Solutiile lui Videanu si Boc la criza gazelor
Guvernul va informa C.E. despre problemele aparute odata cu sistarea livrarilor de gaze importate din Rusia. Ministrul economiei, Adriean Videanu a anuntat ca situatia nu e determinata de Gazprom.
In aceste conditii, Adriean Videanu a afirmat, la Guvern, ca autoritatile vor cere lamuriri si ambsadorului Ucrainei la Bucuresti.
Premierul Emil Boc a aratat ca au fost initiate demersurile pentru informarea Comisiei Europene asupra problemei gazelor.
Livrarile de gaze din Rusia spre Romania au fost oprite, marti dimineata, prin statia Isaccea 2, astfel ca importurile din aceasta tara sunt asigurate intr-o cantitate mult diminuata, prin punctul de la Mediesul Aurit.
De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia se confrunta si ele cu oprirea gazelor rusesti, ca rezultat al conflictului privind pretul gazului intre furnizorul rus Gazprom si Ucraina, prima tara de tranzit a gazului rusesc.
Deficitul de gaze rezultat din sistarea livrarilor de gaze rusesti catre Romania, prin statia Isaccea, va fi acoperit prin productia interna, cantitatile de gaze aflate in stocuri si reducerea consumului la centralele termice si trecerea la combustibilul alternativ, a declarat premierul Emil Boc.
El a aratat ca deficitul de gaze este de 4,7 milioane metri cubi pe zi, cantitate care intra zilnic in tara prin Isaccea si care in prezent este oprita de la livrare.
Premierul a asigurat insa ca situatia este sub control, iar consumatorii casnici nu vor fi afectati. In acelasi timp se incearca aprovizionarea cu gaze in siguranta si a consumatorilor industriali.