Crin Antonescu: Calendarul revizuirii Constitutiei va fi rediscutat in USL

28-09-2013 16:32

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata ca la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constitutiei, iar Comisiei de la Venetia se va comunica faptul ca a intervenit o amanare de calendar.

Antonescu a fost intrebat in ce masura proiectul de revizuire a Constitutiei mai poate fi adoptat in Senat pana la finalul lunii decembrie, de vreme ce avizul Comisiei de la Venetia nu poate fi emis in octombrie cum au anuntat initial liderii USL.

"Intr-adevar, atunci cand a avut loc o intalnire preliminara cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia, la incheierea lucrarilor pe proiectul de modificare a Constitutiei in comisia parlamentara noi am convenit cu dansii termenul de final de septembrie pentru forma definitiva avand in minte calendarul pe care ni-l propusesem la acea data si care presupunea abordarea imediat dupa reluarea sesiunii parlamentare, in Senat, a acestui proiect", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a mentionat ca nu a fost luata in calcul la momentul respectiv modificarea de calendar "impusa de decizia Curtii Constitutionale".

"Din acest motiv noi am calculat finalul lunii septembrie pentru a avea avizul oficial al Comisiei de la Venetia, in ideea ca dupa aceea se discuta si in cealalta camera si pana la sfarsitul anului avea loc si referendumul. Survenind modificarea impusa de decizia Curtii Constitutionale, proiectul nu a mai ramas in prioritate pe agenda Senatului si in sensul acesta vom comunica si Comisiei de la Venetia ca termenul se prelungeste si ca in momentul in care va fi discutat intr-o camera, forma respectiva va fi supusa examenului acestei Comisii", a precizat Antonescu.

El a mai fost intrebat daca estimeaza o perioada de timp in care discutia pe revizuirea Constitutiei va fi reluata la nivelul Senatului.

"E o discutie de purtat si in coalitie, Senatul poate sa abordeze oricand acest subiect, numai ca trebuie sa ne inscriem intr-un calendar. Asteptam si promulgarea legii referendumului pentru a putea calcula si decide momentul cand acest referendum se face – in asa fel incat sa fie vorba de cel putin un an de la promulgarea legii – si atunci vom stabili in functie si de aceasta data si discutia si adoptarea in Parlament. Pentru ca, pe de alta parte din momentul in care modificarea Constitutiei este votata in Parlament, avem un termen limita la care trebuie supus referendumul. in sensul acesta intr-o singura camera se poate discuta oricand, dar in cea de-a doua camera trebuie calculat termenul de discutare pentru ca dupa aceea sa putem intra in convocarea referendumului", a mai declarat Antonescu.

Comisia de la Venetia asteapta pana la finalul lunii septembrie ca proiectul de Constitutie sa-i fie inaintat spre analiza, dupa ce partea romana i-a cerut sa nu studieze varianta initiala dorind mai mult timp pentru noi modificari, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al institutiei.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO