România, pe cale să fie amendată de UE după ce Guvernul a ”uitat” să aplice o directivă europeană
România riscă să plătească amenzi de milioane de euro pentru că nu a aprobat o lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, care să transpună o directivă europeană veche de trei ani.
Comisia Europeană ne-a avertizat de mai multe ori că suntem în întârziere, dar cum autoritățile de la București nu au reacționat, ne-a trimis în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În al 12-lea ceas, șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, și mai mulți miniştri au mers la Bruxelles să discute despre situația României.
Senatul a adoptat legea care transpune directiva europeană privind combaterea spălării banilor abia luni seară. Asta deşi, în mod normal, legea ar fi trebuit să fie gata de anul trecut.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Până să ajungă la senatori, proiectul actului normativ a zăcut prin sertarele Guvernului, care l-a adoptat abia la sfârşitul lunii mai.
De acum înainte, legea mai are de parcurs câţiva paşi până să fie aplicată: mai întâi, trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, care e forul decizional, înainte să ajungă la preşedinte, pentru a fi promulgată.
Legea prevede ca băncile şi firmele de transfer de bani, de exemplu, să raporteze toate tranzacţiile care depăşesc valoarea de 10 mii de euro. Şi cei care joacă, de exemplu, peste 2.000 de euro la casele de pariuri sau au un astfel de câştig vor putea fi verificati.
În textul aprobat de senatori nu mai apare propunerea Guvernului ca "persoanele expuse politic" să fie verificate suplimentar. A fost păstrată însă prevederea potrivit căreia firmele cu acţiuni la purtător au la dispoziţie un an şi jumătate pentru a le transforma în acţiuni la vedere, altfel vor fi dizolvate.
Senatorii din Opoziţie spun că riscăm sancţiuni şi pentru că transpunem directiva cu întârziere, dar şi pentru că nu e completă.
Senator USR: ”Această lege, care a plecat foarte bine din Guvern, a ajuns să fie mutilată, astfel încât noi transpunem parţial aceasta directivă.''
Pentru că a întârziat legea, România riscă o amendă de peste 2,3 milioane de euro, sumă calculată chiar de ministrul Afacerilor Europene Victor Negrescu, potrivit HotNews.ro - care citează două scrisori trimise chiar lui Liviu Dragnea. În aceste scrisori, Negrescu îl indică pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, drept unul dintre cei vinovaţi pentru marile întârzieri în adoptarea legii.
La votul din Senat, Victor Negrescu nu a dorit să comenteze acest subiect.
Între timp, în iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus la timp directiva, iar acum este aşteptată sentinţa. Comisarul european pentru Justiţie, Věra Jourová, spunea atunci că ''nu putem lăsa nicio ţară din Uniunea Europeană să devină veriga slaba''.
Abia acum Guvernul caută o variantă să evite sancţiunile. Viorica Dăncilă, însoţită de ministrul Afacerilor Europene şi alţi reprezenti ai Guvernului, au plecat la Bruxelles, unde se vor întâlni cu reprezentanţii Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul pentru Justiţie, în încercarea - tardivă - de a găsi o soluţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, amenzi, spalare de bani,
Dată publicare:
25-09-2018 18:28