Sume mai mici la Pilonul 2 de pensii, în ianuarie, pentru 4 milioane de români. Explicația autorităților

×
Codul embed a fost copiat

Peste 4 milioane de romani, care contribuie la Pilonul 2 de pensii, administrate privat, au primit în ianuarie sume mai mici în conturi. Cel puţin asta susţin surse din interiorul fondurilor de pensii.

Statul a redus cota de la 5,1% din salariul brut, cum era în 2017, la 3,75%, iar asta a însemnat o scădere de 12 procente a sumelor virate. Situaţia vine după ce în nenumărate rânduri ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a dat asigurări că aceste sume nu vor scădea după reducerea procentuală a contribuţiilor.

Zilele acestea s-au virat de către stat contribuţiile pentru pilonul II de pensii. Este pentru prima dată când s-au calculat pe noul sistem, valabil după Revoluţia Fiscală. Surpriză, însă: cei care şi-au verificat conturile au putut observa o scădere a contribuţiilor.

"Pentru luna ianuarie, contribuţia este ceva mai mică făcând diferenţa între lunile octombrie, noiembrie. Însă, începând cu 1 ianuarie 2018 contribuţia nu mai este de 5,1%, a scăzut la 3,75%. De aceea este şi această diferenţă", este explicația care ni se oferă din partea administratorului unui fond privat.

Concret, la un salariu net de 1.800 de lei, rămas neschimbat, contribuţia de 5,1% din vechiul brut însemnă o sumă mai mare de bani decât contribuţia de 3,75% din noul brut, majorat cu 20% de la 1 ianuarie. În sume exacte, asta înseamnă că în loc de 130 de lei, cât plătea omul în 2017, suma e acum 115 lei. O scădere de 12%.

Citește și
parlamentari
Parlamentarii au depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Casa Naţională de Pensii nu dă explicaţii prin telefon, cum fac Fondurile private şi când am întrebat ce s-a întâmplat, ne-au recomandat să facem o petiţie.

6 din cele 7 fonduri de pensii private au confirmat pentru Ştirile PRO TV că toate contribuţiile au scăzut, acolo unde vorbim despre salarii neschimbate față de 2017, ca valoare netă. Ministrul Muncii a declarat ori de câte ori a fost întrebată că sumele nominale nu vor scădea.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar, atenție, fără a fi afectata valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%."

Cea mai recentă declaraţie a fost făcută luna trecută.

Lia Olguta Vasilescu: "În ceea ce privește pilonul II de pensii, valoarea în cifre absolute care s-a virat către pilonul II de pensii, anul trecut, a fost 7,1 miliarde lei, iar în 2018, 7,3 miliarde, deci nu e o scădere, e chiar o ușoară creștere".

Opoziţia critică situaţia creată.

Mara Calista, deputat PNL: "Am fost asiguraţi şi răs-asiguraţi că nu se va întâmpla nimic, că nu va fi nicio scădere, există scăderi între 4% şi 12%. Este un atac direct la ceea ce înseamnă pensiile tinerilor care astăzi contribuie fiecare în pilonul pe care-l au."

Casa Naţională de Pensii recunoaște scăderea contribuțiilor într-un comunicat, dar susţine că vina este a angajatorilor care fie nu ar fi majorat salariile brute cum trebuie sau le-ar fi scăzut lefurile angajaţilor.

Casa de Pensii publică sumele virate pentru luna ianuarie, pentru cei 4.019.000 de participanţi. Comparativ cu luna noiembrie anul trecut, aceste sume sunt mai mici cu circa 9 procente. Luna decembrie nu poate fi luată în calcul, pentru că atunci se dau prime şi bonusuri, deci contribuţiile sunt în fiecare an mai mari.

Reprezentanţii Fondurilor de Pensii private susţin că, pentru a nu exista acesta scădere de contribuţii, procentul pentru Pilonul II ar fi trebuit să fie de 4,25% din brut şi nu 3,75%, cum este acum.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Scandalul pensiilor speciale. Ce sume de bani ar putea să primească aleșii locali
Scandalul pensiilor speciale. Ce sume de bani ar putea să primească aleșii locali

Aleșii locali au cerut pensii speciale, iar parlamentarii îi ajută! Un deputat liberal a depus un proiect de lege care prevede ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene să primească bani în plus, la bătrânețe.

Parlamentarii au depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali
Parlamentarii au depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali

Parlamentari din mai multe partide au depus un nou proiect de lege prin care aleșii locali să beneficieze de pensii speciale.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.