Un deputat PSD îi solicită preşedintelui Iohannis organizarea unui referendum pe tema autonomiei locale
Deputatul PSD Răzvan Rotaru îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluţiei semnate de organizaţiile politice maghiare.
”Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Răzvan Rotaru, citat într-un comunicat.
Întrebările propuse de Răzvan Rotaru pentru referendum sunt următoarele:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?
Da Nu
2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?
Da Nu
”Le voi propune colegilor de la toate partidele, atunci când începe sesiunea parlamentară la 1 februarie, să actualizăm legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare judeţ din ţară, astfel încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României. Cred că se impune să eliminăm o regionalizare a votului în care un partid regional care obţine un număr mic de mandate, dar depăşeşte pragul stabilit la nivel naţional, ajunge să decidă majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. În aceste condiţii, partidul regional ajunge în poziţia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel naţional. Cred că niciun cetăţean român nu îşi mai doreşte această situaţie”, a subliniat deputatul PSD.
Deputatul este de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele PSD, care a declarat că autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat.
Formaţiunile politice maghiare din România - UDMR, PPMT şi PCM - au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o declaraţie comună privind armonizarea conceptelor de autonomie, pentru a avea o poziţie comună pe viitor la orice dezbatere a subiectului, inclusiv în relaţia cu autorităţile române. Documentul vorbeşte despre trei tipuri de autonomie - teritorială, locală şi culturală -, pe care formaţiunile maghiare vor să le discute cu politicienii români pentru a fi “codificate din punct de vedere legislativ”.