Teodorovici si Nica au depus juramantul la Cotroceni ca ministri la Finante si Fonduri Europene. Reactia lui Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Eugen Teodorovici si Marius Nica au depus in aceasta dimineata juramantul in calitate de ministri ai Finantelor, respectiv Fondurilor Europene.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a fost  transmisa LIVE pe www.stirileprotv.ro, de la Palatul Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis nu a facut nicio declaratie.

Administratia Prezidentiala a anuntat, luni dimineata, ca seful statului a semnat decretul prin care Eugen Orlando Teodorovici este revocat din functia de ministru al Fondurilor Europene. Totodata, presedintele a semnat decretul prin care Teodorovici este numit ministru al Finantelor Publice.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu reclama o intelegere Ponta-Iohannis pentru numirea lui Teodorovici: "Bravos natiune, halal revolutie"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

De asemenea, Klaus Iohannis, a semnat, luni dimineata, si decretul prin care Marius Nica este numit in functia de ministru al Fondurilor Europene.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca Eugen Teodorovici va fi ministru al Finantelor, iar functia acestuia de ministru al Fondurilor Europene va fi preluata de Marius Nica, pana in prezent secretar general al Ministerului Muncii. Victor Ponta mentiona ca propunerile au fost acceptate de presedintele Klaus Iohannis. La randul sau, Administratia Prezidentiala preciza, intr-un comunicat, ca presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Victor Ponta "au convenit in cursul unei intrevederi la Palatul Cotroceni asupra desemnarii" noului ministru de Finante in persoana lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, si ca la conducerea MFE va fi numit, in locul lui Teodorovici, Marius Nica.

Postul de ministru al Finantelor este vacant dupa ce Darius Valcov, cercetat de DNA pentru trafic de influenta, a demisionat, postul fiind preluat, in urma cu o saptamana, cu titlu de interimat, de catre premierul Ponta.

Cine este Eugen Teodorovici

Eugen Orlando Teodorovici, in prezent ministru al Fondurilor Europene, s-a nascut in 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice si are un doctorat in managementul fondurilor europene. In perioada 2000 - 2004, Teodorovici a fost director in Directia de Coordonarea a Programelor ISPA si SAPARD din Ministerul Integrarii Europene, iar timp de un an, intre ianuarie si decembrie 2000, a activat in Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Intre 2004 si 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finantelor Publice si a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. in perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, dupa ce intre 2005 si 2007 a fost director general al Autoritatii de Management pentru Infrastructura din minister.

In perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, dupa ce din iunie 2009 si pana in mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei.

In decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzau, iar in aceeasi luna a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene. El este membru in Consiliul de Administratie al CEC si reprezentantul Romaniei in Consiliul Director al Bancii Europene de Investitii.

Cine este Marius Nica, ministru al Fondurilor Europene

Marius Nica, propus ministru al Fondurilor Europene, a absolvit Academia de Informatii, a lucrat in MApN si a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, in calitate de secretar general, la Ministerul Mediului si la Ministerul Muncii.

Nascut in 27 noiembrie 1980 in localitatea brasoveana Sanpetru, Marius Nica a absolvit, in 2003, Academia Nationala de Informatii din Bucuresti, sectia Facultatea de Informatii. Ulterior, Nica a obtinut o diploma de master la SNSPA Bucuresti, Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana (2003-2005) si a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limba Germana (2007-2009).

Dupa terminarea facultatii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiter la Ministerul Apararii Nationale. Potrivit CV-ului sau, Nica s-a ocupat la MApN de prelucrare, analiza si sinteza informatii, a fost manager recrutare personal si a fost responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

In perioada februarie 2008 - mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb. Timp de un an (mai 2011 - mai 2012), a fost administrator al societatii SC Holding Group Trading International S.R.L. Intre mai 2012 si ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului si Padurilor si apoi secretar general la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Odata cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, in martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister. Marius Nica a fost si presedinte al Consiliului de Administratie al Loteriei Romane, calitate pe care o mentioneaza in ultima sa declaratie de avere din aprilie 2014, precizand ca in anul fiscal anterior a incasat, in aceasta calitate, suma de 3.595 de lei.

Traian Basescu: Cu jurământul depus de Teodorovici, asta e.

Fostul presedinte Traian Basescu a postat, luni, pe Facebook, un mesaj in care face din nou referire la instalarea lui Eugen Teodorovici in functia de ministru al Finantelor, el notand: "Cu juramintul depus de Teodorovici, asta e. Punct si de la...vara lui 2012, inainte!".

