Europarlamentarul PSD Negrescu: România pierde prin decizia luată de Consiliul European

Victor Negrescu
Pro TV

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că cetăţenii europeni şi România pierd prin decizia luată de Consiliul European privind bugetul.

 

 

El susține că, prin acest buget, se reduc "substanţial" sumele pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare, iar ţara noastră "nu a existat în aceste negocieri".

"Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, cetăţenii europeni şi România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european. Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanţial sumele propuse iniţial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea ce conduce la mai puţini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România, faţă de formula iniţială. Planul de relansare, ambiţios în concepţie, are astăzi mai puţine granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European. Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară şi a obţinut mai puţin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesităţile reale ale ţării noastre, decalajele de dezvoltare şi impactul crizei COVID-19", a scris Negrescu, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Citește și
Florin Cîțu
Dublarea alocațiilor ar putea crește deficitul bugetar. Cîțu: ”Nu vom tăia din investiții”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

El a adăugat că cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse şi din împrumuturi, nu doar din granturi, iar atât în termeni de sume, cât şi prin condiţiile impuse ţărilor beneficiare, România pierde faţă de ce se obţinuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituţiile europene.

"Ce trebuia să primească România şi nu a obţinut echipa de negociere: minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare), din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi), creşterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România, regula N+3 aplicată planului de relansare, mai puţine condiţionalităţi pentru a folosi banii mai uşor şi în zonele de interes, să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situaţia Schengen, alocarea pe anvelope naţionale a programelor administrate de Comisia Europeană, un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România, un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România, iar necesarul este încă foarte mare, fără resurse proprii care să coste prea mult România", a explicat europarlamentarul PSD.

Potrivit acestuia, România are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru ţară, dar nu au făcut parte din echipa "ţinută la secret".

"Nici măcar oamenii din Reprezentanţa Permanentă sau experţii din ţară pregătiţi pentru Preşedinţia Consiliului UE, care ştiu bugetul european, nu au fost implicaţi. Sunt trist pentru România şi dezamăgit că în ciuda apelurilor mele publice pentru un efort naţional, pur şi simplu, s-a preferat adoptarea unei poziţionări politice greşite. Credeţi-mă că nu am nimic de împărţit cu nimeni, preferam doar ca România să obţină ce trebuie. Ştiu că puteam mai mult", a completat Negrescu.

El a susţinut că "România nu a existat", iar "rarele apariţii" ale reprezentantului ţării noastre au fost alături de "premierul controversat şi contestat al Bulgariei", Boiko Borisov.

"Imaginile spun multe privind influenţa României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanie. Nu trebuie să mă credeţi pe mine, puteţi să citiţi postările live de la Consiliul European ale Politico. Ce au obţinut alte state: Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca au obţinut scăderea granturilor, alocări preferenţiale suplimentare pentru anumite ţări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 de milioane pentru Germania, 300 de milioane pentru Slovenia, 200 pentru Belgia, 100 pentru Cipru şi 100 pentru Finlanda, 5 ţări au obţinut reduceri de la plata contribuţiei la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)", a menţionat el.

Ciolacu: Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi

 

La rândul său, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a comentat pe Facebook acordul de la Bruxelles prin care România a obținut o sumă impresionantă de aproape 80 de miliarde de euro.

Dacă ar fi să dăm crezare anunțului triumfalist al președintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceți investițiile din bani europeni și creșteți puterea de cumpărare a românilor!

Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027.” - afirmă Ciolacu.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Klaus Iohannis, la summitul UE: „Lucrurile pentru România s-au mişcat într-un mod rezonabil”
Klaus Iohannis, la summitul UE: „Lucrurile pentru România s-au mişcat într-un mod rezonabil”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de relansare economică, duminică fiind ziua decizivă în acest sens.

Dublarea alocațiilor ar putea crește deficitul bugetar. Cîțu: ”Nu vom tăia din investiții”
Dublarea alocațiilor ar putea crește deficitul bugetar. Cîțu: ”Nu vom tăia din investiții”

Bugetul României nu are în prezent prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, iar Guvernul nu va tăia din banii de la investiţii pentru a putea implementa această lege, a declarat, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Ministrul Cîțu: Ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de PSD în ultimii 8 ani de guvernare
Ministrul Cîțu: Ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de PSD în ultimii 8 ani de guvernare

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu susține că România se împrumută astăzi ”pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști”.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.