Cresc salariile bugetarilor. PSD și PNL au votat, deși ”avem deficit bugetar record”

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, marți, două proiecte legislative prin care angajaților din sectorul bugetar li se vor mări salariile.  

Este vorba despre două seturi de amendamente la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului, prin care se cresc salariile angajaților din diferite instituții de stat.

Cele două proiecte legislative - Plx 60/2022 și Plx 21/2022 - au fost adoptate acum în Camera Deputaților, care este for decizional.

Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

Deputaţii au introdus un amendament prin care se prevede majorarea cu 15% şi a salariilor de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii, faţă de cele majorate în prezent din Ministerele Finanţelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Sănătăţii şi Educaţiei.

Citește și
salariu
Salariul mediu net lunar a scăzut cu aproape 300 de lei, dar a crescut la bugetari
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

De aceeaşi majorare vor beneficia şi funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.

Parlamentarii Uniunii Salvați România s-au opus adoptării acestor amendamente, susținând că aceste creșteri de salarii se produc ”fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare”.

”Sarabanda de creșteri ale cheltuielilor publice se plătește din banii contribuabililor luați din taxe, pe datorie, adică pe taxele pe care le vor plăti românii în viitor, sau prin inflație tipărind bani. Avem o inflație imensă acum fiindcă am avut cheltuieli publice enorme și nesustenabile, iar acum coaliția de guvernare continuă să arunce gaz pe foc cu noi creșteri de salarii din pix” - afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

La rândul său, deputatul USR Oana Țoiu afirmă că aceste măsuri sunt impuse în timp ce România are un ”deficit bugetar record” și se împrumută la ”rate de dobândă record”, dar și ”în mijlocul unei crize economice care bate la ușă”.

Iată care sunt măririle salariale votate de parlamentarii coaliției de guvernare, conform deputatului USR:

- Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;

- Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

- Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

- Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

- Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

- Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

- de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021

- de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.

- de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Ciolacu, în urmă cu câteva zile: ”E pentru prima oară când statul strânge cureaua”

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Legea salarizării unitare nr. 153/2017 a avut derogări de amânare, iar ea trebuie respectată, de aceea coaliţia de guvernare a decis acordarea unui sfert din diferenţa de salariu cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public începând cu 1 iulie.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce coaliţia a decis creşterea salariilor bugetarilor, Ciolacu a spus: "Este o respectare a Legii 153, care a avut derogări de amânare şi în acest moment o parte restanţe... Avem şi legi în România şi va trebui să le respectăm".

Ciolacu a explicat că o altă măsură stabilită de coaliţie este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, iar această diminuare se va face de la bunuri şi servicii.

"Eu, astăzi de dimineaţă, cu secretara generală a Camerei Deputaţilor, am început să facem această listă, de unde se face această economie de 10%. E pentru prima oară când statul strânge cureaua şi nu românii. Este o abordare, din punctul meu de vedere, corectă", a afirmat el, potrivit Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Întârzieri la plata unor salarii din sistemul bugetar. Precizările Ministerului Finanţelor
Întârzieri la plata unor salarii din sistemul bugetar. Precizările Ministerului Finanţelor

Ministerul Finanţelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar, după ce vineri mai multe categorii de bugetari nu şi-au încasat salariile.

Salariul mediu net lunar a scăzut cu aproape 300 de lei, dar a crescut la bugetari
Salariul mediu net lunar a scăzut cu aproape 300 de lei, dar a crescut la bugetari

Salariul mediu net pe economie din România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% faţă de ultima lună din 2021, valorile cele mai mari fiind înregistrate în tehnologia informației, cu un cuantum de 8.940 lei, potrivit INS.

Angajații prefecturilor, în grevă de avertisment.
Angajații prefecturilor, în grevă de avertisment. "Salariile noastre au rămas pe loc"

Angajații celor 42 de prefecturi din țară au fost, joi dimineață, timp de o oră, în greva de avertisment. Oamenii sunt nemulțumiți că, la nivelul bugetarilor, sunt singura structura adminstrativa în care salariile nu au crescut, din 2020 până acum.

Topul creșterilor salariale din ultimul an. Domeniul în care creșterea este de 34%. Cât câștigă bugetarii
Topul creșterilor salariale din ultimul an. Domeniul în care creșterea este de 34%. Cât câștigă bugetarii

Cea mai mare creștere salarială în perioada noiembrie 2020 - noiembrie 2021, de 34,4%, a fost înregistrată în domeniul transporturilor aeriene, de la 4.364 de lei net până la 5.866 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Salariile bugetarilor, înghețate, cu două excepții. Cu cât vor crește pentru cei din Sănătate și Educație
Salariile bugetarilor, înghețate, cu două excepții. Cu cât vor crește pentru cei din Sănătate și Educație

Fără prea multe dezbateri, Guvernul a adoptat vineri măsurile privind salariile, pensiile și mediul economic. Lefurile bugetarilor vor fi înghețate în 2022, cu două excepții, cadrele medicale și cele didactice, dar și în cazul lor, sunt creșteri mici.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.