Duminica, fostul presedinte a transmis pe Facebook un alt mesaj adresat sefului statului, Klaus Iohannis, in care spune ca a-l valida pe Eugen Teodorovici la Finante, dupa votul din Senat privind cazul sova, este "un semnal" care il "trimite inapoi la Grivco".

"Domnule presedinte Iohannis, inteleg ca v-ati inteles cu V.V.Ponta pentru desemnarea lui Eugen Teodorovici la Finante. si eu am facut erori. Poate nu ati stiut ca s-a opus retinerii si arestarii lui Dan Sova pentru falsificarea probelor. Dar astazi, cand stiti acest lucru din imaginile de la Gandul, a-l valida pe Teodorovici care a votat pentru ascunderea adevarului, este un semnal care va trimite inapoi la Grivco si in bratele turnatorului Felix", a scris Taian Basescu pe contul sau de Facebook.

"Va rog, ramaneti pentru romani cel din 16 noiembrie 2014. Toti avem nevoie de speranta, inclusiv un fost presedinte", adauga fostul presedinte.

Traian Basescu a mai postat si vineri seara un mesaj pe Facebook, in care aminteste de reactia, pe care o considera tarzie, a presedintelui Klaus Iohannis la momentul respingerii de catre Senat a cererii DNA de arestare a lui Dan Sova si o leaga de faptul ca presedintele a acceptat propunerea premierului Victor Ponta de a-l numi ministru la Finante pe Eugen Teodorovici, unul dintre cei care a votat impotriva arestarii.

"Eugen Teodorovici, senator PSD de Buzau si ministru al Fondurilor Europene, a votat impotriva retinerii si arestarii lui Dan Sova. Dupa vot, intr-un (foarte) tarziu, a reactionat chiar si presedintele Romaniei, cu un limbaj de lemn si fara sa explice consecintele. Si pentru ca totul este...«pas cu pas», intr-un si mai mare tarziu presedintele Romaniei se intreaba daca avem un conflict intre puterile statului. Eu cred ca avem doar o golanie. Iar astazi s-a facut «pasul» decisiv. V.V.Ponta si Klaus Iohannis au convenit ca Eugen Teodorovici sa devina ministru al Finantelor Publice. Bravos natiune, halal revolutie pe 16 noiembrie 2014. Alianta de la Grivco si USL-ul sunt mai vii ca oricind, dar nu «pas cu pas», ci buluc", a scris Basescu pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Traian Basescu il acuza pe Iohannis ca s-a inteles cu Ponta, pentru numirea lui Teodorovici: Asta va trimite inapoi la Grivco
Traian Basescu il acuza pe Iohannis ca s-a inteles cu Ponta, pentru numirea lui Teodorovici: Asta va trimite inapoi la Grivco

Intr-un nou mesaj publicat pe Facebook, Traian Basescu il acuza pe Klaus Iohannis ca a convenit cu Victor Ponta ca Eugen Teodorovici sa devina ministru al Finantelor, desi acesta a votat, ca senator, impotriva retinerii si arestarii lui Dan Sova.

Traian Basescu reclama o intelegere Ponta-Iohannis pentru numirea lui Teodorovici:
Traian Basescu reclama o intelegere Ponta-Iohannis pentru numirea lui Teodorovici: "Bravos natiune, halal revolutie"

Traian Basescu susține ca presedintele Iohannis si premierul Ponta au ”convenit” ca Eugen Teodorovici sa devina ministru al Finantelor dupa ce Teodorovici a votat, ca senator, impotriva arestarii lui Sova, relateaza Mediafax.

Victor Ponta l-a propus pe Eugen Teodorovici ca ministru de Finante. Cum se vor plati salariile si pensiile de Paste
Victor Ponta l-a propus pe Eugen Teodorovici ca ministru de Finante. Cum se vor plati salariile si pensiile de Paste

Premierul a anuntat vineri ca in primul trimestru al anului, bugetul a iesit pe plus, astfel ca de la 1 iunie s-ar putea introduce reducerea TVA

Cine este Eugen Teodorovici, propus la Ministerul Finantelor. Are credite de peste 800.000 de euro
Cine este Eugen Teodorovici, propus la Ministerul Finantelor. Are credite de peste 800.000 de euro

Eugen Orlando Teodorovici, actualul Ministru al Fondurilor Europene, este propunerea premierului Ponta pentru sefia Finantelor. Propunertea a fost acceptata de presedintele Iohanni.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.