De la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor, iar ANAF va începe să trimită din nou somații
Anul nou poate începe cu probleme financiare pentru sute de mii de români. În următoarele zile ANAF va începe să trimită din nou somații de plată, iar de la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor facilitată de guvern și bănci.
Iar ratele celor care vor începe plățile vor fi mai mari decât înainte pentru că se adaugă dobânda din lunile în care nu au plătit nimic. "Cei aflați în șomaj tehnic și firmele cu probleme ar trebui să primească din nou ajutor" spun analiștii, pentru că altfel îi așteaptă insolvența sau executarea silită.
Pentru o datorie de 12 mii de lei pe an, de exemplu, cu o dobândă fixă de 5 procente anual, cel care a luat un credit de consum şi a cerut o amânare de 6 luni ar trebui să plătească din ianuarie o rata mai mare. 1150 de lei în loc de 1000, pentru că se adauga dobânzile restante, iar ratele neplătite se redistribuie pe întreaga durată a creditului.
O persoană fizică va avea nevoie de mai mulţi bani, lucru asumat, de altfel de ei.
Pentru creditele ipotecare, situaţia este puţin diferită pentru că ratele nu se mai împart la durata rămasă de plată, ci pentru maximum 60 de luni. Experţii spun însă ca aceste creşteri vor fi compensate de scăderea dobânzii variabile. Adică pentru cele mai multe credite ipotecare.
Dar chiar şi aşa, situaţia poate fi dramatică pentru cei care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile. Ne referim aici la angajaţii aflaţi în şomaj tehnic din domeniile grav afectate de pandemie, şi la cei care deţin afaceri în aceste domenii.
Ei sunt luaţi în calcul de guvernanţi şi bănci pentru o posibilă noua amânare a ratelor.
Analist financiar: ”Necesitatea amânării ratelor se impune pentru anumite categorii de persoane. Sunt cica 1,6 milioane de români care au luat somnaj tehnic. Acele firme şi persoane ar trebui să beneficieze de aceste eşalonări”.
Analist financiar: ”Ministrul de finanţe Cîțu promitea că încearcă să amâne ratele pentru cei cu probleme financiare grave. Câteodată e bine să îi ajuţi pe cei care nu pot plăti, când această perioadă se măreşte prea mult soluația nu mai e corectă. Poată să ducă la destabilizarea sistemului. Să meargă doar la cei care au nevoie cu adevărat”.
Pe de altă parte, şi ANAF poate începe să trimită somaţii de plată, de la 28 decembrie. pentru românii cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de 6 luni, iar pentru marile companii de peste 3.000 de lei. Iar dacă în termen de alte 6 luni nu sunt plătite, pot trece la executare silită.