Cristian Ghinea, cuvinte dure despre șeful DNA: ”Borfaşul cu ceas de 17.000 de lei şi afaceri imobiliare”
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a lansat un nou atac la adresa șefului DNA, Marius Voineag, atât verbal, cât și ... în justiție.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ghinea l-a numit pe procurorul-șef ”borfaș” și a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii că ”a ajuns o formă moartă”, fiind ”capturat” de ”simbriașii PSD-PNL-SRI”.
Reacția reprezentantului USR vine în contextul scandalului declanșat de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care a afirmat că a fost schimbat fără motiv judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea a cerut anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate.
”Justiția fără dreptate e frecție la pensie specială! Acum aproape 20 de ani scriam rapoarte şi articole despre justiția independentă şi responsabilă. Un CSM autonom era vital. Am reuşit, noi România, grație condițiilor puse de UE. Dar nici o regulă, nici o instituție nu rezistă golirii de sens.
Aşa cum DNA e făcut praf de borfaşul cu ceas de 17.000 de lei şi afaceri imobiliare, Voineag, CSM a fost capturat penibil. Magistrații au votat acolo simbriaşi PSDNLSRI. Că na, doar pensia specială contează.” - afirmă Cristian Ghinea.
El continuă atacul verbal, susținând că ”justiția a ajuns o rușine” ”după 10 ani de Iohannis”.
”CSM e isterizat şi ocupat că o primăriță de opoziție nenoroceşte justiția. Pe gură. CSM a ajuns o formā moartă. Trebuie să o luăm de la capăt. Independent pe hârtie mai ceva ca sovietul suprem în Constituția lui Stalin, dependent de SRI în mod real, responsabil deloc. O ruşine. La 20 de ani de la aderare şi 10 ani de Iohannis, justiția a ajuns o ruşine. Dacă vrem să nenorocim NATO, să-l promovăm pe plăvan acolo, zic.” - afirmă Ghinea.
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA pentru refuzul de a face publice date dintr-o anchetă clasată de Voineag
Nu în ultimul rând, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus la Tribunalul București o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziție ”informații de interes public” în cazul anchetei privind achizițiile făcute de SRI în timpul pandemiei.
La scurt timp după ce a fost instalat în fruntea DNA, Marius Voineag l-a dat afară pe Liviu Lascu, șeful parchetelor militare din DNA. Acesta tocmai ancheta o serie de achiziții de milioane de lei făcute de SRI, de pe vremea pandemiei, pentru care existau indicii rezonabile de fraudă - precizează USR într-un comunicat.
„Am solicitat DNA, pe Legea 544 privind accesul la informații de interes public, să ne dea informații din rechizitoriul din cazul fraudei de la SRI. Este dreptul nostru, ca cetățeni, să aflăm adevărul despre ancheta de corupție de la SRI. Am fost nevoiți să mergem în instanță după ce însuși Voineag a declarat, într-un interviu pentru G4Media, că nu are nimic de ascuns și că va da aceste informații fără să le mai solicite presa. Însă Voineag s-a închis în birou și a băgat rechizitoriul în seif. I-am făcut solicitare pe Legea 544 să ne dea informațiile, DNA a refuzat să ni le dea.
Le-am cerut să ne spună câte persoane au fost vizate de această anchetă, câte persoane au avut calitatea de suspect, care sunt gradele militare ale persoanelor care au avut calitatea de suspect, care sunt funcțiile deținute de către persoanele care au avut calitatea de suspect, ce atribuții îndeplineau fiecare dintre persoanele care au avut calitatea de suspect și câte alte persoane au mai fost menționate în acest dosar ca având posibile legături cu faptele cercetate și care nu au avut vreo calitate până la data clasării și, de asemenea, care sunt gradele militare, precum și funcțiile deținute. Cineva minte, fie procurorul-șef DNA, Marius Voineag, fie Liviu Lascu, fostul șef al parchetelor militare din DNA”, a explicat Cristian Ghinea, conform sursei citate.
Într-un interviu pentru presă, procurorul-șef al DNA a încercat să minimizeze importanța anchetei care viza posibile acte de corupție la Serviciul Român de Informații, dar procurorul Liviu Lascu a reacționat și a declarat că ancheta sa viza, în calitate de suspecți, „șase angajați ai SRI, dintre care doi ofițeri superiori, șefi ai unor compartimente și servicii”.