Scrisoarea lui Andrei Chiliman catre conducerea PNL, care l-a iritat pe Crin Antonescu

Dată publicare: 27-07-2012 08:03
Dată actualizare: 25-10-2012 04:31


Andrei Chiliman

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, i-a trimis, joi, o scrisoare deschisa presedintelui interimar al PNL, Daniel Chitoiu, in care ii cere sa spuna daca, in numele partidului, a semnat un document ce prevede "desfiintarea unor institutii democratice".

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, membru al PNL, l-a intrebat, joi, pe presedintele interimar al PNL, Daniel Chitoiu, intr-o scrisoare deschisa, daca a semnat protocolul dintre USL si Consiliul National al Societatii Civile (CNSC), ce prevede desfiintarea, printre altele, a CCR, CNSAS, DNA si ANI.

Chiliman incepe scrisoarea prin a preciza ca a luat act "cu stupoare" de informatiile aparute, joi, in presa, potrivit carora Daniel Chitoiu, in calitate de copresedinte al USL, ar fi semnat un protocol prin care angajeaza partidul in sustinerea unui "punct programatic de guvernare" ce prevede "desfiintarea unor institutii democratice fundamentale ale statului roman, ori a unor institutii indispensabile sanatatii morale a societatii romanesti", precum Curtea Constitutionala, CNSAS, DNA sau ANI.

"Ca simplu membru al partidului pe care il conduceti cu titlu interimar, consider ca ne datorati explicatii mie si sutelor de mii de liberali din Romania cu privire la autenticitatea acestui protocol si, mai ales, cu privire la eventuala angajare a Partidului National Liberal in sustinerea unor masuri care sunt in contradictie flagranta cu principiile, valorile si programele politice asumate de noi inca de la reinfiintare, din decembrie 1989. Aceste masuri sunt, mai grav, in contraditie flagranta cu valorile si principiile pe care Romania si le-a asumat atunci cand a ales drumul european al libertatii si al democratiei", continua Andrei Chiliman.

El ii adreseaza trei intrebari lui Chitoiu: "V-ati pus semnatura pe acest document care prevede desfiintarea unor institutii esentiale pentru democratia din Romania si pentru sanatatea morala a societatii romanesti, institutii de a caror existenta a depins insasi integrare tarii noastre in Uniunea Europeana?";

"In cazul in care raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ, inainte de a semna acel document, ati consultat documentele noastre programatice sau macar statutul Partidului National Liberal?";

"In aceeasi ipoteza, inainte de a va pune semnatura pe un asemenea document, v-ati gandit macar un moment la implicatiile asumarii unui asemenea obiectiv de catre un partid aflat la guvernare intr-o tara membra a Uniunii Europene, mai ales de catre partidul cu cea mai bogata traditie de afirmare si aplicare a valorilor libertatii si democratiei, a valorilor europene, din Romania?".

"Indiferent de raspunsurile pe care le voi primi de la dumneavoastra, in virtutea calitatii mele de membru al Partidului National Liberal din 28 decembrie 1989 si de om cu experienta de viata si politica ceva mai bogata decat a dumneavoastra, imi permit sa va atrag atentia asupra unor realitati pe care nimeni nu ii poate permite sa le ignore", ii mai scrie Andrei Chiliman lui Daniel Chitoiu.

Astfel, Chiliman aminteste ca principiile si valorile libertatii si ale democratiei, asumate si promovate de PNL, pentru care atat de multi romani si-au sacrificat vietile, "nu se negociaza", ci "se afirma si se respecta", in orice situatie, "fie ea si de razboi politic" si, mai ales, "indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora".

"Oricat ne-am fi obisnuit, in ultimii doi ani, sa fie incalcat statutul Partidului National Liberal in rafuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis sa facem acest lucru cand este in discutie responsabilitatea noastra fata de romani si fata de Romania! Va amintesc faptul ca, potrivit statutului nostru, toate deciziile care vizeaza politicile publice promovate de PNL trebuie dezbatute si votate in Delegatia Permanenta a partidului", continua Chiliman.

