Florin Cîțu promite plafonarea prețului la energie. Calculele făcute în Guvern
În august, când avea atribuții depline, premierul spunea că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile din energie. Acum demis, face, însă, o promisiune.
Florin Cîțu, premierul demis: "Am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare.''
Calculele făcute în Guvern s-ar referi la prețurile de producător, ca referință pentru plafonare. S-ar aplica pe o perioadă de șase luni, perioada maximă permisă de legea actuală. O astfel de măsură poate fi luată prin ordonanță de urgență, act care nu poate fi dat decât de un guvern cu puteri depline și nu de către unul interimar, așa cum este acum. Mai mult, chiar și adoptată, ordonanța dată de guvern ar ajunge ulterior tot în Parlament, pentru a fi supusă votului aleșilor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Social-democrații atrag, însă, atenția că există un proiect de lege în parlament de mai bine de două săptămâni, pe care guvernul nu l-a luat în considerare. Proiectul prevede plafonarea prețurilor la energie pe șase luni, pentru consumatorii casnici și firme.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ''Am ajuns ca Cîțu să spună lucruri trăsnite, îi reamintesc. Nu a dat avizul pentru lege ca să intre pe circuit, va intra fără avizul lui.''
PSD vrea adoptarea legii de urgență, săptămâna viitoare.
Inițiativele de plafonare vin după ce, în ultimele luni, s-a pornit un tăvălug al scumpirilor la energie în toată Europa. În unele țări din Vest, prețurile sunt de câteva ori mai mari față de cele din vară. La gaze, situația e pe zi ce trece tot mai dramatică.
Corina Murafa, expert energie și climă: ''Ai prețurile astea mari în intern pentru că nu ai suficientă producție locală, nici de electricitate, nici de gaz natural. S-ar putea face pentru 1-2 luni o formă de plafonare la consumatorii finali, timp în care facem o analiză cine câștigă din această criză, unde putem să intervenim."
Din noiembrie intră în vigoare ordonanța de reducere a facturilor pentru consumatorii casnici. Va reduce cu 25% facturile la gaze, pentru un consum de până la 1000 metri cubi în perioada noiembrie-martie, iar la electricitate, pentru cel mult 1.000 kwh în perioada rece, reducerea e de 21 de bani pe kwh.
Pentru o locuință cu un consum de 200 kwh, considerat unul mediu, reducerea ar fi de 42 de lei.
Pentru instituții și firme, însă, Guvernul nu a prevăzut până acum măsuri de compensare, iar șeful statului cere măsuri urgente.
Klaus Iohannis, președintele României: "Sunt, însă, necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice."
Soluțiile pentru a tempera șocul scumpirilor din energie vor fi discutate la Consiliul European, de la finalul lunii. Mai multe țări, precum România, Grecia, Franța, au cerut Comisiei Europene investigarea pieței gazelor și reformarea celei de electricitate.
Spania a decis deja plafonarea prețurilor și transferarea unei părți din profiturile companiilor de energie către consumatori.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, gaze, guvern, preturi, oug, demis,
Dată publicare:
07-10-2021 18:28