România, pe cale să fie amendată de UE după ce Guvernul a ”uitat” să aplice o directivă europeană

Ultimul update: Marti 25 Septembrie 2018 20:19
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 18:28
Categorie: Financiar

România riscă să plătească amenzi de milioane de euro pentru că nu a aprobat o lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, care să transpună o directivă europeană veche de trei ani.

Comisia Europeană ne-a avertizat de mai multe ori că suntem în întârziere, dar cum autoritățile de la București nu au reacționat, ne-a trimis în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În al 12-lea ceas, șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, și mai mulți miniştri au mers la Bruxelles să discute despre situația României.

Senatul a adoptat legea care transpune directiva europeană privind combaterea spălării banilor abia luni seară. Asta deşi, în mod normal, legea ar fi trebuit să fie gata de anul trecut.

Până să ajungă la senatori, proiectul actului normativ a zăcut prin sertarele Guvernului, care l-a adoptat abia la sfârşitul lunii mai.

De acum înainte, legea mai are de parcurs câţiva paşi până să fie aplicată: mai întâi, trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, care e forul decizional, înainte să ajungă la preşedinte, pentru a fi promulgată.

Legea prevede ca băncile şi firmele de transfer de bani, de exemplu, să raporteze toate tranzacţiile care depăşesc valoarea de 10 mii de euro. Şi cei care joacă, de exemplu, peste 2.000 de euro la casele de pariuri sau au un astfel de câştig vor putea fi verificati.

În textul aprobat de senatori nu mai apare propunerea Guvernului ca "persoanele expuse politic" să fie verificate suplimentar. A fost păstrată însă prevederea potrivit căreia firmele cu acţiuni la purtător au la dispoziţie un an şi jumătate pentru a le transforma în acţiuni la vedere, altfel vor fi dizolvate.

Senatorii din Opoziţie spun că riscăm sancţiuni şi pentru că transpunem directiva cu întârziere, dar şi pentru că nu e completă.

Senator USR: ”Această lege, care a plecat foarte bine din Guvern, a ajuns să fie mutilată, astfel încât noi transpunem parţial aceasta directivă.''

Pentru că a întârziat legea, România riscă o amendă de peste 2,3 milioane de euro, sumă calculată chiar de ministrul Afacerilor Europene Victor Negrescu, potrivit HotNews.ro - care citează două scrisori trimise chiar lui Liviu Dragnea. În aceste scrisori, Negrescu îl indică pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, drept unul dintre cei vinovaţi pentru marile întârzieri în adoptarea legii.

La votul din Senat, Victor Negrescu nu a dorit să comenteze acest subiect.

Între timp, în iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus la timp directiva, iar acum este aşteptată sentinţa. Comisarul european pentru Justiţie, Věra Jourová, spunea atunci că ''nu putem lăsa nicio ţară din Uniunea Europeană să devină veriga slaba''.

Abia acum Guvernul caută o variantă să evite sancţiunile. Viorica Dăncilă, însoţită de ministrul Afacerilor Europene şi alţi reprezenti ai Guvernului, au plecat la Bruxelles, unde se vor întâlni cu reprezentanţii Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul pentru Justiţie, în încercarea - tardivă - de a găsi o soluţie.

Comisia Europeană dă în judecată Polonia, pentru o măsură care ”încalcă valorile UE”
Comisia Europeană dă în judecată Polonia, pentru o măsură care ”încalcă valorile UE”
VIDEO PROTVPLUS.RO
salarii, guvern, crestere
Mediul de afaceri: Dragi decidenţi, ne ducem de râpă dacă nu luaţi măsuri pentru criza din piaţa muncii!
Guvern: Salariul minim, diferenţiat în funcţie de studii şi vechime
Guvernul instituie Contul Junior pentru toţi copiii cu vârsta sub 18 ani. Ce beneficii sunt
Indicele ROBOR a crescut la 3,32%
Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic
"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
lei romanesti
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare