Demisiile unor parlamentari nu duc la anticipate, ci la organizarea de alegeri partiale
Demisiile in masa ale parlamentarilor opozitiei nu determina declansarea anticipatelor, ci organizarea de alegeri partiale in colegiile de unde provin parlamentarii demisionari.
Alegerile anticipate se pot realiza, potrivit Constitutiei, dupa ce presedintele tarii dizolva Parlamentul, in conditiile prevazute de Constitutie.
"Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura", se arata in Constitutie, potrivit Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O alta metoda pentru alegerea unui nou Parlament inainte de expirarea mandatului Legislativului in exercitiu ar fi cea mentionata de presedintele PNL vineri. Aceasta presupune un acord politic putere-opozitie si inseamna, practic, ca toti parlamentarii sa demisioneze.
Insa demisia unor parlamentari, indiferent ca ei reprezinta sau nu un grup politic intreg, nu atrage dupa sine declansarea de legislative anticipate, ci organizarea de alegeri partiale, in colegiile de unde provin parlamentarii demisionari.
Potrivit Constitutiei si Regulamentelor Camerei si Senatului, calitatea de parlamentar inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.
Potrivit Regulamentelor celor doua Camere, parlamentarii pot demisiona prin cerere scrisa, adresata presedintelui Camerei respective. Acesta, in sedinta publica, il intreaba pe parlamentarul respectiv daca staruie in demisie, iar daca raspunde afirmativ sau nu se prezinta in Camera pentru a raspunde, cu toate ca fost instiintat, presedintele declara locul vacant.
Regulamentul Camerei Deputatilor precizeza si ca daca cererea de demisie a fost depusa in ultima zi lucratoare a unei sesiuni sau in timpul vacantei parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data depunerii cererii. Cererea trebuie sa contina legalizarea de semnatura data in fata notarului sau atestarea identitatii partilor realizata de avocat.
Presedintele PNL declara, vineri, ca daca puterea ar fi de acord cu anticipatele, o solutie pentru ca tot procesul sa nu dureze mult ar fi ca toti parlamentarii sa demisioneze, caz in care Guvernul ramane in functie pana la organizarea de alegeri, in 45 de zile.
De asemenea, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca parlamentarii liberali doresc, dupa ce puterea a refuzat declansarea de anticipate, ca deputatii si senatorii USL sa demisioneze din functii, el precizand ca vor urma discutii cu partenerii din Uniune, inainte de hotararea finala.
"Din ce am discutat deocamdata in aceasta seara se poate degaja, si sunt mandatat sa comunic acest lucru, un consens in legatura nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinta parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament si a nu reveni decat atunci cand vom reveni prin votul romanilor chemati la urne", a spus Antonescu.