Mesajul transmis de Klaus Iohannis PSD-ului: "Aceasta atitudine necooperanta cu presedintele Romaniei este nesanatoasa"
Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat miercuri cu partidele politice care au intrat in Parlament, in urma alegerilor din 11 decembrie, cu privire la formarea viitorului guvern.
CITITI in acest articol:
-►Sinteza declaratiilor facute de presedinteleKlaus Iohannis:
-► Cronologia evenimentelor
-► Sinteza declaratiilor presedintelui PMP Traian Basescu
-► Sinteza declaratiilor presedintelui UDMR Kelemen Hunor
-► Sinteza declaratiilor presedintelui USR Nicusor Dan
-► Sinteza declaratiilor presedintelui interimar al PNL Raluca Turcan
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Invitatia la consultari a fost facuta in ordinea rezultatelor obtinute la alegeri. Cum primii clasati, cei de la PSD, au refuzat sa vina la Cotroceni, seful statului a discutat intai cu liberalii. Acestia au venit cu noua conducere: Raluca Turcan presedinte si Marian Petrache secretar general.
Klausa Iohannis: "Nota discordanta in aceasta runda de consultari au facut PSD si ALDE care nu au binevoit sa vina la aceste consultari. PSD-ului ii spun ca aceasta atitudine necooperanta este nesanatoasa. Am convenit cu toate formatiunile ca ne vom vedea la onoua runda de convorbiri pe care o voi convoca dupa ce noul parlament la intra in functiune."
Potrivit acestuia, dupa alegerile parlamentare, intai se constituie Legislativul si abia apoi au loc consultari pentru formarea unei majoritati si desemnarea unui premier.
Liberalii au venit la Cotroceni cu noua conducere: Raluca Turcan presedinte si Marian Petrache secretar general.
Sinteza negocierilor dintre Klaus Iohannis si partidele politice de la Cotroceni
Raluca Turcan, presedinte interimar PNL: Nu suntem in masura de a face o propunere de premier. Dar daca ar fi sa ajungem in situatia de a propune un premier cu siguranta ar fi un om integru pentru care sa vorbeasca faptele.
Tot in opozitie au anuntat ca merg si cei de la USR abia intrati in Parlament
Nicusor Dan, presedintele USR: Nu vom vota niciodata un guvern format in jurul PSD sau in jurul lui Dragnea . Nu e admisibil pt Romania sa aiba un premier condamnat penal.
Atat cei de la PNL cat si cei de la USR au anuntat ca il sustin pe Klaus Iohannis cu privire la mentinerea criteriilor de integritate pe care trebuie sa le respecte viitorul premier. Cu totii au facut referire la liderul PSD Liviu Dragnea, despre care au spus ca nu poate ajunge sef al Guvernului cata vreme este condamnat definitiv pentru frauda electorala, la doi ani de inchisoare cu suspendare.
Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Nu exista o propunere oficiala de prim-ministru. Nici Dragnea nici altcineva nu a fost propus in mod oficial. Daca va referiti la legea din 2001 care spune cine poate sa faca parte din Guvern, sigur, legea trebuie respectata. Asta este pozitia noastra"
Traian Basescu, presedintele PMP: Vom face opozitie PSD. I-am spus presedintelui ca eu sunt cel mai bun premier
PSD si ALDE, partide care vor avea impreuna peste 50 la suta din mandatele de senatori si deputati si care spera ca vor face impreuna Guvernul, au refuzat sa discute cu Klaus Iohannis si au invocat o chichita constitutionala. Liviu Dragnea i-a reprosat presedintelui ca a adresat invitatia la consultari in baza articolului 85 din Constitutie care face referire la desemnarea unui candidat de prim-ministru atunci cand Parlamentul este in functie. Numai ca, spune Dragnea, in acest moment suntem in situatia prevazuta la articolul 103 din Constitutie.
Potrivit acestuia dupa alegerile parlamentare, intai se constituie Legislativul si abia apoi au loc consultari pentru formarea unei majoritati si desemnarea unui premier.
Consultarile cu mandatele de senatori si deputati pe masa vor avea loc asa cum cer PSD si ALDE abia saptamana viitoare.
