Fenechiu: Nu scrie in nicio lege din Romania ca eu sunt incompatibil cu functia de ministru

Relu Fenechiu

Relu Fenechiu considera ca nu este incompatibil cu functia de ministru si declara ca in nicio lege din Romania nu scrie asa ceva, el precizand din nou ca este trimis in judecata pentru o fapta de complicitate la abuz in serviciu "si atat".

"Punctul meu de vedere oficial este ca eu consider ca nu sunt incompatibil cu aceasta functie. Faptul ca sunt trimis in judecata pentru o fapta de complicitate la abuz in serviciu si atat, de pe vremea cand nu eram nici ministru, nici macar parlamentar...nu scrie in nicio lege din Romania ca eu sunt incompatibil cu aceasta functie", a spus Fenechiu, in urma raportului prezentat de Comisia Europeana.

Intrebat de jurnalisti daca pentru imaginea tarii "da bine", Fenechiu a raspuns: "Cate nu dau bine pentru imaginea tarii, cate dau mult mai rau...".

Comisia Europeana asteapta sa constate in continuare progrese in ceea ce priveste independenta justitiei, dar si ca politicienii sa ofere un exemplu "dandu-se la o parte" atunci cand exista acuzatii de coruptie sau decizii privind integritatea, a declarat, luni, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.

Comisia Europeana a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Citește și
Crin Antonescu
Antonescu: Demisia lui Fenechiu vine in cazul unei sentinte. Si Basescu trebuia sa demisioneze
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate

In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie.

Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate.

Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate".

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. «Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri»: nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit.

Intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca mesajul Comisiei Europene in legatura cu ministrii cercetati este catre premier, seful statului precizand ca, daca ar fi putut, el s-ar fi opus numirii acestora, insa legal nu a avut posibilitatea.

El a adaugat ca politicienii nu sunt deasupra legii si trebuie sa fie un exemplu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca demisia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, va putea sa vina in momentul in care va exista o sentinta, chiar si in prima instanta, precizand ca inclusiv Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze ca urmare a cercetarii sale.

PDL va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere organizarea unei sedinte comune a Parlamentului dedicata raportului MCV si ii cere premierului Victor Ponta sa-l demita pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat luni prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda.

Ulterior, la Bruxelles, premierul Victor Ponta a declarat ca Fenechiu va fi obligat sa demisioneze din postul de ministru daca la prima instanta va exista o decizie de condamnare a acestuia pentru fapte penale, fara sa se mai astepte o decizie definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
PDL vrea dezbaterea Raportului MCV in Parlament si demiterea ministrului Relu Fenechiu
PDL vrea dezbaterea Raportului MCV in Parlament si demiterea ministrului Relu Fenechiu

PDL va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere organizarea unei sedinte comune a Parlamentului dedicata raportului MCV si ii cere premierului Victor Ponta sa-l demita pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Antonescu: Demisia lui Fenechiu vine in cazul unei sentinte. Si Basescu trebuia sa demisioneze
Antonescu: Demisia lui Fenechiu vine in cazul unei sentinte. Si Basescu trebuia sa demisioneze

Crin Antonescu a declarat ca demisia ministrului Relu Fenechiu va putea sa vina in momentul in care va exista o sentinta, chiar si in prima instanta, precizand ca inclusiv Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze ca urmare a cercetarii sale.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, stia de marti de greva
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, stia de marti de greva "spontana" de la CFR

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca a aflat inca de marti seara de greva "spontana" a angajatilor CFR.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Cod galben de vreme severă în mai multe județe și în București, până sâmbătă seară. Anunțul meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme severă în mai multe județe și în București, până sâmbătă seară. Anunțul meteorologilor | HARTĂ

ANM anunţă cod galben de vânt puternic, sâmbătă, până la ora 19.00, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Munteniei. Şi în celelalte zone ale ţării vântul va sufla cu putere, iar în Bucureşti sunt posibile ploi.

O menajeră a devenit milionară după ce femeia de afaceri pentru care lucra i-a lăsat averea sa de 2,5 milioane de euro
O menajeră a devenit milionară după ce femeia de afaceri pentru care lucra i-a lăsat averea sa de 2,5 milioane de euro

O menajeră din Thailanda a moștenit mai bine de 2,5 milioane de euro, după ce femeia de afaceri pentru care lucra i-a lăsat întreaga sa avere.