Dăncilă, în Parlament: ”Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat joi că, atunci când a citit moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, a avut senzaţia că este de fapt o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Macron.

Șefa Executivului a anunţat pe această cale că nu o va remania pe Carmen Dan din funcţia de ministru de Interne, în urma reproşurilor din document pe marginea protestelor din 10 august.

"Cereţi onestitate, dar însăşi dumneavoastră aţi inserat în moţiune lucruri pe care aceasta nu le avea. Vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumente contradictorii. Înţeleg pe deplin că moţiunea de cenzură este un exerciţiu democratic pe care Opoziţia îl are la îndemână. Este bine că există şi este bine că îl folosiţi. Dar mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. Cu tot respectul, stimaţi parlamentari, este un text profund neserios. Mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs, să aveţi o minimă consideraţie faţă de logică şi faţă de rolul pe care îl aveţi în Opoziţie, să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei care v-au votat", a spus Dăncilă, de la tribuna Parlamentului.

Ea a declarat că nu se aştepta să fie criticată pentru schimbările de miniştri făcute în guvernele dinaintea sa.

"Ce să vă răspund la asta? De ce au făcut remaniere dl Tudose sau Grindeanu? Eu vă pot răspunde de mandatul meu, de miniştrii pe care i-am înlocuit eu. Am dat aceste explicaţii. Vreţi să le repet? Pentru că fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, un parcurs strict pe care trebuia să îl realizeze. I-am schimbat pe cei care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac? Să îi menţin? Chiar dvs ne criticaţi că nu respectăm întru totul programul de guvernare. Hotărâţi-vă ce vreţi de la acest guvern - să ţină sau nu în funcţie un ministru care nu dă rezultatele aşteptate. Îmi spuneţi că un ministru nu e bun, apoi îmi reproşaţi că nu l-am schimbat. (...) Problema este că nu vă mai înţeleg cetăţenii. Tot timpul l-aţi criticat pe domnul ministru al Transporturilor, Lucian Şova. Când am propus remaniere, aţi devenit susţinătorii săi. Scopul unui guvern nu este să ţină locurile calde pentru miniştri. Scopul unui guvern este să realizeze ce s-a promis în campania electorală. Spun cu toată răspunderea: voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie pentru ca să facem ceea ce este scris în programul de guvernare. M-aţi criticat că am încredere în doamna Carmen Dan - ce ar trebui să fac, să o remaniez şi pe dânsa? Sau nu ar fi bine, pentru că aş depăşi cota de remaniere stabilită chiar de dumneavoastră. Eu vă spun însă că nu o remaniez în niciun caz pentru motivele pe care le-aţi invocat dumneavoastră. Când am citit critica dumneavoastră împotriva doamnei Carmen Dan, am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron, nu împotriva Guvernului Dăncilă - că asta am văzut recent la Paris: tunuri cu apă, bastoane, gaze lacrimogene. Dar dumneavoastră nu vedeţi acest lucru", a afirmat Dăncilă.

Citește și
Raluca Turcan
Turcan, în Parlament: Mi se pare devastator să avem un premier subiect de bancuri pe WhatsApp

Prim-ministrul a reproşat Opoziţiei joi, în plenul Parlamentului, faptul că ar avea o "atitudine de faţadă" în ceea ce îl priveşte pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi că, dacă ar exista un vot secret în Parlament referitor la persoana acestuia, susţinătorii ar depăşi majoritatea PSD-ALDE.

"Îl criticaţi public pe domnul ministru Tudorel Toader, pentru reforma Justiţiei pe care a gestionat-o şi pentru modul în care acţionează pentru a pune capăt abuzurilor în Justiţie. Dragii mei colegi din Opoziţie, haideţi să fim sinceri! Cred că, dacă ar fi un vot secret pentru menţinerea sau remanierea domnului Tudorel Toader, voturile în favoarea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Ştiţi bine că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi foarte bucuroşi de ceea ce a făcut domnul ministru Tudorel Toader. Haideţi să fim sinceri! Şi în rândurile dumneavoastră au fost persoane care au fost cercetate abuziv, chiar dacă mai puţine decât în PSD, pentru că nu dumneavoastră aţi fost ţinta principală a acestor abuzuri. Nu vă face bine această atitudine de faţadă! Mă refer în primul rând la PNL, care ar trebui să apere individul în faţa abuzurilor statului, cum au fost cele din Justiţie, care este esenţa liberalismului. Mai bine v-aţi preocupa de încălcările grave ale drepturilor omului", a precizat premierul, la dezbaterile pe moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP.

În ceea ce îl priveşte pe ministrul Eugen Teodorovici, Dăncilă a reaminitit reprezentanţilor PNL şi USR faptul că în perioada în care acesta făcea parte din Comisia de buget din Senat şi susţinea puncte de vedere venite din partea Opoziţiei, reprezentanţii acesteia aveau o părere foarte bună despre el.

Referitor la ministrul Agriculturii, Petre Daea, prim-ministrul a cerut Opoziţiei să se consulte cu fermierii români.