Sinteza declaratiilor facute de presedintele Klaus Iohannis:
- Am avut azi o runda de consultari cu partidele politice care vor intra in noul Parlament. O runda de consultari care dupa parerea mea a fost necesara si am constatat ca toti cei care au binevoit sa participe au fost tot de aceeasi parere
- Toti reprezentantii partidelor mi-au prezentat opiniile lor cu alegerile, lumea a pareciat ca au fost bine organizate si s-au desfasurat inc odntii bune. Fiecare partid mi-a prezentat cum vad posibile alcatuiri de guverne si ce probleem sunt importante. Fiecare vi le-a prezentat la iesirea de la consultari.
- O nota discordanta au facut PSD si ALDE care nu au binevoit sa vina la consultari. PSD-ului ii spun ca aceasta atitudine necooperanta cu presedintele Romaniei este nesanatoasa. Am convenit cu toate formatiunile care s-au prezentat azi ca ne vom revedea la o noua runda de consultari, dupa ce noul Parlament va intra in functiune.
- Artimetic, o coalitie intre partidele poltice de dreapta, se poate, daca va fi posibil si politic vom vedea.
- Premierul trebuie sa fie de la o coalite sau formatiune care ma va convinge ca va avea majoritate in Parlament.
Despre optiunea ca Dacian Ciolos sa mai fie premier:
- Inainte de a avea consultari cu toate formatiunile poltice, nu pot sa va dau un raspuns public daca Dacian Ciolos ramane o optiune. E clar ca dupa ce vom avea un Parlament, vom avea o runda de consultari si atunci vreau sa vina toti sa spuna daca vor premier, apoi voi fi in situatia sa judec propunerile.
- Voi promulga legea care prevede maririle de salarii
Despre verdictul CNATDCU in cazul Kovesi.
- Klaus Iohannis: Nu este rolul meu sa interpretez aceste detalii. Daca CNATDCU a luat decizie de neplagiat, iau aceasta decizie de buna.
Daca PSD nu va veni la urmatoarele consultari luati in calcul sa faceti o propunere din afara PSD?
- Iohannis: Nu. Eu abordez lucrurile foarte serios.
Despre posibilitatea de numi un alt premier decat cel propus de PSD?
- Klaus Iohannis: Constitutia imi da dreptul sa numesc un alt premier decat cel propus de partidele parlamentare. Dar eu vreau sa raman in zona negocierilor si sa propun o persoana discutata si negociata cu partidele.
Ce principiu va sta la baza ideii ca o coalitie are majoritate
- Klaus Iohannis: Voi fi convins ca exista o majoritate daca va exista un calcul simplu pe mandate.
Care este logica invitarii de oameni care nu sunt in Parlament:
- Klaus Iohannis: Am invitat partidele cu o delegatie formata din maximum 5 persoane, fara sa conditionez de calitatea de parlamentar. Exista politicieni care nu sunt parlamentari.
Despre alegerile facute de romani care au trimis in parlament liste cu probleme penale
- Klaus Iohannis: Poporul intotdeauna are dreptate.
Despre discutia dintre Dragnea in care i-a cerut lui Ciolos amanarea reducerii unor taxe si impozite
- Iohannis: Nu am nici un motiv sa vad relatia cu vreun guvern altfel decat institutional corecta. Nu vreau sa comentez ce au discutat cei doi.
Despre amanrea scaderilor
- Klaus Iohannis: E vorba de prorogari, se pot face prin OUG. Daca se proroga sau nu, e mai degraba decizia guvernului decat a altcuiva. Se putea face foarte simplu prin lege daca se apuca cineva mai devreme.
Cronologia evenimentelor de joi
ora 18:30 Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va face declaratii la ora 19:00 dupa incheierea negocierilor de astazi
ora 18:00 Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii grupului parlamentar al minoritatilor nationale au inceput, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Din delegatia grupului parlamentar al minoritatilor nationale fac parte Varujan Pambuccian, Aurel Vainer, Gheorghe Firczak, Dragos Gabriel Zisopol, Ovidiu Gant.
Cu delegatia grupului parlamentar al minoritatilor nationale se incheie prima runda de consultari a presedintelui Klaus Iohannis cu formatiunile politice in vederea formarii Guvernului.
Seful statului a mai avut consultari cu reprezentantii PNL, USR, UDMR si PMP.
PSD si ALDE au absentat de la consultarile convocate de presedintele Iohannis
ora 17.20 Presedintele PMP Traian Basescu face declaratii de presa:
- In ceea ce ne priveste, l-am informat pe domnul presedinte ca suntem si facem parte si vom face parte din orice solutie politica anti PSD. Ori la guvernare ori in opozitie, noi suntem in opozitie cu PSD-ul.
