Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la gaze și curent? Cîțu vine cu promisiuni, deși ministrul Energiei excludea varianta

×
Codul embed a fost copiat

Prețurile la gaze și electricitate vor fi plafonate - promite Florin Cîțu, la o zi după ce a fost demis în Parlament.

Însă hotărârea ar urma să fie luată în prima ședință a Guvernului, după rezolvarea crizei politice, adică după învestirea noului Executiv.

Premierul demis nu a precizat dacă plafonarea se va aplica la furnizori - cei care livrează energia consumatorilor - sau la producători. 

Florin Cîțu, premierul demis: "Am luat decizia că PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare.''

În acest moment însă, guvernul interimar al lui Florin Cîțu nu are puterea de a pune în practică această promisiune.

Citește și
„Șmecheria juridică” prin care Dumitru Buzatu a scăpat de interceptările din dosarul mitei în portbagaj. Cum au încălcat procurorii DNA regulile Înaltei Curți înainte să fi fost stabilite

Măsură a fost anunțată după ce pe piață europeană prețul gazelor a bătut record după record, iar estimările indică noi scumpiri ce s-ar vedea inevitabil în inflație. Decizia de plafonare poate fi luată prin ordonanță de urgență, act ce nu poate fi dat de actualul Guvern interimar, ci de un Executiv cu puteri depline'.

Cât despre durata aplicării acestei măsuri, ar fi vorba despre cel mult 6 luni, potrivit unor surse guvernamentale, la un nivel mediu al prețurilor din ultima luna sau din ultimele două luni.

Anunțul premierului demis vine după ce, la începutul săptămânii, ministrul Energiei excludea varianta plafonarii prețului la producător.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Plafonarea preţului la producător înseamnă excluderea investiţiilor sau înțârzierea acestora, prelungirea deciziilor de investiţii. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat preţul la gaz natural pe piaţa spaniolă. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat.”

Idee plafonarii prețurilor la energie se regăsește și într-un proiect depus în Parlament de aleșii PSD. Social-democrații propun înghețarea lor tot pentru o perioadă de 6 luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
Citește și...
Florin Cîţu:
Florin Cîţu: "Am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie"

Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, că Guvernul şi PNL susţin plafonarea preţului la energie, la nivelul din prezent şi că acest lucru va fi decis în prima şedinţă a Executivului, după finalizarea crizei politice.

Recomandări
De la pantofarul Europei la o industrie în declin. Orașul care se dezvoltă cu fonduri europene fabricând încălţăminte
De la pantofarul Europei la o industrie în declin. Orașul care se dezvoltă cu fonduri europene fabricând încălţăminte

Cândva pantofarul Europei Romania marchează încă o industrie în declin. Producţia de încălţăminte a scăzut la jumătate față de acum zece ani, iar piaţa este invadată de mărfuri din Asia, Polonia, şi Turcia.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

Ministerul Familiei dispune controale la DGASPC Sector 4, după acuzaţiile existenţei unei reţele de prostituţie
Ministerul Familiei dispune controale la DGASPC Sector 4, după acuzaţiile existenţei unei reţele de prostituţie

La cererea Primăriei Sectorului 4, Natalia-Elena Intotero şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie vor dispune trimiterea echipelor Corp de Control la DGASPC Sector 4.