Cum poate fi suspendat din funcţie preşedintele României. Ce spune Constituţia

Klaus Iohannis
Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie, la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii aleşilor din Legislativ.

Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului, potrivit News.ro.

Suspendarea din funcţie a preşedintelui – ce spune Constituţia României

 

Procedura suspendării din funcţie a preşedintelui este prevăzută în Articolul 95 din Constituţie. Astfel, În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Citește și
George Simion și Gigi Becali deschid lista AUR din București la Camera Deputaților. Fiica lui Corneliu Vadim Tudor, pe loc eligibil
Consultări la Cotroceni. AUR: Nu îl recunoaştem pe Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar vom acţiona în consecinţă

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Pe durata suspendării preşedintelui din funcţie, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, potrivit Articolului 98 din Constituţie.

Ce prevede Legea Referendumului

 

Potrivit Legii referendumului, au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Articolul 8 din Legea Referendumului prevede că Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie. Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?" Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

Ce precedente există - Traian Băsescu, suspendat de două ori din funcţie de către Parlament – ambele referendumuri pentru demiterea sa au fost invalidate

Prima suspendare din funcţie a preşedintelui României s-a produs pe 12 februarie 2007, când PSD a sesizat Curtea Constituţională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Pe 28 februarie 2007, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisii de anchetă privind suspendarea preşedintelui, cu 258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR), preşedintele comisiei fiind ales liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. Întrebarea referendumului a fost ”Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu? La o prezenţă la vot de 44,45%, 8.135.272 de români au votat la referendumul din 2007. Rezultatul a fost în favoarea preşedintelui. 6.059.315 (74.48% ) au votat NU la întrebarea privind demiterea lui Traian Băsescu, iar 2.013.099 (24,75%) au votat DA.

A doua suspendare din funcţie a preşedintelui s-a produs în 2012. Pe 6 iulie 2012, Parlamentul a votat în favoarea suspendării lui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru, fiind a doua oară când Traian Băsescu era suspendat de Parlament, Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat în 29 iulie 2012. Întrebarea din buletinul de vot era: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Faţă de 2007, la acest referendum s-au aplicat prevederile Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea Referendumului, care prevedeau că referendumul este valid dacă la el participă jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. La referendumul din 29 iulie 2012 s-au prezentat la vot 46,24% din românii cu drept de vot. Dintre aceştia, 87,52%, adică 7.403.836 au votat DA, fiind în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi 11,15%, respectiv 943.375 persoane au votat NU, fiind împotriva demiterii preşedintelui. Pe 21 august 2012 Curtea Constituţională a invalidat referendumul pentru demiterea preşedintelui cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar. Comunicatul oficial al CCR arăta că motivul invalidării este lipsa cvorumului la referendum, respectiv că pragul de participare de 50%+1 nu a fost atins.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
George Simion: AUR începe procedura de suspendare din funcție a președintelui Iohannis
George Simion: AUR începe procedura de suspendare din funcție a președintelui Iohannis

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat astăzi că formațiunea politică pe care o conduce începe demersurile pentru suspendarea din funcție a președintelui României, Klaus Iohannis.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent