Cristian Pârvulescu, despre refuzul Austriei: „Cred că este vorba de disperare, dar e o mare problemă pentru UE”

×
Codul embed a fost copiat

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de reuniunea consilului de la Bruxelles în care se decide aderarea României la spaţiul Schengen, se poartă încă negocieri intense.

Politicienii de la Bucureşti nu cedează şi speră că Austria se va răzgândi şi nu se va mai opune primirii țării noastre în Schengen. Austriecii rămân însă fermi pe poziții și spun că nu ne vor nici pe noi, nici pe bulgari. Unii analiști pun acest refuz pe seama influenței pe care Rusia o are asupra anumitor politicieni din Austria.

Înainte de reuniunea Consiliului pentru justiţie şi afaceri interne al Comisiei Europene, tot ce au mai putut face politicienii de la Bucureşti a fost să insiste ca subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să fie pe ordinea de zi. Cu acest mesaj a ieşit şi premierul în cea mai tranşantă declaraţie pe care a avut-o până în prezent.

Nicolae Ciucă, premierul României: "La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Germaniei şi a Franţei. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine. Strarea actuală de incertitudine nu mai poate continua".

Având susţinerea preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, politicienii de la Bucureşti vor să forţeze ca subiectul să fie supus la vot sperând că, în ultimul moment, Austria se va răzgândi. În ultimele trei săptămâni, prin declaraţii ale ministrului de interne şi mai ales ale şefului guvernului de la Viena, austriecii au spus un NU ferm aderării României şi Bulgariei.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: "Aderarea României la spaţiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Este o victorie important pentru ţara noastră, dar lucrurile nu sunt câştigate întrucât Austria respinge aderarea. Putem să vorbim de două aspecte, de decuplarea României de Bulgaria şi asta presupune din partea României să facă nişte eforturi suplimentare. Trebuie să vorbim despre rescrierea rezoluţiei ca ţara noastră să îşi asume angajamente legate de combaterea migraţiei. Acesta ar fi scenariul cel mai posibil care ar putea să conducă la un vot pozitiv. Dacă vom avea un vot negativ, România poate relua acest subiect la nivelul CE, unde participă şefii de stat şi de guvern. Acolo Austria şi-ar putea schimba poziţia."

Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că România respectă criteriile Schengen chiar dacă va exista o decuplare de Bulgaria. În această eventualitate vom intra în Schengen în etape. În prima fază va fi permis liberul acces pe soesele şi pe ape, apoi din martie, aerian.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: "Acum se discută decuplarea României de Bulgaria, dar după părerea mea este cronica unui eşec anunţat. Este prea târziu să pregătim celelalte ţări pentru aşa ceva".

Analiştii susţin că politicienii de la Bucureşti speră în zadar că Austria, deşi izolată, s-ar putea răzgândi. Aceştia explică opoziţia Austriei arătând spre problemele electorale pe care le are partidul de guvernământ aflat în pragul alegerilor, dar şi prin conexiunile cu Moscova.

Cristian Pârvulescu, analist politic: "Ştim că e nedrept ceea ce spune Austria, ştim că e fals, putem să demonstrăm cu cifre, dar nu conteză. Rusia este foarte puternică. Austria este cea mai dependentă de fondul rusesc ţară membră a UE. Declaraţia a fost în mod special făcută. Şi am avut şi un crescendo dramatic, am avut o punere în scenă, avem un suspans. Cred că asta i-a făcut pe unii dintre diplomaţii de la Bucureşti să creadă că Austria joacă la cacealma. Dar cred că declaraţiile sunt prea tranşante ca să rişte cu o lună înaintea alegerilor locale să joace la cacealma. Cred că este vorba de disperare, dar e o mare problemă pentru UE că ţări inventează probleme peste noapte.”

În cazul unui vot negativ, subiectul aderării ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie ar putea fi reluat cel mai devreme peste jumătate de an.

 

Citește și...
Ludovic Orban afirmă că directorul Romarm Gabriel Ţuţu a fost numit în funcţie de ministrul Virgil Popescu
Ludovic Orban afirmă că directorul Romarm Gabriel Ţuţu a fost numit în funcţie de ministrul Virgil Popescu

Fostul prim ministru Ludovic Orban afirmă, referindu-se la directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, care este cercetat de DNA pentru luare de mită, că nu l-a numit pe acesta, Ţuţu fiind numit în funcţie de către actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu. 

Acord între Azerbaidjan și România privind furnizarea de gaze și electricitate. Investiția va ajunge la 2 miliarde de euro
Acord între Azerbaidjan și România privind furnizarea de gaze și electricitate. Investiția va ajunge la 2 miliarde de euro

România își va putea suplimenta necesarul de gaze pentru următorul sezon rece din Marea Caspică. Un nou acord între Romgaz și compania azeră Socar urmează să fie semnat vineri, a anunțat președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Baku.

PNL îi dă replica PSD în privința ”taxei de solidaritate”: Nu suntem ”de acord cu sufocarea mediului de afaceri”
PNL îi dă replica PSD în privința ”taxei de solidaritate”: Nu suntem ”de acord cu sufocarea mediului de afaceri”

Liberalii le-au răspuns colegilor de guvernare din PSD în privința taxei de solidaritate care se aplică companiilor cu venituri mari şi foarte mari. Astfel, PNL afirmă că ”nu este de acord cu sufocarea mediului de afaceri”.

 

 

 

Recomandări
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură

O avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură în depozitele „Oil Terminal” din Constanța a scos la iveală un lung și scandalos șir de nereguli.

Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine
Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.