Crin Antonescu: Campania electorala s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri, ca, desi campania pentru referendum a fost una "intensa" si intr-o atmosfera de tensiune publica, aceasta s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic.
Antonescu a declarat ca, desi a fost o campanie intensa, desfasurata intr-o atmosfera cu destula tensiune publica, a fost o campanie care s-a desfasurat in termeni normali din punct de vedere democratic.
"In sensul acesta, as dori sa multumesc tuturor participantilor dintr-o tabara sau alta, organizatorilor de manifestatii publice si tuturor fortelor de ordine care au concurat la pastrarea unui cadru legal, civilizat, democratic al acestor manifestatii de sustinere, intr-o directie sau alta", a afirmat presedintele interimar.
El a adaugat ca "este inca un fapt care dovedeste ca Romania este un stat in care comportamentul democratic este matur si nu suntem cu nimic mai prejos de partenerii nostri din UE".
Antonescu a mai transmis, in preajma incheierii campaniei si inainte de votul din 29 iulie, un mesaj destinat tuturor oamenilor care lucreaza in institutii publice, cu responsabilitate in desfasurarea corecta a referendumului.
"Cer tuturor acestor institutii sa isi faca datoria in integralitate, sa respecte, sa apere si sa impuna acolo unde este cazul legea si numai legea", a transmis Crin Antonescu, apreciind ca Guvernul Romaniei si toate institutiile implicate au luat toate masurile necesare pentru buna desfasurare a acestui referendum.
"Le cer inca o data ca, pana la incheierea procesului, sa se manifeste fara niciun fel de ezitare si partinire, in spiritul si litera legii", a mai declarat Antonescu.
Presedintele intermar Crin Antonescu le-a transmis, vineri, tuturor cetatenilor romani, aflati in tara sau in strainatate, ca scopul acestui referendum este de a afla care este vointa nationala, iar acest drept de vot dat de democratie nu poate fi irosit sau neglijat.
"Dreptul de vot este unul dintre cele mai impotante castiguri pe care le-am vrut in democratie, dreptul de vot este un drept care garanteaza si apara direct sa indirect toate celelalte drepturi constitutionale si este mijlocul fundamental, aflat la indemana fiecarui cetatean, de a interveni si a decide evolutiile politice din tara sa", a aratat Antonescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.
El a mai spus ca referendumul este o consultare a intregii natiuni intr-o chestiune concreta, considerata a fi de interes national si este poate singurul moment, intre alegeri, cand cetatenii decid asupra unor probleme de interes public, national.
"Scopul, sensul unui referendum este de a afla vointa nationala si a se conforma acestei vointe. Acest drept de a da expresie vointei nationale nu poate fi irosit, neglijat, subestimat", a adaugat presedintele interimar.
El a mentionat ca, potrivit Constitutiei, fiecare are dreptul de a alege daca foloseste acest drept, ce si cum voteaza.
"Nimeni, in conformitate cu Constitutia, nu poate fi obligat, fortat sa voteze, impiedicat sa voteze, si una si alta dintre acestea sunt aspru pedepsite de lege. Am convingerea ca pe 29 iulie fiecare va putea alege liber daca va folosi acest drept", a declarat Antonescu.
Presedintele interimar a mai spus ca nu trebuie sa se uite ca nimic trainic, durabil si fundamental nu se aseaza in democratie decat prin participare, prin folosirea acestui drept fundamental.
"Democratia se bazeaza pe folosirea dreptului de vot, pe participare si nu pe absenta", a mai declarat Antonescu, adaugand ca aceasta este "singura garantie pentru cetateni ca politicienii se confirmeaza vointei lor".
Crin Antonescu a mai spus ca are incredere ca referendumul din 29 iulie va dovedi inca o data maturitatea cetateneasca a romanilor.
"Va doresc tuturor sa alegeti, in fata constiintei dumneavoastra si in fata situatiei actuale a Romaniei, calea de urmat. Imi exprim, de asemenea, convingerea ca toata desfasurarea referendumului va consacra inca o data ca Romania este o tara pe deplin democratica", a spus Antonescu in incheiere.
Sinteza declaratiilor
- "As dori sa multumesc ambelor tabere, organizatorilor si fortelor de ordine care au contribuit la mentinerea unui cadru legal. E un fapt care dovedeste ca Romania e un stat in care comportamentul democratic e matur si nu suntem cu nimic mai prejos fata de partenerii din UE".
- "As dori sa transmit doua mesaje. Primul este destinat tuturor oamenilor care lucreaza in institutii publice cu responsabilitate in desfasurarea corecta a referendumului. Cer sa isi faca datoria in integralitate, sa respecte legea. Guvernul si celelalte institutii implicate au luat toate masurile necesare".
- "Al doilea mesaj e pentru alegatori: Dreptul de vot e unul dintre cele mai importante castiguri. Dreptul de vot e unul care garanteaza si apara toate celelate drepturi constitutionale. E mijlocul fundamental de a interveni si de a decide evolutiile politice din tara sa. Un referendum este o consultare a intregii natiuni. E singurul moment intre alegerile obisnuite in care cetatenii decid asupra unor probleme de interes public, national".
- "Avem dreptul de a alege daca folosim sau nu acest drept, de a alege ce si cum votam. Nimeni nu poate fi obligat, fortat sa voteze. Am convingerea ca pe 29 iulie fiecare cetatean al Romaniei va alege liber daca foloseste acest drept. Democratia se bazeaza pe folosirea dreptului de vot, pe participare".