Din motive ideologice in primul rand si a modului in care inteleg sa iroseasa resursele bugetului in mod populist si pregatesc parca iesirea Romaniei din parametrii necesari zonei euro.
- Avem 3 elemente pentru care ne vom bate ca partid parlamentar. Parlamentul de 300 de parlamentari, de asemenea revenirea la alegerile primarilor din doua tururi si revenirea la alegerea presedintilor consiliilor judetene prin vot direct.
- "Daca se va face, noi o vom sustine si, asa cum v-am spus, sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea dreapta. (...) Domnul presedinte stie, i-am spus ca eu sunt cel mai bun premier. (...) Am spus ca avem disponibilitatea sa dam prim-ministru, cum avem disponibilitatea sa sustinem fara a fi parte a Guvernului", a afirmat acesta.
ora 17.00 Delegatia PMP intra la discutii cu presedintele Klaus Iohannis.
"Vedeti, domnul presedinte, pe vremea mea aveau posibilitatea sa doarma in fotolii. Oferta este mai de austeritate, mai nemteasca" a spus Traian Basescu, in timp ce se aseza la masa discutiilor.
ora 16.40 Presedintele UDMR Kelemen Hunor face declaratii de presa:
- Am dori parteneri prin care se poate face o descentralizare puternica in ceea ce priveste deciziile, dar si fiscala, pentru ca statul este puternic daca comunitatile sunt puternice. Bineinteles, ne intereseaza protejarea drepturilor minoritatilor nationale.
- Trebuie sa facem acele corectii, inclsiv in ce priveste folosirea limbii materne in administratii. Trebuie sa redam rolul Parlamentului. O democratie puternica inseamna si un Parlament puternic.
- Dupa ce vom avea rezultatele finale si vom vedea configuratia Parlamentului vom discuta si celelalte aspecte.
- (Veti sustine un guvern PSD cu Liviu Dragnea?). Nu am discutat acest aspect cu domnul prtesedinte si inca nu exista o propunere oficiala de prim-ministru. Daca va referiti la legea din 2001, sigur, legea trebuie respectata, dar asa ar trebui respectata si legea invatamantului, care nu este respectata si nimeni nu pateste nimic. Legea folosirii limbii materne. Toate sunt obligatorii. Da, legea trebuie respectata.
- (Daca a vorbit cu Liviu Dragnea, recent) L-am felicitat ieri dupa-amiaza printr-un sms. Alte discutii nu au fost, nici nu ne-am intalnit, dar l-am felicitat, este o chestie de buna crestere, m-a felicitat si el pe mine.
ora 16.00 Delegatia UDMR a venit la discutiile cu presedintele Klaus Iohannis.
Echipa Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romanai este formata din presdintele partidului Kelemen Hunor, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, si presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.
ora 12.45 Presedintele USR Nicusor Dan face declaratii de presa:
- Daca acest tip de guvernare nu este posibil mergem sa facem opozitie pentru binele Romaniei. USR nu va vota un guvern format in jurul PSD-ului, nu va vota un Guvern format in jurul lui Liviu Dragnea, nu este admisibil pentru Romania ca Guvernul sa fie condus de un condamnat penal. Asta i-am transmis presedintelui.- (despre sustinerea lui Dacian Ciolos ca premier) Este evident, i-am spus ca am sustinut si continuam sa sustinem si aceasta varianta, numai ca numarul de mandate din Guvern fac aceasta varianta putin posibil.
- Nu este ceva care sa fi discutat azi cu presedintele. I-am spus optiunea pe care o stiti.
- Ne-a felicitat pentru faptul ca am reusit sa intram in Parlament. Dupa cum il stiti pe domnul presedinte, a vrut sa vada care este pozitia noastra, iar pozitia noastra o stiti.
- De data asta am o cravata...
- Aceasta a fost o consultare preliminara, domnul presedinte ne-a spus ca va mai fi o runda dupa convocarea Parlamentului.
ora 12.00 Delegatia USR a intrat la consultari.In echipa Uniunii Salvati Romania se afla Nicusor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu si Levente Elek.
ora 11.40 Delegatia PNL a iesit de la discutiile cu presedintele Klaus Iohannis.
