Presedintele Romaniei anunta prima runda de negocieri cu partidele parlamentare, dupa alegeri. Ce mesaj are pentru Dragnea

Dată publicare: 13-12-2016 11:59
Dată actualizare: 16-12-2016 07:09


Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Imi mentin criteriile de integritate pe care le-am spus inainte de alegeri, la desemnarea viitorului premier" - a anuntat presedintele.

A reusit sa dea doar raspunsuri neutre la intrebarile jurnalistilor, si nu a comentat scenariile vehiculate pana acum pentru viitorul guvern. Nu a discutat nici procentele mici, obtinute de liberali la parlamentare.

Seful statului a subliniat faptul ca scrutinul s-a desfasurat fara incidente si le-a multumit tuturor celor implicati.

De asemenea, Klaus Iohannis a anuntat ca miercuri, 14 decembrie, va avea loc la Cotroceni prima runda de negocieri cu liderii partidelor care au intrat in Parlament.

Astfel, programul consultarilor este urmatorul:

Miercuri, 14 decembrie 2016:

• Ora 10:00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 11:00 - Partidul National Liberal (PNL);
• Ora 12:00 – Uniunea Salvati Romania (USR);
• Ora 13:00 – Alianta Liberalilor și Democratilor (ALDE);
• Ora 16:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romania (UDMR);
• Ora 17:00 – Partidul Miscarea Populara (PMP);
• Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Sinteza declaratiilor:

- Evident ca merita multumiri Guvernul, in special MAI si structurile din cadrul sau. Multumiri merita de asemenea STS, care a avut grija ca sistemele electronice sa functioneze bine. Si o multumire merita si observatorii independenti.

- Referitor la rata de participare care a fost de aproximativ 39,5 % o consider mica, dar se incadreaza in rata de participare pe care am avut-o si alta data la parlamentare. Consider ca cei care au avut un cuvant de spus l-au spus si sunt multumit ca alegerile s-au incheiat bine.

- Acum asteptam rezultatele finale. Se pare ca aceste rezultate vor veni probabil spre sfarsitul saptamanii, dupa ce se vor rezolva si contestatiile depuse.

- Vreau sa se stie ca maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament, sa vedem cum vede fiecare partid continuarea. Este foarte probabil ca in cursul saptamanii viitoare sa convoc noul Parlament. Agenda intalnirilor de maine este fixata.

INTREBARI formulate de jurnalisti pentru presedintele Klaus Iohannis:

Veti respecta vointa poporului, in viziunea liderului PSD Alba, ca Liviu Dragnea sa fie premier?

"Aici sunt 2 lucruri. Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza fiecare partid si cum doreste fiecare sa isi propuna agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enuntat inainte de campania electorala, ca sa nu fie discutii dupa. Si ele raman in picioare."

Intrebat daca va renunta la criteriile de integritate, daca legea privind organizarea Guvernului va fi contestata la Curtea Consitutionala si modificata, presedintele Romaniei a subliniat faptul ca nu a avut in vedere in mod special aceasta lege, care interzice persoanelor cu condamnare penala sa faca parte din Guvernul Romaniei.

"Eu nu am conditionat si nu am legat atunci cand am enuntat criteriile de integritate de nicio lege. Dar da, legea nu a aparut, ea este in vigoare din 2001 si daca legea va ramane sau nu ... este o chestiune care depinde desigur de Parlament, de Curtea Constitutionala .. Atunci cand vom avea ceva, vom discuta ceva."

Va temeti de eventualitatea organizarii unui demers de suspendare din functia de presedinte al Romaniei, asa cum ameninta liderii PSD, daca nu il veti nominaliza pe Liviu Dragnea in functia de premier?

"Eu nu ma tem de niciun demers politic legitim" - a raspuns Klaus Iohannis.


VIDEO PROTVPLUS.RO