"Poate înainte de a cere demisia domnului Daea vorbiţi şi cu cei care şi-au primit pentru prima oară subvenţiile la timp şi chiar în avans de la ministrul pe care dumneavoastră acum vreţi să îl schimbaţi. Poate vorbiţi şi cu românii care au cultivat tomate şi care au beneficiat de sprijinul acestui Guvern şi al domnului ministru Daea. Poate vorbiţi cu miile de fermieri care au beneficiat de apă gratuită, de extinderea sistemului de irigaţii, de programul anti-grindină. Vorbiţi chiar şi cu crescătorii de porci care au fost afectaţi de pesta porcină şi care au primit despăgubiri pentru nenorocirea care i-a lovit", a transmis ea Opoziţiei.

Prim-ministrul a reproşat autorilor moţiunii şi situaţia creată în Parlamentul European "prin emisarii" care au cerut ca România "să fie sancţionată pentru lucruri care se întâmplă" peste tot în Europa.

"Îmi reproşaţi faptul că, la Strasbourg, le-am spus oficialilor europeni că, în calitate de prim-ministru al unui stat suveran, cu drepturi egale, nu am venit acolo să dau socoteală în faţa lor. Nu cred că România trebuie să dea socoteală în faţa altor state. Dimpotrivă, cred că România trebuie să fie tratată cu respect în Uniunea Europeană. Dar, dacă tot aţi adus vorba, vă întreb eu: dumneavoastră cui daţi socoteală la Bruxelles? Cum a fost posibil ca nouă europarlamentari ai dumneavoastră - nouă români pe care i-aţi trimis în Parlamentul European - să voteze împotriva României!? Este cel mai ruşinos vot care s-a dat vreodată. Cu atât mai mult cu cât era cu doar câteva zile înainte ca România să împlinească 100 de ani de la Marea Unire", a arătat Dăncilă.

Premierul i-a întrebat, joi, pe reprezentanţii Opoziţiei dacă şi-au propus să piardă alegerile viitoare, întrucât, a susţinut ea, aceştia le-ar transmite românilor că alternativa pe care o oferă ar fi să oprească majorările de venituri, chiar să taie pensiile şi salariile.

"V-aţi propus deja să pierdeţi alegerile viitoare? (...) Le spuneţi românilor că alternativa dumneavoastră de guvernare e de a opri majorările de venituri pe care noi le-am programat în anii următori şi chiar de a tăia pensiile şi salariile ca să vă încadraţi în buget", a arătat Dăncilă, de la tribuna Parlamentului, în cadrul şedinţei în care e dezbătută moţiunea de cenzură.

De asemenea, Dăncilă a declarat că nu o va remania pe Carmen Dan, ministru de Interne, menţionând, totodată, că nu o va face în niciun caz pentru motivele invocate în textul moţiunii de cenzură.

"M-aţi criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac? Să o remaniez şi pe dânsa? Sau nu, nu ar fi bine, pentru că aş depăşi cota de remanieri stabilită chiar de dumneavoastră. Eu vă spun însă că nu o remaniez în niciun caz pentru motivele pe care le-aţi invocat dumneavoastră. Când am citit critica dumneavoastră împotriva doamnei Carmen Dan, am avut senzaţie că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron, nu împotriva Guvernului Dăncilă, că asta am văzut recent la Paris: tunuri cu apă, bastoane, gaze lacrimogene. Dar dumneavoastră nu vedeţi acest lucru", a precizat ea, la dezbaterile pe moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Tânăra bătută cu bestialitate în Alba Iulia, către Dăncilă: ”Viața mea nu mai e ce a fost”
Tânăra bătută cu bestialitate în Alba Iulia, către Dăncilă: ”Viața mea nu mai e ce a fost”

Deputatul PNL Florin Roman i-a reproşat, joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, premierului Viorica Dăncilă, că este "mânjită pe mâini cu sângele românilor", solicitându-i acesteia să-şi ceară iertare şi să-şi dea demisia.

Turcan, în Parlament: Mi se pare devastator să avem un premier subiect de bancuri pe WhatsApp
Turcan, în Parlament: Mi se pare devastator să avem un premier subiect de bancuri pe WhatsApp

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat joi - în timpul dezbaterilor la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului - că nu onestitatea este cea pe baza căreia Liviu Dragnea a desemnat-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, ci obedienţa.

Dăncilă, aplaudată ironic în Parlament când anunța realizarea unor kilometri de autostradă
Dăncilă, aplaudată ironic în Parlament când anunța realizarea unor kilometri de autostradă

Premierul Viorica Dăncilă a fost aplaudată ironic de opoziție în timpul discursului său din plenul Parlamentului, în momentul în care a început să prezinte realizările Guvernului în domeniul autostrăzilor.

"Cine nu votează moţiunea de cenzură este mai prost ca Dăncilă". Mesajul transmis azi în Parlament

Preşedintele PNL Ludovic Orban consideră că toţi cei care nu votează moţiunea de cenzură intitulată “Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!” sunt "mai proşti ca Dancila".

Moţiunea de cenzură a picat. Doar 161 de voturi pentru demiterea Guvernului Dăncilă
Moţiunea de cenzură a picat. Doar 161 de voturi pentru demiterea Guvernului Dăncilă

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a trece.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.