Sinteza declaratiilor facute de Raluca Turcan:
- Am discutat despre firmarea noului Guvern. Pentru noi este surprinzatoare graba cu care PSD isi abandoneaza propriul program de guvernare.- Practic, PSD incepe discutiile pentru conduita politica pentru viitorii 4 ani cu o mare fraude de incredere. Noi credem ca programul economic al PSD-ului nu este sustenabil.
- In plus fata de asta, PNL considera ca am anula toate eforutile institutionale daca in funtea Romaniei va fi pusa o pesroane condamnata penal. Ar fi un semnal extrem de negativ atat pentru cetatenii acestei tari, cat si pentru partea externa.
- In acelasi timp, PNL isi exprima credinta ca dezvoltarea Romaniei poate sa vina din investitii, dintr-o legislatie flexibila. O guvernare de dreapta ar satisface cel mai bine asteptarile economice.
- Noua ne pare rau ca in perioada de campanie electorala nu am vorbit mai mult de programul economic al PNL. Nu suntem in masura in momentul de fata de a face o propunere pentru premier. Nu avem o propunere de premier, dar daca ar fi sa ajungem in aceasta situatie cu siguranta va fi un om integru.
- Noi credem in continuare ca un program de dreapta poate sa raspunda nevoilor cetatenilor acestei tari. Asteptam sa vedem cum actioneaza partidele care se pretind de dreapta.
- Daca vom ajunge in situatia sa numim premier bineinteles ca Dacian Ciolos va fi prima propunere.
- Presedintele nu ne-a spus nimic in acest sens, este in perioada de consultari si asculta parerile partidelor.
- Datoria noastra, tinand cont ca programul economic al PSD este deja faultat de PSD, un program de dreapta pentru Romania ar duce mai repede la dezvoltare si bunastare.
- Asteptam rezultatul consultarilor, chiar suntem interesati de pozitiile partidelor care se considera de dreapta.
- Evident ca am prezentat ceea ce credem noi ca nu a functionat, dar in primul rand am exprimat dorinta de relansare a Partidului National Liberal. Am spus ce nu a mers si am exprimat dorinta de a corecta ce nu a mers.
ora 11.00 La Cotroceni a intrat delegatia PNL, formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache.In timp ce dadea mana cu Raluca Turcan, Klaus Iohannis a spus ca o felicita pentru numirea in functia de presedinte interimar al PNL.
Jurnalistilor li s-a permis doar sa faca fotografii, fara sa asiste la discutii.
Cine participa la consultarile politice de la Cotroceni
Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anuntat ca nu va merge la consultarile de la Palatul Cotroceni pentru ca invitatia venita din partea sefului statului este fundamentata gresit pe un articol din Constitutie.
Si ALDE a refuzat sa vina acum la consultari, precizand ca va lua parte la acestea dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta.
Uniunea Salvati Romania a anuntat ca va participa la consultarile de la Palatul Cotroceni, din delegatie urmand sa faca parte Nicusor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu si Levente Elek.
Partidul National Liberal va fi reprezentat la consultarile de la Cotroceni de o delegatie formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache.
Presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat pentru Agerpres ca reprezentantii Uniunii vor participa la consultarile de miercuri cu presedintele Klaus Iohannis, dar pozitia acestora va fi comunicata la finalul intalnirii.
Delegatia UDMR va fi compusa din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, si presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.
Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu vor face parte din delegatia Partidului Miscarea Populara care va participa la Cotroceni, la prima runda de consultari cu partidele politice dupa alegerile parlamentare.
Reprezentantii grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor vor merge miercuri la consultarile de la Cotroceni, insa nu vor avea un mandat.
"Din delegatia grupului voi face parte eu, Ovidiu Gant, Dragos Zisopol si o sa mai fie si cativa dintre cei care nu fac parte din grupul actual, care au castigat mandate la alegeri", a declarat liderul actualului grup al minoritatilor, Varujan Pambuccian.
El a adaugat ca delegatia nu va avea niciun mandat pentru discutiile cu presedintele Klaus Iohannis pentru ca un astfel de mandat nu poate primi decat de la grupul care urmeaza sa se formeze dupa validarea noului Parlament.
"La noi nu este ca la partide, trebuie mai intai sa se formeze noul grup si de la acela puteam primi un mandat pentru consultari", a explicat Pambuccian.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: klaus iohannis, PSD, PNL, Cotroceni, pmp, alde, consultari,
Dată publicare:
14-12-2016 10:07