Guvernul cauta solutii ca sa evite prabusirea sistemului de pensii. Cine incaseaza cea mai mare pensie din sistemul public

×
Codul embed a fost copiat

Liderii PSD-ALDE au anuntat ca ''nicio pensie nu va fi mai mare decat salariul” asa cum se intampla acum iar fostii magistrati si parlamentari intra in categoriile tinta.

Fara o plafonare a pensiilor speciale bugetul nu va mai putea sustine plata acestora de la anul, sustin cei de la putere. Premierul Mihai Tudose a prezentat in sedinta coalitiei de guvernare proiectul de modificare a pensiilor speciale. Anuntul ca Executivul va modifica legea a fost facut insa de liderii PSD-ALDE. Asta dupa ce seful Guvernului si ministrul Muncii au plecat val-vartej ca sa nu dea ochii cu presa.

Calin Popescu Tariceanu: ''Pensiile nu vor putea fi mai mari decat salariile. Pensiile actuale nu se micsoreaza.''
Liviu Dragnea: ''Riscul foarte mare este ca daca nu se intervine, impactul bugetar care e 6 miliarde de lei astazi sa poata ajunga la 10 miliarde de lei."

Guvernantii vor sa schimbe modul in care sunt calculate pensiile speciale. NU vor mai fi luate in calcul sporurile si alte beneficii din ultimele luni inainte de pensionare astfel incat pensia sa depaseasca leafa. In plus, pensiile platite acum NU vor mai creste de fiecare data cand salariile sunt marite.

Liviu Dragnea: ''Pensiile care ar avea o crestere sau o valoare mai mare decat salariul sa nu poata sa depaseasca si sa fie o indexare doar cu indicele de inflatie''

Citește și
premierul, Mihai Tudose
Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Topul pensiilor speciale

Varianta convenita de liderii politici ar fi ca o pensie speciala sa fie calculata la 65% din valoarea salariului din ultimul an de activitate. Guvernul inca face calcule pentru modificarile care ar urma sa intre in vigoare la toamna.

Potrivit unor surse guvernamentale, in topul pensiilor speciale conduc cei care au lucrat ca magistrati, aviatori, consilieri ai Curtii de Conturi, dar si ca functionari la Parlament. Un fost magistrat are de pilda 41.000 de lei, iar un fost aviator incaseaza lunar putin peste 39.000 de lei. Cei care au lucrat ca auditori la Curtea de Conturi se bucura si ei de bani frumosi la fel si functionarii parlamentari.

Cea mai mare pensie din sistemul public este incasata de un fost bancher. Este vorba de un vicepresedinte de banca, iesit din activitate la 59 de ani, dupa 36 de ani in care a cotizat. Acum ia lunar 18.800 de lei. El este urmat in top de un fost director al unei companii de transport, cu o pensie de 18.300 de lei si de un alt bancher cu o pensie de 18.000 de lei.

Pe de alta parte, liderii coalitiei au recunoscut ca ideea unei suprataxari a salariilor mari nu aduce bani in plus la buget. Asa ca au renuntat la ea.

“Pensiile nu vor putea fi mai mari decat salariile”

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca premierul Mihai Tudose a prezentat un principiu potrivit caruia pensiile militare sa nu poata sa depaseasca salariul, iar situatia trebuie rezolvata urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi sustinut.

„Este o anomalie. Pensiile speciale ajung sa fie mai mari decat salariul net pe care il are salariatul respectiv. Nu exista nicaieri un astfel de sistem care sa fie sustenabil. Premierul ne-a prezentat un pricipiu ca pensia sa nu poata depasi salariul. Nu se micsoreaza nicio pensie, dar rezolvarea e urgenta pentru ca altfel impactul pe buget va fi unul care nu va putea fi sustinut si nu e normal sa continuam cu aceasta anomalie. Sunt pensii mai mari decat salariile”, a spus liderul ALDE, conform News.ro.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la randul sau, ca pensiile militare aflate in plata nu scad.

„Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de OUG, e o decizie a Guvernului, am discutat de aceste principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic – pensii aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decat salariul sa nu depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea a sustinut ca mecanismul actual de calcul al pensiilor speciale este „destul de ciudat”.

