Legile Big Brother ar putea sa ajunga din nou in Parlament, intr-o noua forma. Noua abordare a subiectului cartelelor pre-pay

Ultima actualizare: 15-04-2016 07:29
consultari Cotroceni

Toate partidele sunt de acord, in principiu, ca Guvernul trebuie sa refaca Legile Big Brother si sa mearga din nou cu ele in Parlament, pana in vara.

Acestea au fost declaratiile PSD, PNL si UDMR, la Cotroceni. Presedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii politici la consultari, la un an si jumatate dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca legile securitatii nu o respecta pe cea fundamentala.

Cei de la PSD au intrat primii la discutii, iar Liviu Dragnea a tinut sa precizeze ca nu e de acord cu orice fel de propunere.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "In ceea ce priveste cartelele prepay, pentru noi este foarte important ca cetatenii sa aiba protejate datele personale. Chiar daca cetatenii isi dau datele atunci cand cumpara o cartela prepay, trebuie sa ne asiguram ca nu oricine poate avea acces la aceste date, doar in baza unui mandat de la judecator."

Subiectul cartelelor preplatite este unul sensibil si pentru partidele politice. Potrivit unor surse apropiate acestora, coordonarea campaniilor, precum si organizarea din ziua votului, ar fi facuta cu ajutorul unor asemenea cartele. Curtea Constitutionala a aratat, cand a respins legile Big Brother, in 2014, ca doar sase tari europene cer buletinul la cumpararea cartelelor prepay, iar masura nu si-ar fi dovedit eficienta in combaterea terorismului, lucru sugerat acum de autoritatile de la noi.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL: "PNL a agreat sa participam, alaturi de reprezentantii celorlalte partide, in comisia care va elabora aceste legi. Ne dorim un echilibru intre respectarea dreptului la viata privata al cetatenilor si siguranta nationala."

UDMR a cerut la randul sau o regandire a rolului Serviciilor Secrete in societate si un control mai strict al activitatii lor. Modificarea legislatiei ar mai cuprinde si obligatii suplimentare pentru providerii de internet si telefonie. La final, pe pagina de Facebook, Klaus Iohannis scris ca: "In procesul de imbunatatire a legislatiei este important sa pastram echilibrul, sa nu pierdem din drepturi si libertati, dar nici sa nu punem in pericol siguranta cetatenilor."

Miercuri este o noua runda de consultari la Cotroceni. Vor veni cei de la ALDE, UNPR si minoritatile nationale.

In paralel, la Guvern premierul Ciolos si sefii Serviciilor de Informatii au avut o discutie cu reprezentantii ONG-urilor pentru modificarile pe care executivul le pregateste la Legile Big Brother.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO