Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la gaze și curent? Cîțu vine cu promisiuni, deși ministrul Energiei excludea varianta

×
Codul embed a fost copiat

Prețurile la gaze și electricitate vor fi plafonate - promite Florin Cîțu, la o zi după ce a fost demis în Parlament.

Însă hotărârea ar urma să fie luată în prima ședință a Guvernului, după rezolvarea crizei politice, adică după învestirea noului Executiv.

Premierul demis nu a precizat dacă plafonarea se va aplica la furnizori - cei care livrează energia consumatorilor - sau la producători. 

Florin Cîțu, premierul demis: "Am luat decizia că PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare.''

În acest moment însă, guvernul interimar al lui Florin Cîțu nu are puterea de a pune în practică această promisiune.

Măsură a fost anunțată după ce pe piață europeană prețul gazelor a bătut record după record, iar estimările indică noi scumpiri ce s-ar vedea inevitabil în inflație. Decizia de plafonare poate fi luată prin ordonanță de urgență, act ce nu poate fi dat de actualul Guvern interimar, ci de un Executiv cu puteri depline'.

Cât despre durata aplicării acestei măsuri, ar fi vorba despre cel mult 6 luni, potrivit unor surse guvernamentale, la un nivel mediu al prețurilor din ultima luna sau din ultimele două luni.

Anunțul premierului demis vine după ce, la începutul săptămânii, ministrul Energiei excludea varianta plafonarii prețului la producător.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Plafonarea preţului la producător înseamnă excluderea investiţiilor sau înțârzierea acestora, prelungirea deciziilor de investiţii. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat preţul la gaz natural pe piaţa spaniolă. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat.”

Idee plafonarii prețurilor la energie se regăsește și într-un proiect depus în Parlament de aleșii PSD. Social-democrații propun înghețarea lor tot pentru o perioadă de 6 luni.

 

Citește și...
Florin Cîţu:
Florin Cîţu: "Am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie"

Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, că Guvernul şi PNL susţin plafonarea preţului la energie, la nivelul din prezent şi că acest lucru va fi decis în prima şedinţă a Executivului, după finalizarea crizei politice.

Recomandări
Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe
Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit până duminică dimineaţa atenţionarea Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, valabilă în zone din 22 de judeţe.

Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat
Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat

Oraşul Vuledar - unul dintre punctele strategice de pe linia de apărare a armatei ucrainene - este, zilele acestea, scena unor bombardamente în serie.

Ungaria se va opune prin VETO sancțiunilor UE împotriva energiei nucleare a Rusiei. Maghiarii au o centrală nucleară la ruși
Ungaria se va opune prin VETO sancțiunilor UE împotriva energiei nucleare a Rusiei. Maghiarii au o centrală nucleară la ruși

Ungaria se va opune prin veto oricăror potențiale sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, care afectează energia nucleară.