Petre Daea, la întâlnirea cu omologul ucrainean: ”Mikola, ai păşit pragul la prieteni”
În plin scandal al cerealelor venite din Ucraina, ministrul Agriculturii a avut o întâlnire la București cu omologul său de la Kiev.
Petre Daea a anunțat că vom aștepta decizia Comisiei Europene în privința importurilor de grâne din țara vecină, pentru că: "Regulile trebuie să le facem la comun".
A ținut să amintească și că deciziile celorlalte state afectate de a interzice importurile au fost considerate ilegale de oficialii europeni. În vămi, cozile de camioane sunt kilometrice.
Petre Daea: ”Mikola, ai pășit pragul la prieteni. Privirile umezite de lacrimile durerii ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniștit și sigur un drum al colaborării, pentru că asta nu-i de azi pe mâine”.
Pătruns de emoție, Petre Daea l-a primit la sediul Ministerului Agriculturii pe omologul său ucrainean, Mikola Solski, pe care l-a numit "prieten și coleg de suferință".
După ce au discutat mai bine de o oră, Daea a anunțat că România va aștepta o decizie la nivel european pe tema importurilor din Ucraina.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune. Pe de o parte, să ne protejăm fermierii noștri, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinațiile cunoscute, în așa fel încât cei ce așteaptă hrana să o aibă la timp”.
Ștefana Todică: ”Comisia a anunțat o posibilă soluție, ca până pe 5 iunie să se oprească importul pentru cereale, pentru patru produse: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, a spus ministrul Agriculturii. Oficialii celor 5 țări afectate, printre care și România, au cerut completarea listei cu alte produse de interes. O decizie ar urma să fie luată săptămâna viitoare. Reprezentanții Comisiei au declarat că este ilegal ce au decis țările care au impus unilateral interzicerea importurilor: Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia”.
Daea se va întâlni săptămânal cu ministrul ucrainean al Agriculturii
Fermierii afectați din 5 țări, între care și România, ar urma să primească 100 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Și Guvernul a anunțat sprijin financiar, însă agricultorii se plâng că daunele ar fi mult mai mari.
Stan Tiberiu, reprezentant al FAPPR si al asociatiei Grânarii: ”E nevoie să schimbăm aceste mecanisme, această legislație prin care s-au scos taxele de import. Avem o situație de criză uriașă. Pentru viitor, situația este mult mai gravă, pentru că foarte mulți fermieri au ținut marfa pe stoc, pentru că nu au avut prețuri și nu au avut logistică, cu ce să ducă marfa în porturi. Procesatorii noștri, că vorbim de procesatori de ulei, de pâine sau zootehnia, n-au mai cumpărat marfa de la noi pentru că bineînțeles le este mult mai ieftin să cumpere o marfă la un standard mult mai mic, pe care consumatorul român o va mânca ca produs românesc”.
În acest moment, la punctul de trecere a frontierei Galați-Rutier coada de camioane se întinde până în Republica Moldova, fără nicio întrerupere. Pentru șoferi, o cursă care înainte de 2022 dura cel mult două zile, durează șapte acum. Camioanele care tranzitează țara sunt sigilate suplimentar, pentru a fi monitorizate pe drum.
Ministrul Agriculturii a anunțat că se va întâlni săptămânal cu ministrul ucrainean pentru a discuta pe aceste teme.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă că a convenit cu omologul ucrainean Mikola Solski să aibă o comunicare săptămânală asupra tranzitului de produse din Ucraina şi să aibă săptămâna viitoare o nouă întâlnire, în România.
”Mikola, ai păşit pragul la prieteni, privirile umezite de lacrimile durerii ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniştit şi sigur un drum al colaborării, pentru că astăzi nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre”, i-a spus Daea lui Solski, vineri.
Petre Daea a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu omologul ucrainean Mikola Solski, că a convenit cu acesta să existe o comunicare săptămânală, lunea, privind tranzitul de produse din ţara vecină.
”Am stabilit să avem o comunicare săptămânală asupra cantităţilor de produse ieşite în tranzit ca şi import, pentru a avea toate datele din toate părţile. Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum, dar să ne asigurăm că există această exactitate a datelor şi nu începem să interpretăm fiecare pe cifra care ne convine. (...) Am socotit necesar să aşteptăm până în 25, să vedem ce hotărâre ia Comisia (Europeană - n.r.), după care noi ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă pe o durată lungă de timp, întrucât România şi Ucraina sunt ţări mari producătoare de cereale. Au în apropiere soluiţia, care este marea... N-avem de unde să ştim ce se întâmplă în continuare, din punct de vedere militar, dar trebuie să ştim ce ne trebuie din punct de vedere alimentar. Şi săptămâna viitoatre ne vom întâlni, vine Mikola tot aici şi eu îi mulţumesc şi vreau să apreciez dialogul de astăzi... Mikola, ai păşit pragul la prieteni, privirile umezite de lacrimile durerii ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniştit şi sigur un drum al colaborării, pentru că astăzi nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre”.