Cand vor fi gata legea cartelelor pre-pay si legea Big Brother. Propunerea facuta de Iohannis partidelor
Presedintele Klaus Iohannis a continuat miercuri consultarile cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema celor trei legi de securitate nationala. La final, seful statului a facut o sinteza a discutiilor.
Concluziile presedintelui
La finalul consultarilor, presedintele Iohannis a facut o declaratie de presa, in care a precizat ca „foarte multe legi din domeniul securitatii nationale sunt invechite, sau inadecvate, sau greu de aplicat la situatia in care suntem astazi”, printre acestea mentionand legile care se refera la organizarea armatei, si cele privind aplicarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii.
„Toate aceste legi trebuie actualizate”, a spus seful statului. El a precizat ca, in urma consultarilor, au rezultat doua pachete legislative. Primul este in procedura avansata in Guvern si e format din legea de combaterea terorismului, cea a cartelelor pre-pay si cea a securitatii informatice. La sfarsitul lunii mai, acestea ar trebui sa ajunga la vot in Parlament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Al doilea pachet contine legi care nu sunt inca in faze atat de avansate, unele fiind la nivel de draft. Pentru acesta, presedintele le-a propus partidelor infiintarea unei comisii speciale la Parlament, care, impreuna cu specialistii din Guvern si din institutiile vizate, sa elaboreze aceste proiecte de legi pana in 2017. „ In acest fel avem o mare sansa de a rezolva doua lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupa de legile securitatii nationale si crearea unei continuitati de la acest Parlament la urmatorul Parlament, fiindca, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor incepe in aceasta toamna sa lucreze pe pachetul de legi se va regasi si in Parlamentul care se va constitui dupa alegeri”, a spus Iohannis.
Presedintele a precizat ca la Cotroceni nu s-au discutat detalii din legi, ci doar „calendarul si modul de abordare a intregii legislatii.”
Discutiile de miercuri
Miercuri, primii care au intrat la discutii au fost liderii UNPR. Acestia sustin ca este necesara votarea cat mai rapida a acestor legi in Parlament. Si reprezentantii ALDE sunt de acord cu necesitatea adoptarii unei legislatii imbunatatite, care sa respecte Constitutia. Teodor Melescanu, vicepresedintele ALDE, a propus demilitarizarea serviciilor.
Subiectul cartelelor preplatite este unul sensibil si pentru partidele politice. Potrivit unor surse apropiate acestora, coordonarea campaniilor, precum si organizarea din ziua votului ar fi facuta cu ajutorul unor asemenea cartele. Curtea Constitutionala a aratat, cand a respins legile Big Brother in 2014, ca doar 6 tari europene cer buletinul la cumpararea cartelelor prepay, iar masura nu si-ar fi dovedit eficienta in combaterea terorismului - lucru sugerat acum de autoritatile de la noi.
Unii lideri politici au cerut si o regandire a rolului Serviciilor Secrete in societate si un control mai strict al activitatii lor. Modificarea legislatiei ar mai cuprinde si obligatii suplimentare pentru providerii de internet si telefonie. La final, pe pagina sa de Facebook, Klaus Iohannis scris ca “in procesul de imbunatatire a legislatiei este important sa pastram echilibrul, sa nu pierdem din drepturi si libertati, dar nici sa nu punem in pericol siguranta cetatenilor."
Discutiile de marti
Seful statului a avut marti discutii cu reprezentantii PSD, PNL si cei ai UDMR. Dupa consultari, presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a declarat ca PSD este dispus sa participe la procesul de elaborare a pachetului de acte normative care cuprinde Legea antiterorism, Legea privind cartelele pre-pay si Legea privind securitatea cibernetica, astfel incat acesta sa poata fi adoptat in actuala sesiune parlamentara.
Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care sa faca parte cate doi membri din partea fiecarui partid, dar si reprezentanti ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Presedintiei si ai tuturor institutiilor care cunosc acest domeniu.
Si PNL a agreat ideea participarii la comisia de lucru care va fi infiintata in Parlament pentru o noua legislatie in materie de securitate nationala. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a aratat ca Executivul va veni cu o initiativa legislativa in luna mai in ceea ce priveste domeniul antitero, cartelele pre-pay si cyber security.
In schimb, liberalii sustin ca partidele nu ar trebui sa participe la elaborarea legislatiei in domeniul securitatii nationale, aratand ca aceasta trebuie realizata de Guvern, iar discutiile sa aiba loc in Parlament.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronuntat pentru o „regandire“ a controlului asupra serviciilor secrete, precizand ca este nevoie de un control „real“ si ca exista in acest moment servicii asupra carora nu exista niciun control.
„Controlul civil, controlul parlamentar trebuie sa fie real si nu trebuie sa existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde exista tehnica, unde se face munca informativa, fara sa aiba un control parlamentar. In acest moment, doar SRI si SIE se afla sub un control parlamentar“, a afirmat Kelemen Hunor, care crede ca acest control este „mai mult formal“.
Referindu-se la cartelele pre-pay, Kelemen Hunor a spus ca UDMR va sustine rezolvarea acestei probleme, cu conditia sa se gaseasca o solutie care sa insemne protejarea informatiilor personale.
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, PNL, UDMR, partide, consultari, big brother,
Dată publicare:
13-04-2016 09:36