Cum au evoluat procentele PNL şi PSD în ultimul an şi jumătate. Efectul pandemiei asupra partidelor

Cum au evoluat procentele principalelor partide. Concluzii surprinzătoare
Inquam/ Octav Ganea

Principalele partide politice au înregistrat o evoluție sinuoasă în ultimele 20 de luni, care face greu de anticipat viitoarea componență a Parlamentului. PNL începe să scadă după ce a crescut timp de 2 ani, în timp ce PSD se află pe un trend ascendent.

PNL conduce în sondajele de opinie, se află la guvernare de aproximativ 8 luni, dar nu are o majoritate clară în Parlament și trebuie să gestioneze complicații administrative, sociale și economice fără precedent, se arată într-un studiu realizat de Inscop Research, la comanda PS News.

PSD se află în proces de refacere după marile eșecuri electorale din 2019, a pierdut guvernarea în urmă cu 8 luni, dar are un bloc parlamentar solid care poate determina căderea guvernului.

Alianța USR-PLUS înțelege în sfârșit că certurile absurde dintre cele două partide care o compun este calea sigură spre eșec, dar deocamdată nu pare a avea capacitatea de a-și revigora mesajul care i-a adus un scor electoral cu care uimea scena politică la alegerile europarlamentare de acum un an.

În fine, Pro România pare a-și reveni după reculul evident provocat de plecarea din partid a fostului premier Mihai Tudose, dar oscilează între tentația întoarcerii la matca PSD și asumarea unui drum propriu la alegerile parlamentare.

Citește și
Klaus Iohannis, Gabriela Firea
Veste rea pentru PNL. Cine este pe locul 2 în topul încrederii la români, după Iohannis
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Pentru a înțelege mai bine de unde pleacă și cum ar putea arăta politica românească în următoarele șase luni, este foarte utilă o analiză a intenției de vot pentru principalele partide politice în ultimele 20 de luni, în perioada 2018- iunie 2020. 

Diferența dintre un singur sondaj și o serie de sondaje care ne arată evoluția în timp a partidelor politice este ca aceea dintre o fotografie și un video, apreciază autorul studiului.

 

PNL

 

Partidul Național Liberal a plecat de la un minim de 23% în octombrie 2018. Timp de 6 luni, până în mai 2019, liberalii au câștigat aproximativ 4 procente, conform măsurătorilor sociologice, ajungînd la 27,6%.

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, PNL a obținut 27%. După alegerile în care s-a plasat pe primul loc, Partidul Național Liberal și-a continuat, firesc, o tendința moderată de creștere, acumulând încă 3 procente și ajungând în septembrie 2019 la 30%.

În octombrie-noiembrie, după căderea guvernului PSD și preluarea guvernării de către liberali, se remarcă o creștere puternică de 6-7 procente a intenției de vot pentru PNL care ajunge astfel la 36-37%.

Urmează alegerile prezidențiale câștigate detașat de candidatul liberal Klaus Iohannis, iar PNL culege, cum era și normal, beneficiile electorale, crescând cu încă 5 procente și ajungând în sondajul realizat în martie 2020, la un maxim 42,3%.

Lunile aprilie și mai 2020, marcate de situații fără precedent și decizii dificile pe măsură în ceea ce privește politicile sanitare, libertatea de circulație, dificultățile economice și sociale, afectează, evident, partidul aflat la guvernare care ajunge la 38,5% în mai, respectiv 38,1% în iunie.

Scăderea este deocamdată lentă, fiind neclar dacă liberalii vor reuși stabilizarea intenției de vot la acest nivel, sau curba descendentă va urma, simetric, ritmul creșterii anterioare de aproximativ 4-5 procente la fiecare jumătate de an.

 

PSD

 

Partidul Social Democrat a plecat de la 26,8% în octombrie 2018, având o evoluție relativ stabilă până în martie 2019 când înregistra 26,9%.

Cu aproximativ o lună înainte de alegerile europarlamentare, intenția de vot pentru PSD cunoaște un prim declin de aproximativ 2-3 procente (24,4% în aprilie 2019, respectiv 25,5% în mai 2019).

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 PSD a obținut 22,5%.

După alegerile europarlamentare, PSD intră pe o curbă descendentă firească, partidul pierzând 4-5 procente și coborând în premieră sub 20% (19,6% în octombrie 2019, scor determinat și de pierderea guvernării).

Alegerile prezidențiale aduc un reviriment de 4 procente social-democraților care reușesc să ajungă la 23,6% în noiembrie 2019, după primul tur al alegerilor prezidențiale .

