Dan Pasat a scapat de arest. Numarul voturilor "pentru" a fost prea mic

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Solicitarea DNA de retinere si arestare preventiva a deputatului PDL Dan Pasat nu a intrunit numarul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptata. S-au inregistrat doar 116 voturi "pentru", din 292 deputati prezenti.

Potrivit procesului-verbal, in sala au fost 292 de deputati, inregistrandu-se 154 de voturi exprimate, dintre care 4 voturi anulate si 150 de voturi valabil exprimate.

In favoarea solicitarii DNA, s-au inregistrat 116 voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva". Pentru a fi considerata adoptata, solicitarea DNA trebuia votata de majoritatea deputatilor prezenti.

Deputatii s-au pronuntat prin vot secret cu bile, iar opozitia a anuntat dinainte ca ramane in sala, dar nu participa la vot.

Astfel, din numaratoarea voturilor rezulta ca 34 de deputati ai puterii si-au aparat colegul si au votat "impotriva" arestarii lui.

Citește și
Dan Pasat
"Sa ma duc sau nu in fata justitiei?" Deputatul PDL Dan Pasat are o dilema
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reactiile politicienilor

Deputatul PC Bogdan Ciuca: "Am dat posibilitate puterii sa dea vot de arestare, daca dorea sa o faca."

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean: "In numele grupului PDL, imi exprim regretul ca votul de astazi, exprimat referitor la cererea pe care ministrul de Justitie a formulat-o nu a fost un vot favorabil. PDL a spus-o si astazi, si cu alte ocazii, ca nu a obstructionat si nu va incerca niciodata sa obstructioneze justitia, ca orice cetatean al acestei tari, indiferent de pozitia pe care o are, de demnitatea pe care o ocupa, nu poate fi in afara legii."

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu: "Ca urmare a votului, putem spune, asa, foarte simplu: quod erat demonstrandum. Ceea ce trebuia de demonstrat. Se vede foarte clar: atat PNL cat si PSD s-au abtinut de la vot, iar PDL, care trebuie sa isi asume responsabilitatea pe solicitarea PICCJ, nu a dat curs acestei solicitari si in acest fel se demonstreaza, in mod foarte clar, duplicitatea PDL in ceea ce priveste discursul sau politic si actiunea efectiva."

Au anuntat ca sunt "pentru", dar au votat "impotriva"

La inceputul dezbaterilor de astazi din Camera Deputatilor, grupul democrat-liberal a anuntat ca este "pentru" arestarea preventiva a lui Dan Pasat,

"Grupul PDL, pentru a fi consecvent cu decizia politica potrivit careia nimeni nu este mai presus de lege si fara sa interpreteze ce exista in acest dosar, va sustine solicitarea procurorului general, dar decizia de arestare apartine instantei si nu Parlamentului Romaniei", a spus liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

De asemenea, parlamentarii minoritatilor nationale au spus ca vor vota in favoarea solicitarii DNA.

In schimb, deputatii PSD, PC si PNL au anuntat ca vor fi prezenti in sala de plen a Camerei, dar nu vor vota la dezbaterea privind cererea DNA.

"Motivatia este ca vrem sa asiguram prezenta, dar nu vrem sa intram in acest razboi al DNA cu PDL", a explicat deputatul Florin Iordache (PSD).

In timpul dezbaterilor, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca toata aceasta poveste reprezinta o "smecherie" a PDL, care, in cadrul Comisiei Juridice nu a votat in favoarea arestarii lui Dan Pasat, dar in plenul Parlamentului se lauda cu acest lucru.

La randul lui, Dan Pasat a tinut un mic discurs, in care a spus ca este nevinovat. Cu toate acestea, el a cerut deputatilor sa permita procurorilor DNA sa trimita acest dosar prin rechizitoriu in fata instantelor de judecata.

"Eu nu va voi solicita sa votati pentru sau impotriva arestarii mele, ci doar sa constatati ca dupa un an jumatate de cand am fost chemat la DNA si s-a inceput urmarirea penala, nu am fost trimis in fata instantei pentru a fi solutionat acest dosar, ci s-a cerut arestarea preventiva, adica sa ma cerceteze in stare de arest", a spus Pasat.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat vot favorabil solicitarii justitiei pentru incuviintarea arestarii preventive a deputatului PDL Dan Pasat.

Presedintele Romaniei i-a cerut personal lui Pasat sa vina in justite

"Subiectul" Dan Pasat a fost pe buzele lui Traian Basescu, recent, la prima sedinta din acest an a parlamentarilor romani.

Seful statului s-a dus la o intalnire cu reprezentantii PDL, pe care i-a criticat pentru faptul ca "pana acum PSD-ul era perceput ca fiind partidul cel mai corut", insa PDL a luat-o pe urmele social-democratilor.

Concret, Traian Basescu le-a cerut deputatilor PDL sa "rezolve" cazul Pasat si sa voteze pentru trimiterea lui in fata instantelor de judecata.

Acuzatiile aduse lui Dan Pasat

Potrivit DNA, in perioada 2009 - 2010 Dan Pasat, in calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009 si de secretar general al Partidului Democrat Liberal, filiala Giurgiu, a actionat prin santaj sau prin folosire a autoritatii sale pentru a obtine beneficii necuvenite, pentru sine sau pentru alte persoane.

Conform sursei citate, atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Unda verde de la Comisia Juridica pentru arestarea lui Dan Pasat din PD-L
Unda verde de la Comisia Juridica pentru arestarea lui Dan Pasat din PD-L

Parlamentarii au analizat miercuri cererea DNA de arestare preventiva a deputatului Dan Pasat. Dupa un vot controversat in care 10 alesi ai puterii au votat pentru, 8 impotriva, iar 4 s-au abtinut, parlamentarii au considerat avizul favorabil.

"Sa ma duc sau nu in fata justitiei?" Deputatul PDL Dan Pasat are o dilema

Dupa ce presedintele Traian Basescu i-a recomandat sa "faca un bine tarii" si sa ceara singur ridicarea imunitatii, deputatul PDL Dan Pasat este acum intr-o dilema. Nu stie daca sa asculte de sfatul sefului statului sau nu.

Unde sunt
Unde sunt "stelele" PDL? Basescu isi vrea vedetele inapoi, in bataia pustii

Intalnirea de aseara dintre Traian Basescu si parlamentarii PDL nu a fost una prea placuta pentru membrii partidului, care s-au vazut "trasi de urechi". Presedintele a cerut ca "stelele" partidului sa iasa in fata si sa incaseze "gloantele" opozitiei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.