Sume mai mici la Pilonul 2 de pensii, în ianuarie, pentru 4 milioane de români. Explicația autorităților

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Peste 4 milioane de romani, care contribuie la Pilonul 2 de pensii, administrate privat, au primit în ianuarie sume mai mici în conturi. Cel puţin asta susţin surse din interiorul fondurilor de pensii.

Statul a redus cota de la 5,1% din salariul brut, cum era în 2017, la 3,75%, iar asta a însemnat o scădere de 12 procente a sumelor virate. Situaţia vine după ce în nenumărate rânduri ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a dat asigurări că aceste sume nu vor scădea după reducerea procentuală a contribuţiilor.

Zilele acestea s-au virat de către stat contribuţiile pentru pilonul II de pensii. Este pentru prima dată când s-au calculat pe noul sistem, valabil după Revoluţia Fiscală. Surpriză, însă: cei care şi-au verificat conturile au putut observa o scădere a contribuţiilor.

"Pentru luna ianuarie, contribuţia este ceva mai mică făcând diferenţa între lunile octombrie, noiembrie. Însă, începând cu 1 ianuarie 2018 contribuţia nu mai este de 5,1%, a scăzut la 3,75%. De aceea este şi această diferenţă", este explicația care ni se oferă din partea administratorului unui fond privat.

Concret, la un salariu net de 1.800 de lei, rămas neschimbat, contribuţia de 5,1% din vechiul brut însemnă o sumă mai mare de bani decât contribuţia de 3,75% din noul brut, majorat cu 20% de la 1 ianuarie. În sume exacte, asta înseamnă că în loc de 130 de lei, cât plătea omul în 2017, suma e acum 115 lei. O scădere de 12%.

Casa Naţională de Pensii nu dă explicaţii prin telefon, cum fac Fondurile private şi când am întrebat ce s-a întâmplat, ne-au recomandat să facem o petiţie.

6 din cele 7 fonduri de pensii private au confirmat pentru Ştirile PRO TV că toate contribuţiile au scăzut, acolo unde vorbim despre salarii neschimbate față de 2017, ca valoare netă. Ministrul Muncii a declarat ori de câte ori a fost întrebată că sumele nominale nu vor scădea.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar, atenție, fără a fi afectata valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%."

Cea mai recentă declaraţie a fost făcută luna trecută.

Lia Olguta Vasilescu: "În ceea ce privește pilonul II de pensii, valoarea în cifre absolute care s-a virat către pilonul II de pensii, anul trecut, a fost 7,1 miliarde lei, iar în 2018, 7,3 miliarde, deci nu e o scădere, e chiar o ușoară creștere".

Opoziţia critică situaţia creată.

Mara Calista, deputat PNL: "Am fost asiguraţi şi răs-asiguraţi că nu se va întâmpla nimic, că nu va fi nicio scădere, există scăderi între 4% şi 12%. Este un atac direct la ceea ce înseamnă pensiile tinerilor care astăzi contribuie fiecare în pilonul pe care-l au."

Casa Naţională de Pensii recunoaște scăderea contribuțiilor într-un comunicat, dar susţine că vina este a angajatorilor care fie nu ar fi majorat salariile brute cum trebuie sau le-ar fi scăzut lefurile angajaţilor.

Casa de Pensii publică sumele virate pentru luna ianuarie, pentru cei 4.019.000 de participanţi. Comparativ cu luna noiembrie anul trecut, aceste sume sunt mai mici cu circa 9 procente. Luna decembrie nu poate fi luată în calcul, pentru că atunci se dau prime şi bonusuri, deci contribuţiile sunt în fiecare an mai mari.

Reprezentanţii Fondurilor de Pensii private susţin că, pentru a nu exista acesta scădere de contribuţii, procentul pentru Pilonul II ar fi trebuit să fie de 4,25% din brut şi nu 3,75%, cum este acum.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO