Deputatii fac sedinta in curtea Parlamentului. Discutiile despre votul in strainatate, mutate afara din cauza Regulamentului

Palatul parlamentului gard

Un grup de deputati din Comisia pentru diaspora au iesit sa-si tina sedinta in curtea Parlamentului, in lipsa Ministrului de Externe. Motivul acestei sedinte insolite tine, spun ei, de regulile Camerei.

Mai multi deputati din opozitie, membri ai Comisiei pentru romanii din strainatate, au iesit, miercuri, in curtea Parlamentului, pentru a-si tine sedinta, dupa ce ziaristii nu au avut acces in cladire pe motiv ca deputatii aveau programate in aceasta saptamana activitati in teritoriu. Printre deputatii care au iesit in curtea Palatului Parlamentului, in fata presei, pentru a sustine declaratii, s-au aflat Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raetchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).

Deputatul liberal Mircea Dolha a declarat ca membrii comisiei i-au invitat pe ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si pe ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta despre votul in turul II in dispora, insa Teodor Melescanu a anuntat ca nu poate sa participe. Potrivit lui Dolha, Melescanu si-a aratat disponibilitatea de a veni la comisie la o data care sa fie stabilita de comun acord, aratand si ca a primit din partea conducerii Camerei o informare potrivit careia lucrarile comisiei nu respecta Regulamentul, deputatii avand in aceata saptamana activitati in circumscriptii.

Sute de romani au protestat la Paris: "Romania, trezeste-te!" Imagini de la cea mai ampla actiune din diaspora

Mircea Dolha, vicepresedinte al comisiei, a sustinut ca, potrivit Regulamentului, lucrarile comisiilor se desfasoara independent de Biroul Permament si ca ar fi trebuit aprobare din partea Biroului doar daca cei doi ministri ar fi fost invitati in plen. Dolha a mai aratat ca jurnalistii au fost invitati sa participe la lucrarile comisiei, insa nu li s-a permis accesul in cladirea Parlamentului, de la secretariatul general comunicandu-li-se ca presa ar putea intra fara reportofoane si camere de luat vederi.

Citește și
harta, tara
TOPUL zonelor in care romanii YES LA VOT. Cum arata HARTA ONLINE a prezentei dupa 420.000 de optiuni
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Deputatii au iesit in curtea Palatului Parlamentului, unde au facut declaratii de presa. Marti, Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii anunta, printr-un comunicat, ca urma sa aiba, miercuri, o intrevedere cu ministrii Teodor Melescanu si Bogdan Stanoevici pe tema desfasurarii votului in diaspora in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

“Reprezentantii Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii vor avea miercuri, 12 noiembrie, incepand cu ora ora 12.00, o intrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Melescanu si cu ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, se arata in comunicatul comisiei, transmis marti de Directia de comunicare a Camerei Deputatilor.

Intr-un comunicat remis ulterior acestui anunt, conducerea Camerei Deputatilor aprecia ca inititiva membrilor Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor de a-i invita pe Teodor Melescanu si Bogdan Stanoevici nu respecta prevederile Regulamentului Camerei. "Conducerea Camerei Deputatilor a constatat ca membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii i-au invitat pe domnii Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, si Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, la o sedinta, miercuri, 12 noiembrie. Avand in vedere ca hotararea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare cu privire la programul de lucru pentru aceasta saptamana se refera doar la activitati ale deputatilor in circumscriptiile electorale, iar Biroul permanent nu a fost sesizat cu aceasta solicitare, apreciem ca initiativa membrilor Comisiei nu respecta prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor", se mentiona in comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Iohannis:
Iohannis: "Fiecare cetatean are dreptul la vot". Ponta: "O lozinca". Contrele de pe tema votului din diaspora

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, i-a spus, marti, la premierului Victor Ponta, la dezbaterea de la Realitatea TV, ca fiecare cetatean are dreptul la vot, Ponta replicand, imediat, ca aceasta reprezinta „o lozinca”.

TOPUL zonelor in care romanii YES LA VOT. Cum arata HARTA ONLINE a prezentei dupa 420.000 de optiuni
TOPUL zonelor in care romanii YES LA VOT. Cum arata HARTA ONLINE a prezentei dupa 420.000 de optiuni

Sute de mii de romani au raspuns provocarii lansate de StirileProTV.ro si au colorat in felul lor harta online a celor care spun YES LA VOT.

Titus Corlatean A DEMISIONAT:
Titus Corlatean A DEMISIONAT: "Am decis sa-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe"

Scandalul voturilor romanilor din diaspora in primul tur al alegerilor prezidentiale a provocat deja doua victime: romanii care nu au putut vota si Titus Corlatean, care si-a dat demisia din functia de ministru al Afacerilor Externe.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.