Eliminarea taxei radio-tv a generat un scandal ce a depasit granitele tarii. Iohannis: "Modalitatea e fundamental heirupista"
Legea votata marti in Parlament care, printre altele, prevede eliminarea taxei radio-tv, a generat un imens scandal care a depasit granitele tarii.
Sefa televiziunilor publice din intreaga Europa i-a scris presedintelui Klaus Iohannis si i-a cerut sa nu promulge actul normativ. La randul lor, directorii celor doua institutii s-au plans la Parlament ca ar putea intra in colaps si cer sefului statului sa ii primeasca in audienta.
Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dupa ce Parlamentul a adoptat eliminarea taxei radio-tv, alaturi de alte 101 taxe parafiscale, lege initiata de liderul PSD Liviu Dragnea. In doar o saptamana, actul normativ a fost adoptat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, fapt rar intalnit in Parlamentul Romaniei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Cum isi imagineaza cineva ca aceasta chestiune, care nu a fost rezolvata in ultimii ani, se rezolva intr-o saptamana, eliminand taxa radio-tv? Aceasta modalitate este fundamental heirupista".
Votul de marti a ajuns si la urechile Directorului General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, Ingrid Deltenre. Aceasta i-a scris imediat presedintelui Romaniei si l-a rugat sa nu promulge legea.
Ingrid Deltenre, directorul general al EBU: "Acest model de taxa radio-tv s-a dovedit a fi, in multe tari, cea mai stabila si predictibila metoda de finantare a serviciilor publice de media. Aceasta asigura independenta fata de orice forma de ingerinta politica si stabileste o relatie directa cu publicul, la nivel national. Va lansam apelul de a nu aproba aceasta propunere."
Conducerile celor doua institutii vizate au mers la Parlament, unde s-au intalnit cu seful Comisiei de Cultura, Gigel Stirbu.
Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor: "Daca abonamentul dispare, institutiile intra in colaps. Nu credeti ca cei care ofera finantarea pot spune si care ar trebui sa fie politica editoriala?!"
Sefii televiziunii si radioului vor sa discute despre riscul politizarii excesive a celor doua institutii si cu presedintele Klaus Iohannis.
Irina Radu, directorul TVR: "Vom cere, intr-o prima etapa, o intalnire in care sa discutam cu domnul presedinte."
Cei de la PSD raman insa fermi pe pozitie. Initiatorul legii, Liviu Dragnea, sustinea de la microfonul Parlamentul ca finantarea de la bugetul de stat pentru radioul public si pentru TVR ar face totul mai predictibil. Suma totala: peste un miliard de lei anual, de la buget.
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Sa aprobam un nivel de tarif de 21 de lei pentru fiecare roman, pentru radio, adica 420 de milioane de lei, iar pentru TVR - 34 de lei in numele fiecarui roman, adica 680 milioane lei."
In prezent, fiecare familie plateste lunar putin peste sase lei pentru radioul si televiziunea publica. Legea care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio-tv ar putea fi atacata de Guvern la Curtea Constitutionala. De asemenea, si Klaus Iohannis a anuntat ca ar putea retrimite legea in Parlament, la reexaminare.