Daea caută soluții pentru restricționarea exporturilor de grâne ucrainene către România. Controalele la vamă, mai stricte
România anunță primele măsuri în scandalul cerealelor din Ucraina. Transporturile care ne tranzitează țara vor fi verificate, sigilate și monitorizate apoi pe traseu.
Astfel, autoritățile vor să se asigure că marfurile nu vor intra în circuitul comercial de aici la prețuri care i-ar putea destabiliza pe comercianții noștri. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, după o discuție cu autoritățile de la Kiev. Se caută, de asemenea, soluții pentru restricționarea exporturilor de grâne către România.
Încolțit din toate părțile, dar mai ales de fermieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a cerut colegilor în ședința de guvern de joi să îl susțină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până acum, trei state europene au interzis importul de cereale din Ucraina. Este vorba despre Polonia, Ungaria și Slovacia. Bulgaria vrea să li se alăture din 24 aprilie. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, le-a transmis răspicat că măsurile unilaterale luate de cele patru state europene sunt ilegale. Însă, importul de cereale din Ucraina ar putea fi oprit până pe 5 iunie, prin decizia Comisiei Europene. Până atunci, România rămâne singura poartă pentru aceste grâne. În aceste condiții, vameșii au ca procedură standard sigilarea camioanelor care vin din țara vecină.
Mii de cotroale făcute de ANSVSA
De când portul Odesa a devenit inoperabil, traficul de mărfuri diverse, prin Vama Galați, a crescut foarte mult. Sunt în special camioane din Ucraina și toate sunt sigilate cu un astfel de sigiliu, până câd părăsesc spațiul european.
De la începutul conflictului din Ucraina, cei de la ANSVSA au facut aproape 10.000 de crontroale. Până acum au fost găsite cel puțin zece nereguli la produsele din soia, la semințele de floarea soarelui și la grâu. Specialiștii au descoperit organisme modificate genetic și pesticide peste limita maximă admisă. Transportatorii sunt obișnuiți deja cu procedurile.
S-a ajuns aici dupa ce mai multe marfuri din Ucraina au părăsit coridoarele stabilite și au ajuns în circuitul comercial din România și la jumătate de preț, prin comparație cu produsele autohtone.
Agricultorii români beneficiază anual de un sprijin de 2,9 miliarde euro. Pe lângă asta, premierul Nicolae Ciucă a anunțat în ședința de Guvern că fermierii români vor primi o altă tranșă de bani în valoare de 20 de milioane de euro - jumătate provin de la Comisia Europeană, cealaltă jumătate de Ministerul Agriculturii. Un alt pachet de sprijin, în valoare de 100 de milioane de euro, va fi acordat Poloniei, Slovaciei, Bulgariei, Ungariei şi României, adică cele cinci state afectate direct de importurile de cereale din Ucraina.
Vineri, ministrul Agriculturii ucrainean se va întâlni personal, la București, cu Petre Daea.
Reporteri: Cristina Dobre, Marius Grama, Dan Cucu.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, cereale, Petre Daea, cereale ucraina,
Dată publicare:
20-04-2023 18:22