"Cu convingerea ca sunt in asentimentul sutelor de mii de liberali din Romania, care cred in valorile libertatii si ale democratiei, imi exprim speranta ca nici dumneavoastra, si nici vreun alt lider al partidului al carui membru simplu sunt, nu veti intreprinde nicio actiune de natura sa pericliteze destinul european al Romaniei si nu veti pune interesul politicianist mai presus de interesele romanilor", adauga edilul Sectorului 1 scrisoarea pe care o incheie astfel: "Cu profunda ingrijorare, Andrei Chiliman, membru al Partidului National Liberal".

Premierul Victor Ponta a prezentat jurnalistilor, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, acordul pe care sustine ca l-a semnat cu reprezentantii Consiliului National al Societatii Civile si care contine acordul de principiu al USL pentru lista obiectivelor propuse de structurile Consiliului

Acordul contine semnaturile celor trei lideri ai USL pentru un text care prevede: "Conducerea Uniunii Social Liberale (USL) este de acord, in principiu, cu lista obiectivelor propuse de entitatile componente ale Consiliului National al Societatii Civile (CNSC) prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponiblizate. incepand cu 18 iulie 2012, pana la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord in forma definitiva, in baza discutiilor cu reprezentantii fiecarei structuri a CNSC care l-a propus".

Antonescu: Sper ca actuala conducere a PNL sa il trimita pe Andrei Chiliman in afara partidului

In replica, presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a comentat, joi seara, scrisoarea trimisa de catre primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, conducerii PNL. Astfel, Antonescu a spus ca spera ca acesta va fi dat afara din PNL.

Crin Antonescu a spus ca Andrei Chiliman se putea lamuri asupra documentului, daca s-ar fi aflat intr-o "tabara politica", inainte de a trimite scrisoarea deschisa catre presedintele interimar al PNL.

"Domnul Andrei Chiliman, daca era corect, s-ar fi informat, l-ar fi informat pe domnul Chitoiu, cum era normal. (...) Domnul Andrei Chiliman nu a fost foarte corect, a facut un gest pe care nu ma mai apuc eu sa il calific dar, ca om care am cerut schimbarea lui Chiliman din conducerea Bucurestiului, atunci cand eram in partid, si stiam de ce am cerut-o, sper ca actuala conducere si forurile statutare sa il trimita pe domnul Chiliman acolo unde s-a aratat a fi cu aceasta diversiune, adica in afara PNL", a spus Crin Antonescu, potrivit Mediafax, care citeaza Realitatea TV.

El a mentionat ca ne aflam intr-o campanie si ca Andrei Chiliman, prin gestul sau, a riscat sa afecteze munca a zeci de mii de colegi care au fost angajati intr-o campanie.

"Pentru mine, lucrurile sunt simple. in tot cazul, il pot asigura pe domnul Andrei Chiliman ca nici DNA si nici alta institutie nu va fi desfiintata si imi doresc din tot sufletul ca domnul Chiliman sa fie multumit de functionarea DNA, pentru ca poate odata si-odata, DNA ii va lua pe toti pe care trebuie sa ii ia la intrebari", a mai spus el.

Crin Antonescu a declarat ca stie despre continutul discutiilor pe marginea semnarii documentului cu societatea civila, partenerii USL venind cu o lista de revendicari, obiective pe care sa le negocieze cu USL, daca ajunge la guvernare.

"Am participat la cadrul discutiilor, la idee, si stiu ca au o lista care urmeaza sa fie supusa, in intervalul definit acolo, pana la inceputul campaniei parlamentare, pe niste puncte cerute de oamenii acestia. Deci, nu inseamna ca Victor Ponta sau Daniel Chitoiu sau Daniel Constantin au semnat ca vor desfiinta aceste institutii", a spus presedintele interimar.

El a explicat ca Guvernul nu poate desfiinta Curtea Constitutionala, iar DNA si ANI sunt in angajamentele Romaniei.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO