Cioloș a depus în Parlament lista de miniștri, dar PSD și PNL nu-i dau nicio șansă la vot. Anticipatele par tot mai probabile
Cu o listă de miniştri şi cu un program de guvernare asumat, Dacian Cioloş îşi încearcă norocul în Parlament. Deși calculele matematice nu-l ajută deloc, premierul desemnat face apel la toți parlamentarii să-l susțină.
Premierul desemnat Dacian Cioloș a mers luni în Parlament ca să depună lista cu numele aleșilor USR desemnați pentru funcțiile de miniștri.
Aceștia vor fi audiați marți în comisiile de specialitate, iar miercuri senatorii și deputații ar trebui să decidă dacă sprijină sau nu acest cabinet.
Deși au doar 80 de parlamentari, liderii USR declară că nu fac negocieri pe sub masă cu alte partide, iar Dacian Cioloș este dispus să meargă până la capăt.
La o săptămână de la nominalizare, Dacian Cioloș a depus la Parlament lista miniștrilor din cabinetul său și programul de guvernare.
Dacian Cioloș, premier propus: ”Nu ne permitem să mai pierdem nicio secundă, avem nevoie de un Executiv capabil să-și asume deciziile. Programul nostru poate să pară dur, dar e necesar pentru că e nevoie de măsuri excepționale".
USR are 80 de senatori și deputați, iar voturile acestora reprezintă o treime din numărul necesar ca noul cabinet să se poată instala la Palatul Victoria.
PNL spune că nu e hotărât, PSD nu renunță la ideea alegerilor anticipate
Liderii PNL și UDMR nu îl susțin pe Dacian Ciolos și, cel mai probabil, le vor cere parlamentarilor lor să rămână în bănci sau să voteze împotrivă la ședința de miercuri, când este programat votul de investire.
Dacian Cioloș, premier propus: "Nu e momentul de jocuri politice, soluția noastră avantajează pe toată lumea și politic și social și economic. Am încercat să negociem o majoritate politică înainte de acest moment, nu am reușit, însă am decis să mergem până la capăt, pentru că eu consider acest mandat ca o responsabiliate".
”Florin Roman, deputat PNL: Sunt și miniștri buni, care au făcut performanță, de exemplu Drulă, care mie mi-a plăcut, și miniștri slabi ca Ioana Mihăilă. În seara asta avem o ședință și decidem cum votăm.
Reporter: Guvern interimar până după iarnă ar fi o soluție?
Florin Roman: Din punctul meu de vedere, nu".
Cei de la PSD insistă însă că singura variantă în acest moment ar fi alegerile anticipate.
Sorin Grindeanu, primvicepreședinte PSD: "Când vii cu alde Ioana Mihăilă, te apucă plânsul, Cioloș are toate șansele să bată recordul Cîțu și să pice cu și mai multe voturi".
După ce Dacian Ciolos își va încheia misiunea, mingea va ajunge din nou la Klaus Iohannis. Șeful statului va trebui să cheme din nou partidele la Palatul Cotroceni.
De data aceasta, PNL va merge cu o propunere de premier, decizia oficială din partid fiind Florin Cîțu.
Dar în PNL sunt și liberali speriați că ar putea pierde guvernarea și de aceea ar fi dispuși să se gândească la o altă nominlizare de prim-ministru. În tot acest timp, toate partidele își pregătesc terenul pentru varianta extremă - alegeri anticipate.
Cioloș: Programul propus poate părea dur, dar e necesar
Premierul desemnat a subliniat faptul că programul propus poate părea dur, ”dar e necesar”.
"Programul nostru, programul de guvernare pe care l-am propus, poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, mor zilnic sute de oameni, şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă", a adăugat Dacian Cioloş.
Întrebat de jurnaliști cum ar caracteriza, în câteva cuvinte, lista de miniștri, premierul desemnat a răspuns: ”E un Guvern de criză, cu oameni determinați!”
Conducerile celor două Camere urmează să stabilească data şedinţei în care va fi dat votul de învestitură la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului.
Ce urmează după depunerea listei de miniștri
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.
Programul de guvernare al USR, cu 4 măsuri ”urgente”
Duminică, Biroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare.
Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu. În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”.
De asemenea, propune patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie, printre care scăderea TVA, subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi. Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale.
USR vrea şi ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene şi susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.
Lista miniștrilor din Cabinetul Cioloș:
* prim-ministru - Dacian Cioloş
* ministrul Afacerilor Externe - Dan Barna
* ministrul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi
* ministrul Afacerilor Interne - Alin Stoica
* ministrul Justiţiei - Stelian Ion
* ministrul Finanţelor - Dragoş Pîslaru
* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă
* ministrul Energiei - Cristina Prună
* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
* ministrul Sănătăţii - Ioana Mihăilă
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu
* ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu
* ministrul Educaţiei - Corina Atanasiu
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu
* ministrul Culturii - Iulia Popovici
* ministrul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop.
Iată mai multe detalii despre programul de guvernare al Guvernului Cioloș:
Sursa: Pro TV
Etichete: USR, guvern, dacian ciolos, Parlament, criza politica,
Dată publicare:
18-10-2021 20:12