Economist liberal: ”Dragi români cu credite, v-au mințit. Vă pune să plătiți mai mult”


Ultimul update: Miercuri 27 Martie 2019 12:19
Data publicarii: Miercuri 27 Martie 2019 11:18
Categorie: Stiri Politice
Bani, lei - Agerpres

Economistul și senatorul liberal Florin Cîțu continuă seria de acuzații la adresa președintelui PSD Liviu Dragnea și asupra ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, despre care spune că ar avea interese ascunse în relația cu Rusia.

Economistul afirmă că OUG 114, care reglementează taxele pentru bănci, ”oferă pe tavă Rusiei economia României”.

Senatorul PNL subliniază faptul că taxa pentru sistemul bancar „se aplică doar creditelor pentru sectorul, persoane fizice şi juridice”.

Cu alte cuvinte, mai spune liberalul, ”Dragnea se răzbună pe sectorul privat mai ales pe persoane fizice pentru că taxa este suportată doar de acestea”.

”Da, dragi români cu credite şi care aţi crezut în Dragnea şi hamsterii lui. V-au minţit! Şi nu numai că nu va reduce ratele la credite, dar vă pune să plătiţi mai mult. Taxa se aplică doar la creditele dumneavoastră şi o veţi plăţi.

Foarte simplu: Această ordonanţă premiază creditele către stat, administraţia centrală şi locală, şi penalizează creditele către sectorul privat, persoane fizice şi juridice! În ceea ce priveşte sistemul financiar bancar, câştigă din această ordonanţă doar Banca Internaţională de Investiţii (BII), banca lui Putin unde Eugen Teodorovici a fost numit în conducere pe 15 noiembrie 2018.

 Este clar acum că OUG 114 a fost discutată de Teodorovici la Moscova şi la întâlnirea conducerii băncii BII de la Varadero, Cuba. Rusia câştigă atât pe partea de energie, cât şi pe partea de sistem financiar prin această ordonanţă. Este şi normal, ei au scris-o, iar Dragnea şi gaşca lui de infractori au implementat-o. PARIU: atât timp cât nu sunt plafonate şi indiferent de modul de calcul al indicelui de referinţă, dobânzile la credite cresc şi scad cu rata inflaţiei.

Mai mult, atât timp cât sunt încă determinate de piaţă (aşa cum este normal), dobânzile la credite în România rămân mai mari, cu mult mai mari decât dobânzile din ţări cu rating mai bun şi cu o economie mai deschisă şi mai competitivă. Indiferent de promisiunile comuniştilor de la PSD+ALDE. Ţin acest pariu cu toţi “economistii”, vracii şi inginerii de la PSD+ALDE.

O să revin cu mai multe lucruri despre această ordonanţă a trădării naţionale. Dar, cele două forme ale ordonanţei arată clar că finanţele României sunt pe mâna unor incompetenţi ticăloşi. P.S. Noile condiţii de creditare cu formulele magice ale vracilor de la PSD+ALDE, NU se aplică creditelor în derulare.

Ca să înţelegeţi cât v-au minţit PSD+ALDE.

Art. IX. Prevederile art. ÎI şi III intră în vigoare la data de 2 mai 2019 şi se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum şi refinantării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată” - a scris pe Facebook economistul liberal. 

Modificări OUG 114: Guvernul vrea să reducă taxa pe ”lăcomie” şi să introducă o nouă referinţă pentru creditele noi în lei

Executivul vrea să reducă taxa pe activele bancare şi să introducă o nouă referinţă în cazul noilor credite în lei, potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, prin care Guvernul vrea să aducă modificări la măsurile impuse prin OUG 114, citat de News.ro.

Prin OUG 114, anunţată în decembrie 2018, Guvernul vrea să impună o serie de măsuri fiscale controversate, care au reprezentat subiectul unor discuţii aprinse în primele trei luni ale acestui an.

Reprezentanţi ai Guvernului au purtat negocieri inclusiv cu reprezentanţi ai băncilor, pe marginea taxei ”pe lăcomie”, care ar fi urmat să taxeze băncile în funcţie de nivelul activelor bancare şi de cel al ROBOR.

Marţi seara, Ministerul Finanţelor a publicat draftul Ordonanţei care ar urma să aducă modificări OUG 114. Astfel, cota de impozitare a băncilor ar urma să scadă de la 1,2% pe an la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piaţă de sub 1% şi la 0,4% pentru cele cu o cotă de piaţă de peste 1%.

Totodată, băncile vor raporta către stat şi vor plăti taxa semestrial, deşi solicitaseră ca plata să fie efectuată anual. Însă, statul nu va mai impozita băncile aflate pe pierdere, aşa cum era în OUG 114, iar Guvernul elimină şi indexarea taxei în funcţie de evoluţia indicatorilor ROBOR la 3 şi 6 luni.

Mai mult de atât, Guvernul modifică şi OUG privind creditele pentru consumatori şi cele creditele ipotecar, introducând un nou mod de calcul al referinţei pentru creditele în lei. Astfel, creditele în lei nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la un indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor efective, ce va fi calculat de către BNR trimestrial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO