Criza gazului: Uniunea Europeana face apel la gasirea unei solutii imediat
Luni a a fost programata la Bruxelles o sedinta extraordinara privind criza livrarii gazelor naturale rusesti catre Europa. UE a decis sa trimita la Moscova o misiune diplomatica ce se va ocupa de solutionarea cat mai grabnica a disensiunilor.
"In acest moment, livrarea de gaz catre consumatori nu este pusa in pericol. Uniunea Europeana si statele membre au reusit sa compenseze tranzitul redus prin rezervele proprii sau folosind alte rute. Desigur, insa, ca aceasta este o problema grava si trebuie fie sa gasim noi solutii imediat, fie ca cele doua parti implicate sa gaseasca de indata o rezolvare, astfel incat livrarea de gaz catre Uniunea Europeana sa fie reluata imediat la parametri normali, conform angajamentelor existente", spunea Radek Honzak, purtator de cuvant al presedintiei cehe a Uniunii Europene.
"In caz contrar, cele doua parti nu ar mai oferi nicio garantie: Rusia ca tara furnizoare si Ucraina ca tara de tranzit”, adauga Honzak.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Polonia, Ungaria, Bulgaria si Romania au fost afectate de neintelegerile dintre Ucraina si Rusia, inregistrand o diminuare a volumului de gaz rus furnizat prin gazoductul ucrainean. Desi compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat duminica reluarea tranzitului de gaze la capacitate normala, in Romania importurile de gaze rusesti sunt in continuare mai mici cu 30%.