Cand vor fi gata legea cartelelor pre-pay si legea Big Brother. Propunerea facuta de Iohannis partidelor

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a continuat miercuri consultarile cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema celor trei legi de securitate nationala. La final, seful statului a facut o sinteza a discutiilor.

Concluziile presedintelui
La finalul consultarilor, presedintele Iohannis a facut o declaratie de presa, in care a precizat ca „foarte multe legi din domeniul securitatii nationale sunt invechite, sau inadecvate, sau greu de aplicat la situatia in care suntem astazi”, printre acestea mentionand legile care se refera la organizarea armatei, si cele privind aplicarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii.

„Toate aceste legi trebuie actualizate”, a spus seful statului. El a precizat ca, in urma consultarilor, au rezultat doua pachete legislative. Primul este in procedura avansata in Guvern si e format din legea de combaterea terorismului, cea a cartelelor pre-pay si cea a securitatii informatice. La sfarsitul lunii mai, acestea ar trebui sa ajunga la vot in Parlament.

Al doilea pachet contine legi care nu sunt inca in faze atat de avansate, unele fiind la nivel de draft. Pentru acesta, presedintele le-a propus partidelor infiintarea unei comisii speciale la Parlament, care, impreuna cu specialistii din Guvern si din institutiile vizate, sa elaboreze aceste proiecte de legi pana in 2017. „ In acest fel avem o mare sansa de a rezolva doua lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupa de legile securitatii nationale si crearea unei continuitati de la acest Parlament la urmatorul Parlament, fiindca, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor incepe in aceasta toamna sa lucreze pe pachetul de legi se va regasi si in Parlamentul care se va constitui dupa alegeri”, a spus Iohannis.

Presedintele a precizat ca la Cotroceni nu s-au discutat detalii din legi, ci doar „calendarul si modul de abordare a intregii legislatii.”

Citește și
pre-pay
Pro si contra cartelelor pre-pay luate doar cu buletinul. Un nou proiect vizeaza si retelele wi-fi, laudate de americani
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Discutiile de miercuri
Miercuri, primii care au intrat la discutii au fost liderii UNPR. Acestia sustin ca este necesara votarea cat mai rapida a acestor legi in Parlament. Si reprezentantii ALDE sunt de acord cu necesitatea adoptarii unei legislatii imbunatatite, care sa respecte Constitutia. Teodor Melescanu, vicepresedintele ALDE, a propus demilitarizarea serviciilor.

Subiectul cartelelor preplatite este unul sensibil si pentru partidele politice. Potrivit unor surse apropiate acestora, coordonarea campaniilor, precum si organizarea din ziua votului ar fi facuta cu ajutorul unor asemenea cartele. Curtea Constitutionala a aratat, cand a respins legile Big Brother in 2014, ca doar 6 tari europene cer buletinul la cumpararea cartelelor prepay, iar masura nu si-ar fi dovedit eficienta in combaterea terorismului - lucru sugerat acum de autoritatile de la noi.

Unii lideri politici au cerut si o regandire a rolului Serviciilor Secrete in societate si un control mai strict al activitatii lor. Modificarea legislatiei ar mai cuprinde si obligatii suplimentare pentru providerii de internet si telefonie. La final, pe pagina sa de Facebook, Klaus Iohannis scris ca “in procesul de imbunatatire a legislatiei este important sa pastram echilibrul, sa nu pierdem din drepturi si libertati, dar nici sa nu punem in pericol siguranta cetatenilor."

Discutiile de marti
Seful statului a avut marti discutii cu reprezentantii PSD, PNL si cei ai UDMR. Dupa consultari, presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a declarat ca PSD este dispus sa participe la procesul de elaborare a pachetului de acte normative care cuprinde Legea antiterorism, Legea privind cartelele pre-pay si Legea privind securitatea cibernetica, astfel incat acesta sa poata fi adoptat in actuala sesiune parlamentara.

Citeste si: "Cartele pre-pay din Romania, folosite in pregatirea unor atentate". Ciolos, despre riscul unui atac terorist la noi in tara

Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care sa faca parte cate doi membri din partea fiecarui partid, dar si reprezentanti ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Presedintiei si ai tuturor institutiilor care cunosc acest domeniu.


Si PNL a agreat ideea participarii la comisia de lucru care va fi infiintata in Parlament pentru o noua legislatie in materie de securitate nationala. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a aratat ca Executivul va veni cu o initiativa legislativa in luna mai in ceea ce priveste domeniul antitero, cartelele pre-pay si cyber security.
In schimb, liberalii sustin ca partidele nu ar trebui sa participe la elaborarea legislatiei in domeniul securitatii nationale, aratand ca aceasta trebuie realizata de Guvern, iar discutiile sa aiba loc in Parlament.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronuntat pentru o „regandire“ a controlului asupra serviciilor secrete, precizand ca este nevoie de un control „real“ si ca exista in acest moment servicii asupra carora nu exista niciun control.

„Controlul civil, controlul parlamentar trebuie sa fie real si nu trebuie sa existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde exista tehnica, unde se face munca informativa, fara sa aiba un control parlamentar. In acest moment, doar SRI si SIE se afla sub un control parlamentar“, a afirmat Kelemen Hunor, care crede ca acest control este „mai mult formal“.

Referindu-se la cartelele pre-pay, Kelemen Hunor a spus ca UDMR va sustine rezolvarea acestei probleme, cu conditia sa se gaseasca o solutie care sa insemne protejarea informatiilor personale.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Legile Big Brother ar putea sa ajunga din nou in Parlament, intr-o noua forma. Noua abordare a subiectului cartelelor pre-pay
Legile Big Brother ar putea sa ajunga din nou in Parlament, intr-o noua forma. Noua abordare a subiectului cartelelor pre-pay

Toate partidele sunt de acord, in principiu, ca Guvernul trebuie sa refaca Legile Big Brother si sa mearga din nou cu ele in Parlament, pana in vara.

Pro si contra cartelelor pre-pay luate doar cu buletinul. Un nou proiect vizeaza si retelele wi-fi, laudate de americani
Pro si contra cartelelor pre-pay luate doar cu buletinul. Un nou proiect vizeaza si retelele wi-fi, laudate de americani

Dezvaluirile facute de Dacian Ciolos in emisiunea ''Dupa 20 de ani'', de la Pro Tv, readuc in atentie nevoia autoritatilor de a reglementa regimul cartelelor preplatite.

Dacian Ciolos:
Dacian Ciolos: "Nu sunt ofiter acoperit". Premierul a explicat de ce a facut declaratii despre cazul cartelelor pre-pay

 Premierul Dacian Ciolos a afirmat marti ca nu a ridicat problema folosirii cartelelor pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate pentru ca ar fi ofiter acoperit, ci pentru ca a dorit sa aduca acest subiect in dezbaterea societatii romanesti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.