Ulterior, PSD își continuă tendința de creștere, care se stabilizează în 2020 la o medie de aproximativ 25%, cu variații între 26,4% în martie 2020, 23,5% în aprilie, 25,8% în mai, respectiv 24,6% în iunie 2020.

În lipsa unor conflicte interne majore, este greu de crezut că PSD mai poate intra pe o pantă descendentă.

 

Alianța USR- PLUS

 

Alianța USR-PLUS a avut și ea o evoluție foarte sinuoasă. După anunțarea alianței cu PLUS, primul sondaj realizat în martie 2019 arăta o creștere semnificativă de la 10% cât înregistra USR măsurat singur în ianuarie 2020, la 15,3% în martie 2019.

Până în mai 2019, Alianța USR – PLUS ajunge în intenția de vot a participanților la sondaj care au exprimat o opțiune politică la 16,5%.

Pe votanții cei mai mobilizați, adică cei mai siguri că vor participa la vot, Alianța USR-PLUS înregistra în sondajul publicat de INSCOP Research în mai 2019 un scor de 20%.

La alegerile din 26 mai 2019, Alianța USR-PLUS înregistra un scor istoric de 22,4%. Succesul electoral este confirmat în tendința de creștere a intenției de vot pentru Alianță care atinge un maxim de 24% în septembrie 2019.

Trecerea moțiunii de cenzură, refuzul USR-PLUS de a intra la guvernare și formarea guvernului exclusiv de către PNL, determină un recul puternic, Alianța pierzând aproape 5 procente (19,6% în sondajul din luna octombrie 2019).

Alegerile prezidențiale accentuează prăbușirea, iar ratarea turului 2 de către candidatul Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale din 2019 mai rupe încă 3 procente din zestrea electorală a noii formațiuni.

Practic, într-un interval de două luni, marcat de două momente de inflexiune – formarea unui nou guvern de centru-dreapta, fără USR-PLUS și alegerile prezidențiale, Alianța USR-PLUS a pierdut aproape 8 procente, adică o treime din votanți.

Epidemia de coronavirus și dificultatea firească de a fi foarte vizibil în perioada stării de urgență, a afectat suplimentar Alianța care în iunie 2020 ajunge la 13,4%.

Perspectivele pentru USR sunt strict legate de evoluția PNL. Dacă liberalii vor pierde procente, acestea se vor muta în principal la USR. Dacă PNL se va stabiliza, atunci același fenomen se va înregistra și în cazul Alianței USR-PLUS.

 

PRO ROMÂNIA

 

Pro România a avut o evoluție ceva mai liniară, cu excepția perioadei octombrie 2019 – martie 2020.

În 2018, partidul condus de Victor Ponta a pornit de la un nivel de 7,2%, pentru a crește până la aproximativ 9% în primele luni ale anului 2019.

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Pro România obține 6,6%. În septembrie 2019, intenția de vot pentru Pro România era de 8,6%; după căderea guvernului Dăncilă prin moțiunea de cenzură susținută și de Pro România, intenția de vot scade la 6%.

În martie 2020, Pro România ajunge la un minim de 5,1%, inclusiv pe fondul conflictelor interne care au dus la demisia fostului premier Mihai Tudose.

Cu toate acestea, perioada epidemiei pare să fi ajutat partidul.

Vizibilitatea foarte mare a liderului Victor Ponta, dublată de stagnarea PSD, a permis Pro România să revină la nivelul de 9% înregistrat în urmă cu un an.

Ca și în cazul relației PNL – USR-PLUS, intenția de vot pentru Pro România este o variabilă dependentă de evoluția PSD, dar și a relației politice dintre cele două partide, fiind evident că electoratul Pro România este format atât din votanți neutri față de PSD, dar și votanți sceptici față de asocierea cu social-democrații.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Sondaj: Mai puțin de jumătate dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului
Sondaj: Mai puțin de jumătate dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului

Doar o treime dintre români mai au încredere în stat, în timp ce jumătate din populație crede că țara va ieși mai dezbinată din această criză.

Veste rea pentru PNL. Cine este pe locul 2 în topul încrederii la români, după Iohannis
Veste rea pentru PNL. Cine este pe locul 2 în topul încrederii la români, după Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis ocupă prima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice, într-un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 1-7 mai.

Barometru Europa FM: PNL continuă să scadă în sondaje, iar PSD crește
Barometru Europa FM: PNL continuă să scadă în sondaje, iar PSD crește

Un sondaj realizat de IMAS în această lună arată că PNL e în scădere, în timp ce PSD înregistrează o creștere ușoară.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.