„Ni s-a explicat un mecanism care e destul de ciudat si nu mai este intalnit in alte tari, anume daca cineva din cadrul acestor categorii de pensionari iese la pensie cu o pensie care poate ajunge cu 100 si ceva la suta fata de salariu, se ajunge si pana la 131%, problema e ca in momentul in care un individ a iesit la pensie cu aceasta pensie speciala, cu o valoare X azi, peste 2 ani, peste un an, pensia i se mareste daca s-a marit salariul celui care i-a ocupat locul, se poate ajunge la crestere de pana la 50%, adica 150%”, a aratat liderul PSD.

Presedintele social-democratilor a avertizat ca, daca nu se intervine pe pensiile militare, impactul bugetar va putea ajunge in doi ani la 15 miliarde.

„Riscul foarte mare e ca, daca nu se intervine, impactul bugetar care azi e de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale sa poata sa ajunga la 10 miliarde, la 11 miliarde in doi ani, poate la 15 miliarde in doi ani. In ritmul acesta, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocand sansa statului roman sa continue cresterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari”, a conchis Liviu Dragnea.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face „corectiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce „nu este o normalitate”.

Intrebat daca se fac schimbari la legea pensiilor militare, ministrul Apararii a sustinut ca se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va ramane acelasi.

„La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat”, a explicat Adrian Tutuianu.

Sesiunea extraordinara a Parlamentului, incerta

Liviu Dragnea, a infirmat, luni, convocarea Biroului Permanent miercuri pentru sesiunea extraordinara. Liderii coalitiei au spus ca Guvernul i-a anuntat de intentia de a adopta OUG pentru trecerea ELCEN la Primaria Capitalei, iar ei l-au asigurat ca, atunci cand soseste actul normativ la Parlament, Legislativul va fi convocat in sesiune. Dragnea si Tariceanu nu au putut preciza daca OUG va fi adoptata in sedinta de Guvern de joi, relateaza news.ro.

”Masura referitoare la trecerea ELCEN sub autoritatea PMB si in propritetatea Primariei Capitalei necesita adoptarea unei OUG pentru care Guvernul nu e abilitat. Daca aceasta masura va fi luata prin OUG, atunci Parlamentul se convoaca in termen de 5 zile pentru a lua in dezbatere ordonanta respectiva. Deci, acest lucru depinde de ceea ce face Guvernul”, a afirmat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta coalitiei la care au participat si premierul Mihai Tudose si mai multi ministri.

Tariceanu a precizat ca si problema pensiilor speciale necesita o rezolvare rapida, intrucat in acest moment legea aflata in vigoare creeaza ”o distorsiune majora si o anomalie”, astfel ca pensia ajunge sa fie mai mare decat salariul net al angajatului. Liderul ALDE a spus ca trebuie facuta o corectie, ca problema este urgenta, dar ca nu se vor micsora pensiile aflate in plata.

”Le-am spus ca, in momentul in care Guvernul adopta OUG (privind ELCEN - n.r), Parlamentul - respectiv Camera Deputatilor sau Senatul - se va intruni in sesiune extraordinara”, a precizat si presedintele Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea a infirmat ca ar fi convocat pentru miercuri Biroul permanent al Camerei, desi Directia de presa a Camerei Deputatilor a dat publicitatii, sambata, un comunicat de presa in acest sens.

„Sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor va avea loc miercuri, 2 august, incepand cu ora 11.00 (sala „Barbu Catargiu”, nivel P1). Pe ordinea de zi se afla scrisoarea presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Liviu Dragnea, prin care se solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in perioada 2-4 august”, se arata in comunicatul de presa.

Dragnea a spus ca nu a trimis nicio scrisoare, ci doar un SMS deputatilor pentru a-i informa de posibila convocare a unei sesiuni extraordinare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ministrul Apararii anunta
Ministrul Apararii anunta "corectii" la pensiile militare. Cine sunt romanii care iau 35.000 de lei pe luna

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba.

Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?
Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor: In fiecare saptamana mai expropriati doua cotete pe A3. Cand terminati?

Premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, in deschiderea sedintei de guvern de joi.

Parlamentul nu mai are bani pentru plata pensiilor speciale, care au crescut de la 1 iulie. Dragnea:
Parlamentul nu mai are bani pentru plata pensiilor speciale, care au crescut de la 1 iulie. Dragnea: "Nu avem, nu platim"

Premierul Mihai Tudose este presat de fostii colegi parlamentari, pensionati intre timp, sa le dea mai multi bani la rectificarea bugetara din august.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.