Elena Lasconi: ”Ni s-a întâmplat şi nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea!”
Preşedintele USR Elena Lasconi afirmă că actuala legislaţie leagă de mâini şi de picioare autorităţile locale atunci când urşii intră în comunităţi.
Din acest motiv, ea consideră că orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuţii clare pentru primar în astfel de situaţii.
“De ani de zile discutăm despre urşi care vin tot mai aproape de casele noastre. Ni s-a întâmplat şi nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea şi în curţile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard şi în locurile de joacă. Şi, ca primar, am putut face puţine lucruri. Nu te lasă actuala lege! Din respect pentru viaţă, pentru români, orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuţii clare primarului. Pe cât de mult iubesc animalele, sunt cât se poate de categorică. Dacă ursul apare pe străzile oraşului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat. Aşa cum arată legislaţia acum, niciun primar nu o să dea ordin de împuşcare, pentru că riscă dosar penal. Pe legea de acum, în vreme ce ursul se plimbă prin curţile sau chiar casele oamenilor, pe stradă sau în locurile de joacă, primarul trebuie să acţioneze pe paşi. Gradual”, afirmă Elena Lasconi, care este primar al orașului Câmpulung.
Reacția preşedintei USR vine după ce decesul unei tinere care a fost atacată de urs în Munţii Bucegi a reaprins discuţiile referitoare la gestionarea populaţiei de urs şi la modalităţile de contracarare a atacurilor animalelor.
Lasconi precizează faptul că, potrivit legislației din acest moment, primarul trebuie să aştepte să se întâmple o tragedie și abia după aceea să intervină.
“Cu alte cuvinte, să aşteptăm tragedia ca să putem interveni. Nu! Trebuie schimbat ceva. Trebuie să intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic din România iese în afara habitatului său natural. Este multă emoţie pe acest subiect, dar emoţia nu protejează nici oamenii, nici urşii. Avem soluţii raţionale, să discutăm despre ele, pe date şi argumente, nu pe furiile pe care le adună fiecare dintre noi pe subiect. Raţional, ca preşedinte de partid parlamentar, ca primar, cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziţie vânătorului să împuşte sau nu ursul care a intrat în comunitate. Dacă nu facem ceva acum, o să mai moară mulţi oameni şi curând ne trezim cu ursul în Piaţa Victoriei. De aceea solicit celorlalte partide parlamentare să susţină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni, fără să rişte dosar penal, atunci când urşii intră în comunitate. Viaţa omului e sfântă!”, spune primarul din Câmpulung.
Diana, fata atacată de urs în Munții Bucegi, a murit din cauza traumatismelor produse în urma căderii de la înălțime în râpă.
Informatia apare în raportul medico-legal. Iar apelurile date la 112 de ea și de băiatul care o însoțea demonstrează că tânăra a făcut o greșeală atunci când a văzut animalul: a luat-o la fugă.
O reactie normală, însă, pentru oricine ar da nas în nas cu un urs.
În urma tragediei din Bucegi, Parlamentarii se vor reuni în sesiune extraordinară pentru a vota împușcarea, în acest an, a 481 de urși.