Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la gaze și curent? Cîțu vine cu promisiuni, deși ministrul Energiei excludea varianta
Prețurile la gaze și electricitate vor fi plafonate - promite Florin Cîțu, la o zi după ce a fost demis în Parlament.
Însă hotărârea ar urma să fie luată în prima ședință a Guvernului, după rezolvarea crizei politice, adică după învestirea noului Executiv.
Premierul demis nu a precizat dacă plafonarea se va aplica la furnizori - cei care livrează energia consumatorilor - sau la producători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Cîțu, premierul demis: "Am luat decizia că PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare.''
În acest moment însă, guvernul interimar al lui Florin Cîțu nu are puterea de a pune în practică această promisiune.
Măsură a fost anunțată după ce pe piață europeană prețul gazelor a bătut record după record, iar estimările indică noi scumpiri ce s-ar vedea inevitabil în inflație. Decizia de plafonare poate fi luată prin ordonanță de urgență, act ce nu poate fi dat de actualul Guvern interimar, ci de un Executiv cu puteri depline'.
Cât despre durata aplicării acestei măsuri, ar fi vorba despre cel mult 6 luni, potrivit unor surse guvernamentale, la un nivel mediu al prețurilor din ultima luna sau din ultimele două luni.
Anunțul premierului demis vine după ce, la începutul săptămânii, ministrul Energiei excludea varianta plafonarii prețului la producător.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Plafonarea preţului la producător înseamnă excluderea investiţiilor sau înțârzierea acestora, prelungirea deciziilor de investiţii. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat preţul la gaz natural pe piaţa spaniolă. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat.”
Idee plafonarii prețurilor la energie se regăsește și într-un proiect depus în Parlament de aleșii PSD. Social-democrații propun înghețarea lor tot pentru o perioadă de 6 luni.