Elena Basescu ii scrie comisarului Oettinger despre "mascarada" lui Ponta legata de gazoduct
Elena Basescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, despre "mascarada regizata" de premierul Victor Ponta, caruia "i-a cazut prada" oficialul european, in legatura cu lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni.
"Ca urmare a faptului ca lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni, prima interconexiune de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova, nu au inceput nici pana in acest moment si nici nu exista o data clara la care acest lucru ar urma sa se intample, i-am trimis o scrisoare Comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, prin care l-am informat pe acesta despre «mascarada» regizata de Victor Ponta in perioada 26 - 27 august 2013 careia i-a cazut prada chiar si oficialul european", anunta Elena Basescu.
Ea mentioneaza ca speranta sa este ca atentia pe care comisarul Oettinger o va acorda de acum inainte proiectului sa genereze o reactie din partea Guvernului de la Bucuresti in sensul indeplinirii obligatiilor asumate atat in fata romanilor, a basarabenilor, dar si in fata intregii Europe.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Stimate domnule Comisar Günther Oettinger, Uniunea Europeana reprezinta un model in ceea ce priveste transparenta, iar Comisia Europeana, in calitatea sa de «gardian al tratatelor», are autoritatea de a aplica si implementa acest principiu. Din acest motiv, ma vad nevoita sa va aduc la cunostinta o serie de elemente care vor demonstra faptul ca, in data de 27 august 2013, ati fost victima unei inselatorii puse la cale de Premierul Romaniei, domnul Victor Ponta. Ati participat alaturi de acesta si de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leanca, la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni, care ar urma sa lege Republica Moldova de piata gazelor din Uniunea Europeana. In realitate insa, acest proiect nu este pus in aplicare, fiind doar o incercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relatie pozitiva si constructiva cu Comisia Europeana, iar pe de alta parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrarii in UE", ii scrie Elena Basescu lui Gunther Oettinger.
Ea prezinta si argumentele pe care se bazeaza acuzatia s-a de "inselatorie".
Elena Basescu arata ca santierul de langa Ungheni a fost prezentat ca avand toate conductele, utilajele si materialele de constructie necesare demararii proiectului, insa in realitate, acestea fusesera folosite cu o zi inainte la Rediu (judetul Iasi), in Romania, pentru inaugurarea santierului din zona romaneasca. "Au fost apoi transportate peste noapte in Republica Moldova. In acest moment, acestea nu se regasesc in niciuna dintre cele doua zone unde ar trebui sa se lucreze. Practic, ceea ce ati vazut dumneavoastra a fost parte a unei recuzite politice in cadrul unui show puternic mediatizat. Acest lucru a fost confirmat in doua randuri. Prima data de mass media romanesti, care au aratat ca, la numai doua zile dupa inaugurare, santierul de la Rediu fusese abandonat. A doua oara de o vizita a Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, care, in data de 20 septembrie 2013, a constatat ca santierul din partea romaneasca a proiectului nu era functional", continua Elena Basescu.
Ea mentioneaza ca lucrarile la gazoduct nu au fost pornite nici pana in acest moment, lucru recunoscut chiar de constructori si usor observabil in urma vizitei din 20 septembrie 2013 a sefului statului roman la Rediu.
"Nu in ultimul rand, data de finalizare a lucrarilor este total diferita de cea anuntata de catre Premierul Victor Ponta. Daca acesta vorbea in 26 si 27 august 2013 despre posibilitatea ca gazoductul de 43 kilometri sa fie finalizat pana la sfarsitul anului curent, noua data avansata de constructori este aceea a sfarsitului lui martie 2014. Chiar daca aceasta se incadreaza in timpul presupus de proiectul avizat de Comisia Europeana, exista indicii clare ca nici acest termen limita asumat nu va fi respectat. Si asta pentru simplul fapt ca lucrarile nu au inceput si nici nu exista o data clara la care proiectul ar putea demara efectiv", mai arata europarlamentarul PDL.
Elena Basescu mai scrie ca "premierul socialist al Romaniei", Victor Ponta, continua sa minimalizeze si sa trateze cu o totala indiferenta problematica gazoductului Iasi-Ungheni, "dovedind o lipsa de transparenta in ceea ce priveste un proiect considerat vital deopotriva pentru Republica Moldova, dar si pentru Romania".
"Consider ca acesta are o atitudine vadit nepotrivita pentru functia pe care o ocupa, dar si pentru necesitatea si obligativitatea unei corecte informari a opiniei publice - atat cea din Romania, cat si cea din Republica Moldova. Domnule Comisar Günther Oettinger, daca aceasta ar fi fost o problema care sa vizeze strict Romania si Republica Moldova, cu siguranta ca ea ar fi putut sa nu faca obiectul unei asemenea scrisori de informare. Cred insa ca era absolut obligatoriu ca dumneavoastra sa cunoasteti situatia reala privind acest proiect pe care l-ati girat. Pe de o parte, pentru ca imaginea dumneavoastra a fost folosita de catre Premierul Ponta intr-o campanie de comunicare agresiva la nivelul presei romanesti. Pe de alta parte, avem de-a face cu un proiect care este finantat in buna parte chiar de Uniunea Europeana. 7 milioane de euro din cele 28 de milioane necesare realizarii gazoductului vin de la UE prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ucraina-Republica Moldova", se mai arata in scrisoare.
Elena Basescu ii adreseaza oficialul european rugamintea de a acorda "o atentie sporita" acestei lucrari de investitii.
"Sunt convinsa ca o implicare mai activa in urmarirea derularii proiectului ar aduce dupa sine o responsabilizare mult mai mare a Guvernului de la Bucuresti si, implicit, ar creste sansele de realizare a gazoductului Iasi-Ungheni. Este ocazia cea mai buna a Republicii Moldova de a nu mai fi 100% dependenta de gazele livrate de Federatia Rusa", incheie Elena Basescu.
Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in
Proiectul de constructie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.
Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.
Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.
"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma atunci Ponta.
Presedintele Traian Basescu a inspectat, vineri, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu putin timp inainte de sosirea presedintelui in zona ajunsese si seful de santier, reprezentant al Transgaz.
Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la UE stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.
"Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam", a declarat Basescu.
El a mai spus ca ii pare rau ca Victor Ponta si Iurie Leanca au luat parte la un "spectacol public" atunci cand au participat la inaugurarea lucrarilor gazoductului.
Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), sustine ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013
"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu.
Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.
Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.
ANRM a transmis, vineri, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.
Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.
"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se arata in comunicatul ANRM.
Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.