Filmul primei demisii a unui președinte din istoria țării. Iohannis părăsește Cotroceniul pentru a „scuti românii de criză”
Mandatul lui Klaus Iohannis va expira pe 12 februarie, după cum a anunțat președintele demisionar.
A făcut anunțul la mai puțin de jumătate de oră după ce în biroul reunit al celor două camere ale Parlamentului fusese votată începerea procedurii pentru suspendarea sa din funcție. Iohannis a precizat că a luat această decizie pentru a nu genera în țara o criză politică majoră.
Klaus Iohannis, președintele dimisionar al României: ”În Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului președinte. Niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția!
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Dumnezeu să binecuvânteze România!".
Anunțul președintelui a venit ca un fulger, pentru că, în urmă cu doar o săptămână, declara la Bruxelles că nu va demisiona. Iată însă că a făcut pasul imediat ce în Parlament a fost votată începerea procedurii de demitere.
„Această demisie era preferabilă unei decizii de suspendare”
Cei din opoziție, inițiatori ori susținători ai demiterii, au aplaudat anunțul președintelui.
Ana-Maria Gavrilă, președintele POT: ”În sfârșit, acest capitol se încheie. Mulțumim lui Dumnezeu. Suntem aici și sper că s-a făcut o mică dreptate pentru că ne-am dorit să-l vedem pe Iohannis că pleacă”.
Chiar și lideri ai coaliției de guvernare au părut luați prin surprindere.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: "Este un act unilateral. Nu am ştiut de acest anunţ. Nu sunt un mare fan al preşedintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată".
”Reporter: Ce v-a zis dl Iohannis?
Kelemen Hunnor: Ne-a mulțumit pentru colaborare”.
Emil Boc, vicepreședinte PNL: ”Așa cum am spus, demisiile nu se comentează. A fost un act unilateral de voință. Această demisie era preferabilă unei decizii de suspendare care ar fi pus țara într-o situație mult mai complicată și pe scena internă și pe cea externă”.
Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni apoi s-au reunit într-o ședință la Parlament pentru a discuta pașii următori.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, demisie, presedintia romaniei,
Dată publicare:
10-02-2025 19:12