceptam ca stam la masa cu oameni care s-au jignit intre ei
Liderul FC Mihai Razvan Ungureanu afirma ca reprezentantii FC se vor intalni in scurt timp cu liderii PNL, apoi cu cei ai PDL, mentionand ca are incredere in discutii, dar orgoliile trebuie lasate la o parte si precizand: "Trebuie sa acceptam ca vom sta la masa cu oameni care s-au jignit intre ei".
"Trebuie sa renuntam cu totii la ceva pentru a castiga impreuna. Solicit colegilor din partidele care si-au desemnat candidat pentru prezidentiale, adica PDL, PNL si FC, sa nu vorbeasca despre persoane, ci in sobrietate sa discutam impreuna tiparul pe care trebuie sa il indeplineasca viitorul candidat pentru prezidentiale si, dupa ce vom cadea de acord asupra acestui tipar, sa ii dam numele" a spus Ungureanu, la sediul FC, intr-o declaratie de presa.
El a aratat liderii dreptei trebuie sa invete sa ierte, precizand ca dreapta "nu este nici pro-Traian Basescu, nici contra Traian Basescu", ci pro-Romania. "Nu exista om providential care sa salveze dreapta sau Romania. O asemenea solutie este o iluzie", a spus Ungureanu, precizand ca doreste desemnarea unui candidat unic la prezidnetiale, capabil sa sustina reformele, "nu anti-Ponta, ci pentru Romania".
El a artat ca unitatea dreptei "nu se face joi pentru a se desface vineri", ci este un proiect pe termen mediu si lung. De asemenea, el a mai spus ca unitatea dreptei nu se face in jurul unui personaj sau prin excluziune. Potrivit lui Ungureanu, primul pas pentru succesul in noiembrie 2014 se face prin renuntarea la orgolii: "Daca incearca cineva sa foloseasca acest moment in interes personal, plateste politic gestul iresponsabil. Daca vrem sa avem o alianta, trebuie sa acceptam ca vom sta la masa cu oameni care s-au jignit intre ei, care la aceasta ora nu au capacitatea sa inteleaga ca iertarea este pretul unic pentru ca Romania sa aiba un candidat la prezidentiale. Liderii dreptei trebuie sa invete sa ierte", a spus Ungureanu.
El nu a acceptat intrebari din partea jurnalistilor si nu a dat informatii despre intalnirile cu PNL si cu PDL.
Papahagi: E necesara unitatea dreptei, dar Antonescu, Blaga si Udrea sa se puna in paranteza
Adrian Papahagi (PMP) scrie, pe Facebook, ca este necesara unitatea dreptei pentru a nu reedita situatia catastrofala din 2000, el sustinand insa ca Antonescu, Blaga si Udrea trebuie ”sa se puna in paranteza” pentru scopul comun, o Uniune pentru Majoritatea Prezidentiala care sa infranga PSD. ”Vom realiza in sfarsit unitatea dreptei, sau vom reedita situatia catastrofala din 2000? Nu e nevoie de fuziuni sau efuziuni de dragoste, ci doar de un proiect pragmatic, numit Uniunea pentru Majoritatea Prezidentiala, capabil sa puna un om de dreapta la Cotroceni si sa aduca un guvern de dreapta la putere inca din acest an”, scrie Papahagi.
In opinia sa, primele semnale sunt proaste: ”Liderii si potentialii candidati (cu exceptia notabila si suprinzatoare a celor de la PNL) defileaza glorios, desi toata lumea a luat un scor prost pe dreapta. Totusi, dreapta unita (+UDMR) are un scor mai bun decat PSD”.
”Cred ca a venit timpul smereniei si al realismului. PNL si PDL nu mai sunt partide mari, comparate cu PSD. PMP exista, s-a validat, dar nu a castigat vocea pe care o dorea. FC, PNtCD, NR nu au decolat/renascut si sunt proiecte moarte; au insa oameni valorosi, simpatizanti, organizatii, care – multe, putine – sunt utile proiectului dreptei”, continua Papahagi.
In opinia sa, ”liderii alesi, demisionari sau informali ai celor trei partide care conteaza – PDL, PNL si PMP – pot conduce dreapta spre victorie”: ”La PNL s-a inteles asta. Vasile Blaga s-a repliat strategic in spatele lui Predoiu si Macovei, iar Macovei a salvat fata PDL la alegerile europene. Elena Udrea a facut tot ce a putut ca PMP sa se identifice cu figura ei: a adus astfel un plus de vizibilitate si notorietate, dar a si plafonat PMP, si nu cred ca partidul poate creste atata vreme cat se suprapune peste imaginea ei. Cu alte cuvinte, nu cred ca Antonescu, Blaga sau Udrea, singuri sau impreuna, pot duce dreapta spre victorie impotriva lui Ponta. Cred insa ca, daca acestia si altii inteleg sa se puna in paranteza, in slujba unui scop comun, se poate constitui o Uniune pentru Majoritatea Prezidentiala care sa infranga PSD si sa aduca dreapta la guvernare”, mai scrie Papahagi.
El sustine ca ”exista, dupa sondajele actuale, cel putin un tandem credibil Presedinte-Prim ministru”. Papahagi mai crede ca dreapta poate alinia oricand un guvern de buna calitate.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: negocieri, PSD, PNL, PDL, alianta, Crin Antonescu, pmp, dreapta, Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Papahagi,
Dată publicare:
27-05-2014 19:44