Ministrul Apararii anunta "corectii" la pensiile militare. Cine sunt romanii care iau 35.000 de lei pe luna

Ministrul Apararii, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu
Inquam

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba.

Tutuianu a adaugat ca exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face „corectiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce „nu este o normalitate”.

Intrebat daca se fac schimbari la legea pensiilor militare, ministrul Apararii a sustinut ca se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va ramane acelasi.

„La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat”, a explicat Adrian Tutuianu la Romania TV.

El a sustinut ca, daca se vor face modificari la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a decide daca raman in sistem sau daca se pensioneaza.

Citește și
sistem patriot
Romania plateste in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot dupa ce trece prin Parlament o lege speciala
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

„Daca se vor face anumite modificari la Legea pensiilor, ele nu vor intra in vigoare peste noapte. Va fi un timp suficient, de o luna jumatate – doua, in cadrul caruia oamenii sa aiba posibilitatea sa aleaga: fie ramanerea in sistem, fie pentru cei care vor sa se pensioneze pe actuala legislatie, sa poata sa faca acest lucru”, a completat social-democratul.

Intrebat ce modificari se pregatesc la Legea pensiilor militare, Adrian Tutuianu a dat exemplul pensiilor care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce, in opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenta, va comunica doamna Olguta Vasilescu pe acest subiect. Vreau sa va reiterez inca o data cateva situatii care nu pot continua asa: pensii de 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul de astazi permite iesirea la pensie cu un venit mai mare decat salariul celui care lucreaza. Nu cred ca este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt si situatii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situeaza intre 15.000 lei si 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistratilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apararii.

El a tinut sa precizeze ca se vor face „corectiile necesare la aceste situatii care nu sunt normale”.

De asemenea, chestionat daca se impune o plafonare a pensiilor militare, Adrian Tutuianu a raspuns: „Este prematur sa va dau un raspuns, pentru ca nu am ajuns cu discutiile intr-o faza foarte avansata”.

Ministerul Muncii ar pregati un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmand sa le reduca apreciabil pentru cei care se vor pensiona dupa adoptarea actului normativ. Adoptarea OUG ar putea fi unul dintre motivele pentru care se doreste convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, intre 2 si 4 august.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca exista un val de pensionari in sistemul militar, din cauza ca oamenii au auzit ca s-ar putea modifica algoritmul de calcul, el dand asigurari ca a convenit cu premierul Mihai Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora sa nu se schimbe.

„In situatia modificarii actualei legi a pensiilor militare, suntem de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiilor, lucrul acesta este convenit si cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit si cu doamna Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, convenit si la nivel politic cu presedintele PSD, Liviu Dragnea”, a subliniat social-democratul.

Olguta Vasilescu: Pensiile speciale nu vor mai fi actualizate cu salariile aflate in plata; vom da ordonanta saptamana viitoare

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, duminica, la Antena 3, ca Guvernul va da o ordonanta saptamana viitoare prin care pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

”Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legeii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri”, a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie.

”Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Ea a atras atentia ca mentinerea prevederilor actuale va face ca suma platita celor cu pensii speciale sa creasca foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizarii in sectorul public. ”Statul nu-si permite ca la o pensie de 33.000 aflata in plata sa plateasca 66.000 peste cativa ani”, a exemplificat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate in baza principiului contributivitatii.

”Avem pregatita Legea pensiilor pentru luna octombrie unde vom respecta programul de guvernare, care prevede sa plecam de la 971 de lei punctul de pensie cat a fost la inceputul anului - am ajuns deja la 1.000 de lei - si sa ajungem la 1.775 de lei. Deci este clar ca si pensiile acestora vor creste. Din pacate, la cei care sunt pe contributivitate, pensia medie este sub punctul de pensie la ora actuala”, a conchis Vasilescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ministrul Apararii: Situatia din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al NATO. Mesajul pentru Rogozin
Ministrul Apararii: Situatia din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al NATO. Mesajul pentru Rogozin

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat, sambata, ca situatia de securitate din zona Marii Negre obliga Romania sa consolideze flancul estic al NATO, sa faca achizitiile potrivite pentru Armata.

Romania plateste in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot dupa ce trece prin Parlament o lege speciala
Romania plateste in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot dupa ce trece prin Parlament o lege speciala

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri, referitor la achizitia rachetelor Patriot, ca va exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, fiind necesar totodata sa se adopte o lege speciala in Parlament.

Ziua Aviatiei, sarbatorita fara presedintele Iohannis. Adrian Tutuianu spune ca nu a mai ajuns invitatia la el
Ziua Aviatiei, sarbatorita fara presedintele Iohannis. Adrian Tutuianu spune ca nu a mai ajuns invitatia la el

Joi, de Sfantul Ilie, considerat drept ocrotitorul şi patronul aviatorilor, s-a sarbatorit cu fast Ziua Aviatiei: asa ca zgomotul motoarelor avioanelor de lupta a rasunat de dimineata in Centrul Bucurestiului.

Ministrul Apararii vrea sa-l dea in judecata pe presedintele PNL.
Ministrul Apararii vrea sa-l dea in judecata pe presedintele PNL. "Cred ca nu se poate spune ca sunt omul rusilor"

Adrian Tutuianu vrea sa-l dea in judecata pe Ludovic Orban pentru afirmatiile privind legaturile sale cu Rusia.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.