Liviu Dragnea, dupa ce CCR a respins contestatia opozitiei: "Ii invit sa construim impreuna o viata mai buna pentru romani"
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a salutat decizia Curtii Constitutionale cu privire la legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare.
"Salut decizia de astazi a Curtii Constitutionale! Inca o data, se demonstreaza faptul ca PNL intelege sa blocheze orice proiect benefic romanilor in numele unui razboi politic generat tot de ei.
Ii rog sa inteleaga ca s-a incheiat campania electorala. Ii invit sa construim impreuna o viata mai buna pentru romani si nu sa blocam Romania", a scris Dragnea, pe Facebook, potrivit Agerpres.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca este constitutionala Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare.
Astfel, judecatorii CCR au respins sesizarea formulata de 88 de deputati PNL, USR si PMP.
"Am respins obiectia de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata. Solutia este in consensul practicii noastre obisnuite in aceasta materie. Dar, nu practica ne-a determinat sa dam aceasta solutie, ci faptul ca sunt neintemeiate criticile. Criticile in ceea ce priveste regulamentul - ca nu s-au respectat zilele si orele prevazute acolo - nu sunt chestiuni de constitutionalitate si nu sunt chestiuni pe care sa le verifice Curtea Constitutionala. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstitutionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputatilor - n.r.) care nu asigura o dezbatere sau aplicare a legii si Constitutiei in spiritul ei.
In ceea ce priveste celelalte critici - ca ar fi fost abordate probleme de lege organica - nici acestea nu sunt intemeiate, pentru ca, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezulta ca s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales ca Guvernul nu tine cont de chestiunea constitutionala de a aborda domeniul legii organice", a precizat presedintele CCR, Valer Dorneanu.
Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie sa precizeze doar domeniul de reglementare iar daca Guvernul va incalca Constitutia ordonanta respectiva poate fi declarata neconstitutionala.
"Legea de abilitare trebuie sa precizeze doar domeniul. Daca, de pilda, ar fi prevazut doar domeniul regimului general al proprietatii sau domeniul organizarii generale a invatamantului sau probleme de infractiuni era clar ca ar fi fost neconstitutional acel text. Or, la modul in care a fost redactata, nu rezulta. Cel mult poti sa iti imaginezi sau poti sa judeci subiectiv ca asa va vrea Guvernul. Daca Guvernul va incalca spiritul Constitutiei, ordonanta respectiva poate fi declarata neconstitutionala pe acel domeniu", a spus Dorneanu.
El a adaugat ca, in anumite perioade, Parlamentul poate delega competenta sa legiuitoare pe anumite domenii si in mod temporar.
"Nu se incalca principiul separarii (puterilor in stat - n.r.) pentru ca insasi Constitutia a admis si a stabilit ca in anumite perioade Parlamentul poate delega competenta sa legiuitoare, nu definitiv si nu in general, ci pe anumite domenii si in mod temporar si sub controlul Parlamentului. Continutul legii de abilitare este dezbatut si oricare dintre ordonantele care va fi data va trebui sa fie aprobata de Parlament. si nu e singura Constitutie care reglementeaza delegarea legislativa", a explicat presedintele CCR.
Intrebat despre justificarea actualei sesiuni parlamentare extraordinare in conditiile unei legi de abilitare constitutionale, Dorneanu a spus ca Guvernul poate primi o lege de abilitare si in timpul sesiunilor ordinare.
"Asta e o chestiune care priveste activitatea Parlamentului si nu ma pronunt. Am fost si presedinte si am apreciat cand e cazul sa convocam sau nu sesiune extraordinara. Convocarea sesiunii extraordinare nu are nicio implicare in privinta sortii legii de abilitare si a dreptului Guvernului de a emite ordonante in aceasta perioada. Legea intr-adevar a abilitat Guvernul de a emite ordonante simple pe timpul vacantei parlamentare, dar Constitutia insa nu generalizeaza acest timp. Oricand Guvernul poate primi o lege de abilitare, si in timpul sesiunilor ordinare sa emita ordonante simple", a punctat Dorneanu.
PNL, USR si PMP au atacat, saptamana trecuta, actul normativ, sustinand ca acesta nu respecta rigorile constitutionale.
"PSD, daca vrea sa guverneze, trebuie sa respecte legea si sa se puna pe treaba, intrucat detine majoritatea parlamentara si poate emite oricand ordonante de urgenta. Partidul National Liberal vegheaza la respectarea legii si considera ca orice act de guvernare trebuie sa respecte aceste rigori, inclusiv cele constitutionale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstitutionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante simple", se arata intr-un comunicat al PNL.
Liberalii au precizat ca acest demers este sprijinit si de parlamentarii USR si PMP si are la baza argumente invocate de Consiliul Legislativ.
"Proiectul depaseste limitele stabilite de Constitutie prevazute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", au sustinut liberalii.
Parlamentul a adoptat, saptamana trecuta, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante.
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, USR, guvern, PNL, curtea constitutionala, contestatii, ordonante,
Dată publicare:
12-01-2017 12:28