Antonescu: Demisia lui Fenechiu vine in cazul unei sentinte. Si Basescu trebuia sa demisioneze

Crin Antonescu

Crin Antonescu a declarat ca demisia ministrului Relu Fenechiu va putea sa vina in momentul in care va exista o sentinta, chiar si in prima instanta, precizand ca inclusiv Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze ca urmare a cercetarii sale.

Antonescu a fost intrebat cum vede ideea unei demisii din functie a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, avansata duminica de Traian Basescu.

"Punctul nostru de vedere, ca si punctul de vedere al premierului, este foarte clar, iar domnului Basescu ii spun ce ii spun de ani de zile. Daca cineva cu dosare, cu probleme, cu urmariri, cercetari incepute trebuie sa demisioneze, nu inteleg de ce a intarziat cativa ani sa demisioneze chiar domnia sa"
, a declarat Antonescu.

De asemenea, el a precizat ca impartaseste pozitia premierului Victor Ponta in sensul ca in cazul unei sentinte judecatoresti, chiar si in prima instanta, nefavorabila lui Fenechiu se impune demisia acestuia.

"Sunt de acord (cu Victor Ponta - n.r.), pentru ca in momentul in care instanta se va pronunta, chiar daca nu-i vorba de o sentinta definitiva, chiar daca nu putem deci vorbi in sens juridic de vinovatia cuiva, in cazul unei sentinte nefavorabile, avem totusi de a face cu o sentinta, ceea ce inseamna cu totul altceva decat parerea unei parti. Sa nu uitam, daca vrem sa avem justitie cu adevarat, ca procuratura e o institutie extrem de importanta, Parchetul, DNA, toate acestea sunt parti, este statul vs un cetatean. Judecatorii sunt cei care au dreptul la sentinta si numai ei", a spus presedintele PNL, Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca nu intentioneaza sa renunte la ministrul Relu Fenechiu sau la un alt membru al Cabinetului.

Citește și
Regionalizare
Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni

"Nu, nici vorba, pentru ca in raport se vorbeste in mod gresit de fapte de coruptie, ori nici unul (dintre ministri - n.r.) nu este acuzat de fapte de coruptie, nici unul nu este acuzat de fapte din momentul in care au devenit ministri si, din moment ce i-am propus in Parlament si presedintele le-a semnat decretele, sa vin acum sa spun ca acum am aflat, acum mi-am dat seama ca nu-i bun Fenechiu sau Dragnea, mi se pare totusi un gest neserios", a spus Ponta.

Premierul a mentionat, referitor la Relu Fenechiu, ca asteapta ca justitia sa dea in prima instanta un verdict. "In cazul domnului Fenechiu, trimis in judecata inainte de a deveni ministru, votat de Parlament si semnat de catre presedinte, astept ca justitia din Romania sa dea in prima instanta un verdict. Daca verdictul va fi de achitare, domnul Fenechiu cu atat mai mult isi are locul in Guvern, daca verdictul va fi de condamnare in prima instanta, atunci, in aceeasi zi, domnul Fenechiu va pleca din Guvern", a spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca mesajul Comisiei Europene in legatura cu ministrii cercetati este catre premier, seful statului precizand ca, daca ar fi putut, el s-ar fi opus numirii acestora, insa legal nu a avut posibilitatea.

"Un alt lucru pe care ni-l mentioneaza raportul: au fost trei ministri care au fost gasiti incompatibili de ANI, dar au fost mentinuti in Guvern. Cum sa nu iti mentioneze Comisia Europeana acest lucru, care a aratat ca politicul din Romania, la nivel de guvern, nu indeplineste standardele europene acceptate de toata lumea? Deci, aici nu discutam neaparat de principiul «pana nu e o hotarare definitiva, nu functioneaza». Uniunea Europeana ne cere ceva ce functioneaza in toate statele Uniunii", a declarat, duminica, presedintele Basescu.

El a adaugat ca politicienii nu sunt deasupra legii si trebuie sa fie un exemplu.

"Veti observa in raport ca nu se leaga de alesi, nu veti vedea niciodata Comisia Europeana spunand: «de ce a fost ales un primar, de ce a fost ales un parlamentar care avea dosar penal?». Comisia Europeana respecta votul electoratului, dar pe urma, cand intri in institutiile la varf, Guvern sau Parlament, si esti pus sub semnul intrebarii din punct de vedere al integritatii, mai ales in guvern, trebuie sa existe reactia demisiei. Asta ne spune, practic, in raport Comisia Europeana, astea sunt standardele la care traiesc politicienii europeni. Nu vedeti nicio critica, desi raportul e facut dupa alegeri, cu privire la votul electoratului, nu intreaba nimeni de ce a fost votat domnul Stan. Nu intreaba nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Nu intreaba asa ceva, pentru ca se respecta suveranitatea poporului in a-si alege reprezentantii", a continuat presedintele.

Traian Basescu a aratat insa ca, in schimb, Comisia vine si intreaba de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea lui Ion Stan, de ce Parlamentul nu a aprobat investigarea ministrilor Borbély si Dobre, de ce Parlamentul s-a opus hotararii definitive care constata incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

"Asta gasim in raport si nu putem spune ca nu s-au intamplat. Iar Comisia Europeana le enumera, fara a utiliza nume, dar mizand pe faptul ca toti stim despre ce-i vorba. Iar mesajul Comisiei este: «Nu mai faceti lucrurile astea. Mai mult decat atat, desi stiti ca sunteti sub monitorizare, ati trecut prin Parlament si doi ministri care au dosare penale». Deci, lucrurile astea arata ca la nivelul politicienilor la varf nu suntem in standarde europene, nu la nivelul Codului Penal, unde hotararea definitiva este cea care te incrimineaza, ci raportul vorbeste de standarde la nivelul politicienilor", a subliniat Basescu.
Presedintele a mai spus ca apelul din raport este adresat premierului Victor Ponta.

"Apelul este catre premier sa gaseasca o solutie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, daca as fi putut, la depunerea juramantului m-as fi opus, dar nu aveam forma legala (...) Constitutia spune pentru fapte comise in timpul mandatului de ministru", a aratat Basescu.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata, fapte care ar fi fost comise in perioada in care a fost actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Elena Udrea: L-am reevaluat pe Tariceanu. Antonescu incepe sa nu mai conteze, nu va candida in 2014
Elena Udrea: L-am reevaluat pe Tariceanu. Antonescu incepe sa nu mai conteze, nu va candida in 2014

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat ca l-a "reevaluat" pe Calin Popescu Tariceanu, a carui prestatie politica este mai buna decat a lui Crin Antonescu.

Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni
Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni

Presedintele Consiliului Judetean Bihor si al organizatiei judetene a PNL, Cornel Popa, a inaintat conducerii PNL un proiect conform caruia regionalizarea ar urma sa se concretizeze prin infiintarea a zece regiuni.

Antonescu, despre raportul MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie sa-mi pun ochelarii sa-l citesc
Antonescu, despre raportul MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie sa-mi pun ochelarii sa-l citesc

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca va face aprecieri asupra raportului Comisiei Europene in privinta MCV dupa ce il va lectura complet in original, mentionand ca la prima vedere "e scris mic".

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.