Ministrul Cîțu: Ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de PSD în ultimii 8 ani de guvernare
Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu susține că România se împrumută astăzi ”pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul spune că, deși România a reușit să câștige încrederea investitorilor internaționali și locali și să se împrumute la dobânzi mai mici ”de la o zi la alta”, există, totuși, există ”diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare”.
”În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plati împrumuturi și dobânzi care vin trecut. Ca să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.
Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economica peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem” - a explicat ministrul Finanțelor Publice pe rețeaua de socializare.
Băncile centrale din economiile emergente au redus în iunie ratele dobânzilor, pentru a 17-a lună consecutiv
Băncile centrale din economiile emergente au continuat în iunie să reducă ratele dobânzilor, în contextul în care autorităţile se luptă cu efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi încearcă să-şi redreseze economiile, anunța Reuters la începutul lunii iulie, potrivit Agerpres.
Datele centralizate de Reuters arată că, în rândul celor 37 de economii în curs de dezvoltare (inclusiv România), ratele dobânzilor au fost reduse în iunie de 16 bănci centrale, un nivel similar cu cel din mai.
Iunie este a 17-a lună consecutivă de reducere a costurilor de împrumut - cel mai lung ciclu pentru băncile centrale din economiile emergente din 2013.
În 29 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie.
Sursa: C.M.
Etichete: romania, PSD, banci, Florin Cîțu, imprumuturi, dobanzi,
Dată publicare:
11-07-2020 15:59