Românii vor putea să își mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economiștii critică decizia
Românii vor putea alege, dacă vor sau nu, să îşi mute banii de la pilonul 2, adică pensia obligatorie privată, la pilonul 1, bugetul sistemului public de pensii.
Ministerul Finanţelor lucrează la un astfel de mecanism care va fi gata în următoarele luni. Economiştii critică decizia şi spun că cei care vor opta pentru o astfel de variantă vor deveni dependenţi de deciziile politice, care sunt imprevizibile. Iar şeful de la Finanţe recunoaşte că până acum statul nu a administrat prea bine banii strânşi de la angajaţi.
Până la jumătate acestui an, Ministerul de Finanţe va pune la punct un mecanism care să le dea posibilitatea angajaţilor să mute banii acumulaţi la pilonul II în pilonul I.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe: "Adică până la urmă e o concurenţă. Nu impune nimeni absolut nimic, este doar un mecanism mult mai transparent şi logic trebuie să laşi omul să opteze pentru ce crede că e mai bine pentru viitorul său".
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Este o variantă, cred, bătută în cuie pentru cei care vor să opteze".
În acest fel, ar ajunge mai mulţi bani la bugetul de pensii, în condiţiile în care în ultimii ani au fost probleme.
De exemplu, anul acesta din contribuţii se vor strânge 55 miliarde de lei, în timp ce pensiile sunt 62 miliarde de lei. Restul de 7 miliarde vor veni ca subvenţie de la bugetul de stat.
Reporter: "Consideraţi că statul e un administrator mai bun decât privatul?"
Eugen Teodorovici: "În multe zone a dovedit că nu, dar poate fi, să ştiţi".
Reporter: "În sistemul de pensii?"
Eugen Teodorovici: "Eu vorbesc la modul general, nu neapărat de pensii. Poate fi aplicabil şi în sistemul de pensii, dar nu înseamnă că până acum a făcut acest lucru, nu a fost un bun management."
Economiştii critică posibilitatea ca pilonul 2 să devină opţional.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului fiscal: "Va face că cetăţenii să fie în continuare foarte dependenţi de decizia politică, să fie dependenţi de raportul dintre numărul de contribuabili şi numărul de beneficiari, în timp ce în pilonul 2 şi în pilonul 3 discutăm de bani care se acumulează şi se şi multiplica".
Concret, banii care ajung în pilonul II de la fiecare contribuabil se adună ca într-un cont bancar şi se multiplică până la vârsta pensionarii, pentru ca administratorii de fond privat reinvestesc banii. Randamentul în ultimii ani a fost de 9%. În timp ce toţi banii care ajung în pilonul I sunt imediat daţi pensionarilor de astăzi.
Doar că nu se ştie dacă va mai avea cine să plătească pentru pensionarii de mâine. Potrivit estimărilor, în 15 ani numărul pensionarilor va creşte de la 5,2 milioane, câţi sunt acum, la 7 milioane, în timp ce numărul angajaţilor este în scădere.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, pensii, ministerul finantelor, pilonul II, mutare,
Dată publicare:
11-04-2018 18:41