Fenechiu: Nu scrie in nicio lege din Romania ca eu sunt incompatibil cu functia de ministru
Relu Fenechiu considera ca nu este incompatibil cu functia de ministru si declara ca in nicio lege din Romania nu scrie asa ceva, el precizand din nou ca este trimis in judecata pentru o fapta de complicitate la abuz in serviciu "si atat".
"Punctul meu de vedere oficial este ca eu consider ca nu sunt incompatibil cu aceasta functie. Faptul ca sunt trimis in judecata pentru o fapta de complicitate la abuz in serviciu si atat, de pe vremea cand nu eram nici ministru, nici macar parlamentar...nu scrie in nicio lege din Romania ca eu sunt incompatibil cu aceasta functie", a spus Fenechiu, in urma raportului prezentat de Comisia Europeana.
Intrebat de jurnalisti daca pentru imaginea tarii "da bine", Fenechiu a raspuns: "Cate nu dau bine pentru imaginea tarii, cate dau mult mai rau...".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Comisia Europeana asteapta sa constate in continuare progrese in ceea ce priveste independenta justitiei, dar si ca politicienii sa ofere un exemplu "dandu-se la o parte" atunci cand exista acuzatii de coruptie sau decizii privind integritatea, a declarat, luni, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.
Comisia Europeana a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".
Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate
In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie.
Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate.
Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate".
Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.
"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. «Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri»: nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit.
Intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca mesajul Comisiei Europene in legatura cu ministrii cercetati este catre premier, seful statului precizand ca, daca ar fi putut, el s-ar fi opus numirii acestora, insa legal nu a avut posibilitatea.
El a adaugat ca politicienii nu sunt deasupra legii si trebuie sa fie un exemplu.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca demisia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, va putea sa vina in momentul in care va exista o sentinta, chiar si in prima instanta, precizand ca inclusiv Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze ca urmare a cercetarii sale.
PDL va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere organizarea unei sedinte comune a Parlamentului dedicata raportului MCV si ii cere premierului Victor Ponta sa-l demita pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat luni prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda.
Ulterior, la Bruxelles, premierul Victor Ponta a declarat ca Fenechiu va fi obligat sa demisioneze din postul de ministru daca la prima instanta va exista o decizie de condamnare a acestuia pentru fapte penale, fara sa se mai astepte o decizie definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti.