Financial Times, despre situatia din Romania: "Prada este a invingatorului"
UE are o noua forma de contagiune fata de care sa isi faca griji, si anume practici antidemocratice in noi state membre, foste comuniste, ca Ungaria si, acum, Romania - comenteaza Financial Times in editia online.
Potrivit Financial Times, care este citat de Mediafax, in Romania, Guvernul lupta pentru putere cu presedintele, iar Constitutia risca sa fie calcata in picioare.
Intr-un editorial intitulat cu un joc de cuvinte "To Victor the spoils" ("Prada este a invingatorului"), Financial Times (FT) atarge atentia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul de la Bucuresti si presedintie, in urma caruia presedintele risca sa fie demis prin referendum, avertizand ca modul in care s-a comportat Executivul Romaniei reprezinta un pericol atat pentru tara, cat si pentru alte state.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
"Premierul (roman) Victor Ponta nu este facut din aluatul provocator din care este facut ungurul de dreapta Viktor Orban", apreciaza publicatia. "Dar exista asemanari tulburatoare intre metodele pe care coalitia sa de centru-stanga le-a utilizat pentru a-si consolida puterea dupa ce i s-a cerut sa preia conducerea in urma prabusirii Guvernului de centru-dreapta in aprilie", continua aceasta.
In schimb, presedintele "Traian Basescu este perceput de catre romani ca un exponent al unei elite clientelare", scrie FT, subliniind ca, "daca noului Guvern nu ii place ce a facut Basescu, (Executivul) ar fi trebuit sa actioneze cu mijloace democratice si in interiorul statului de drept pentru a-l schimba", precizand ca "in cazul in care romanii sunt satui de Basescu, ei au oportunitatea sa voteze impotriva sa in alegerile (prezidentiale) din 2014".
In opinia publicatiei, "comportamentul Guvernului Romaniei" este "un exemplu negativ pentru vecinii din cadrul UE", iar in contextul in care numeroase tari occidentale afirma ca Romania si Bulgaria au fost admise in Uniune "prematur", acest comportament "risca sa complice sperantele altor candidati din Balcani".
FT noteaza reactia rapida a Uniunii in cazul Romaniei fata de cel al Ungariei si semnalarea "vointei (sale) de a utiliza actiunile limitate de care dispune impotriva tarilor care se abat de la calea democratica", apreciind ca aceasta ar trebui ca pe de o parte sa ii impuna lui Ponta sa isi respecte angajamentul respectarii Constitutiei si statului de drept si corectarii erorilor identificate de Bruxelles, iar pe de alta parte "sa spuna clar Budapestei, Bucurestiului si oricarei alte capitale tentate de metode similare ca este un club cu reguli si ca este pregatita sa le aplice".
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, criza, traian basescu, suspendare, victor ponta, financial times,
Dată publicare:
12-07-2012 09:15