Florin Cîțu promite plafonarea prețului la energie. Calculele făcute în Guvern

Ultima actualizare: 07-10-2021 20:37

În august, când avea atribuții depline, premierul spunea că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile din energie. Acum demis, face, însă, o promisiune.

Florin Cîțu, premierul demis: "Am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare.''

Calculele făcute în Guvern s-ar referi la prețurile de producător, ca referință pentru plafonare. S-ar aplica pe o perioadă de șase luni, perioada maximă permisă de legea actuală. O astfel de măsură poate fi luată prin ordonanță de urgență, act care nu poate fi dat decât de un guvern cu puteri depline și nu de către unul interimar, așa cum este acum. Mai mult, chiar și adoptată, ordonanța dată de guvern ar ajunge ulterior tot în Parlament, pentru a fi supusă votului aleșilor.

Social-democrații atrag, însă, atenția că există un proiect de lege în parlament de mai bine de două săptămâni, pe care guvernul nu l-a luat în considerare. Proiectul prevede plafonarea prețurilor la energie pe șase luni, pentru consumatorii casnici și firme.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ''Am ajuns ca Cîțu să spună lucruri trăsnite, îi reamintesc. Nu a dat avizul pentru lege ca să intre pe circuit, va intra fără avizul lui.''

PSD vrea adoptarea legii de urgență, săptămâna viitoare.

Inițiativele de plafonare vin după ce, în ultimele luni, s-a pornit un tăvălug al scumpirilor la energie în toată Europa. În unele țări din Vest, prețurile sunt de câteva ori mai mari față de cele din vară. La gaze, situația e pe zi ce trece tot mai dramatică.

Corina Murafa, expert energie și climă: ''Ai prețurile astea mari în intern pentru că nu ai suficientă producție locală, nici de electricitate, nici de gaz natural. S-ar putea face pentru 1-2 luni o formă de plafonare la consumatorii finali, timp în care facem o analiză cine câștigă din această criză, unde putem să intervenim."

Din noiembrie intră în vigoare ordonanța de reducere a facturilor pentru consumatorii casnici. Va reduce cu 25% facturile la gaze, pentru un consum de până la 1000 metri cubi în perioada noiembrie-martie, iar la electricitate, pentru cel mult 1.000 kwh în perioada rece, reducerea e de 21 de bani pe kwh.

Pentru o locuință cu un consum de 200 kwh, considerat unul mediu, reducerea ar fi de 42 de lei.

Pentru instituții și firme, însă, Guvernul nu a prevăzut până acum măsuri de compensare, iar șeful statului cere măsuri urgente.

Klaus Iohannis, președintele României: "Sunt, însă, necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice."

Soluțiile pentru a tempera șocul scumpirilor din energie vor fi discutate la Consiliul European, de la finalul lunii. Mai multe țări, precum România, Grecia, Franța, au cerut Comisiei Europene investigarea pieței gazelor și reformarea celei de electricitate.

Spania a decis deja plafonarea prețurilor și transferarea unei părți din profiturile companiilor de energie către consumatori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!