Cine este Dorel Căprar, judoka ex-PSD cu geacă de 1.500 de euro care a votat împotriva impozitării pensiilor speciale

Ultima actualizare: 17-06-2020 19:24

Dorel Căprar a fost singurul deputat care a votat împotriva impozitării cu 85% a pensiilor speciale. Parlamentarul PPU a devenit celebru după ce s-a prezentat la audieri într-un dosar de corupție îmbrăcat cu o geacă în valoare de 1.500 de euro.

 

Dorel Căprar este deputat de Arad la al doilea mandat, iar de câteva zile este membru al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), după ce a fost exclus din PSD în luna mai.

Deputatul a votat împotriva proiectului de lege privind instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, considerând că votul favorabil dat de toți ceilalți parlamentari (307 la număr) este un ”act de subminare a sistemului naţional de apărare”.

”Consider că este imoral să sancţionezi foşti angajaţi ai structurilor naţionale de securitate, din simplul motiv că nu există o viziune clară asupra supravieţuirii bugetare a pensiilor magistraţilor şi foştilor oficiali ai structurilor din cadrul siguranţei naţionale. Nu se joacă acest lucru la păcănele. Nu ne putem juca cu drepturile constituţionale câştigate de aceşti oameni din considerente electorale sau politicianiste”, a declarat Căprar.

În vârstă de 46 de ani, Dorel Căprar a fost până în septembrie 2019 președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, demnitate care încununează un traseu profesional pornit din postura de șofer la RENEL la începutul anilor ’90, urmată de calificări de gestionar, apoi tehnician în cadrul aceleiași companii de stat.

 

Studii la SRI, dar fără avere

 

La 26 de ani își ia licența în științe juridice la Universitate de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, moment în care își începe cariera de consultant juridic.

În 2013, la scurt timp după ce este ales deputat PSD în 2012, urmează cursurile Universității Naționale de Apărare ”Carol I” din cadul SRI, o modă obligatorie pentru parlamentarii români.

Deputatul care a votat împotriva impozitării pensiilor speciale nu este un politician bogat, cel puțin asta reiese din declarațiile sale de avere.

Căprar este coproprietarul unui teren intravilan de 73.800 metri pătrați și al unuia agricol de 10.000 metri pătrați, ambele în localitatea Zimandu Nou, dar și al unei case de vacanță de dimensiunile uneia pentru păpuși, respectiv 24 metri pătrați, situate în Insula Mureș.

Fostul șofer școlit la SRI nu are nicio mașină, bijuterii sau bani în conturi, dar nici abilități speciale de afacerist, din moment ce a vândut în 2017 un apartament cu o suprafață de 102 metri pătrați cu numai 28.000 de euro.

Singura sa interacțiune bancară constă în restituirea unui împrumut de 35.000 de lei contractat în 2007 la ING Bank, iar toate veniturile sale se limitează strict la câștigurile salariale.

Dorel Căprar a raportat pentru ultimul an venituri de 129.372 lei încasate de la Camera Deputaților, dar banii în casă îi aduce soția sa, Mărioara Raveca Nicoară, care câștigă 144.944 lei pe an (circa 12.000 lei net lunar) de la Serviciul de Ambulanță Județean Arad.

Aici se adaugă și alocațiile de câte 1.008 lei primite de cei doi copii.

Declarația de avere, declarația de interese și CV-ul deputatului Dorel Căprar pot fi consultate în format PDF la sfârșitul acestui articol.

 

Pasionat de judo

 

Șofer, gestionar, consilier juridic și deputat șef peste Apărarea țării, Căprar are și pasiuni marțiale.

Fostul președinte PSD Arad este membru fondator al Casei Româno- Chineze Filiala Arad și al Asociației Cultural Sportive Aldeșteana, vicepreședinte al Federației Române de Judo, membru fondator și vicepreședinte al Clubului Sportiv Seishi Budo Arad și membru al Școlii de Arte Marțiale Laizen Ki Ryu.

 

Îmbrăcat în geacă de 1.500 de euro la audieri pentru corupție

 

Judoka PPU a devenit celebru pe când activa pe tatami PSD, în decembrie 2019.

Cercetat în dosarul șpăgilor de la Vama Nădlac, deputatul Dorel Căprar, de altminteri destul de strâmtorat cu banii, după cum reiese din declarația sa de avere, s-a prezentat la audieri la sediul DNA Timișoara îmbrăcat într-o geacă Moncler Cluny în valoare de 1.500 de euro.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO