Fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, despre OUG 114: Aceste modificări pot fi un progres
Fostul ministru al Energiei, deputatul ALDE Toma Petcu a declarat, miercuri, că modificările aduse OUG 114/2018 sunt "benefice", pot să aducă plus în investiţii şi, în acelaşi timp, protejează consumatorul casnic.
Deputatul ALDE a spus că modificările la OUG 114 urmează să fie adoptate în şedinţa de Guvern de joi.
"În urma consultărilor cu fiecare sector care era într-un fel implicat în această ordonanţă, că vorbim de sectorul bancar, de sectorul pensiilor private, sectorul de energie, sectorul de comunicaţii, am încercat să ţinem cont, atât de părerile lor, dar şi de realităţile din piaţă. (...) Această ordonanţă a fost creată, în general, pentru a proteja consumatorul casnic şi consumatorul vulnerabil ţinând cont de evoluţia preţurilor la energie în ultima perioadă şi, bineînţeles, ne interesează foarte mult să ajutăm şi sectorul economic, (...) astfel încât să putem să avem o revitalizare a economiei. Cu siguranţă, aceste consultări ne-au ajutat să ne dăm foarte clar seama despre ce se întâmplă în piaţă şi ce nevoi de modificare sunt", a afirmat Petcu, la Parlament, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Potrivit acestuia, a fost clar "încă din start" că ar trebui modificată taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru zona de producţie energie electrică pe cărbune. El a adăugat că, mai ales pe timp de iarnă, cărbunele joacă un rol decisiv în sistemul energetic naţional, ajungând până la 30% din totalul de producţie şi, ca urmare, "este necesar să fie sprijinit".
Toma Petcu a precizat că au fost discuţii şi privind producţia de energie termică, care încă se produce în sistem centralizat, astfel încât CET-urile să poată să fie sprijinite.
"În discuţiile cu Consiliul Concurenţei şi cu ANRE am decis ca această posibilitate de taxare cu un procent din cifra de afaceri pentru cele două ramuri să se facă exact pe metodologia anterioară. Adică ANRE să stabilească prin metodologie, până acum ştim că era undeva în jur de 0,2%. ANRE va stabili în continuare acest lucru, să nu intervenim în piaţă", a explicat fostul ministru.
El a menţionat că rata de recuperare, care este foarte importantă pentru cei care investesc în distribuţie şi furnizare, s-a modificat la 6,9.
"Am avut foarte mulţi actori din această zonă care mi-au explicat foarte clar că această rată de recuperare, dacă va rămâne la 5,5 pe energie electrică, 5,66 pe gaze, va fi foarte greu să justifice vreo investiţie pentru dezvoltarea şi modernizarea acestor reţele", a spus deputatul ALDE.
"Discutăm în continuare cu partenerii noştri, pentru că aceste modificări pot fi un progres, în afară de cele care trebuie aplicate repede pentru a nu afecta deciziile trimestriale atât pe zona bancară, cât şi pe fondurile de pensii. De asta se adoptă ordonanţa mâine în şedinţa de Guvern. (...) Dar, pentru celelalte din zona de energie şi m-aş referi, în general, la un subiect care interesează foarte mult - plafonarea la gaze, noi ne-am dorit şi ne dorim în continuare ca această plafonare să fie, în rândul primul rând, pentru populaţie şi, în mod special, pentru consumatorul vulnerabil, dar până la definirea consumatorului vulnerabil ea se va aplica pentru populaţie şi susţinem acest lucru", a adăugat fostul ministru.
El a amintit că, în discuţiile iniţiale, ALDE şi-a dorit ca această plafonare să fie şi pe zona de industrie, dar acest lucru mai trebuie analizat.
"Cu siguranţă în discuţiile iniţiale ne-am dorit foarte mult ca această plafonare să fie şi în zona de industrie pentru că aveam aceleaşi mesaje din zona de industrie că dacă cumva nu se domoleşte ritmul accelerat în care creşte preţul gazelor este posibil ca anumite ramuri să fie afectate. (...) În acelaşi timp, prin aplicare, observăm o serie de anomalii care trebuie să le discutăm, să le analizăm. (...) Trebuie să gândim o formulă care să fie avantajoasă atât pentru producător, pentru cel care produce aceste gaze, care le extrage şi, bineînţeles, îşi menţine ritmul de investiţii şi, bineînţeles, şi pentru consumatorul industrial", a subliniat Toma Petcu.
Potrivit acestuia, sunt modificări importante care vor fi discutate în perioada următoare.
Sursa: Agerpres
Etichete: oug, alde, oug 114, taxa pe lacomie, Toma Petcu,
Dată publicare:
27-03-2019 15:59