Iohannis a discutat la Cotroceni cu 2 pretinși foști deținuți politic, trimiși de PSD
Preşedintele Klaus Iohannis a continuat vineri, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie.
La consultările de vineri, doar PSD a trimis o delegație - formată din deputatul Eugen Nicolicea și doi bărbați pe care PSD i-a prezentat ca fiind ”foști deținuți politic”.
Unul dintre ei a fost închis în trecut însă pentru infracțiuni de drept comun.
Eugen Nicolicea susține că cei doi i-ar fi adresat două întrebări președintelui, însă Klaus Iohannis a negat acest lucru.
ALDE a fost singurul partid care a refuzat să participe la consultări. Klaus Iohannis a spus despre partidul condus de Tăriceanu că nu este interesat de tema Justiției din România.
Desfășurarea evenimentelor, LIVE UPDATE:
UPDATE 13:10 Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările de la Cotroceni cu partidele.
UPDATE 12.25: Marin Iancu și Ioan Muntean au făcut declarații, după întrevederea cu Klaus Iohannis
UPDATE 12.20: Eugen Nicolicea a făcut declarații, după consultări
„Sunt însoțit de dl. Muntean și de dl. Iancu. Au fost deținuți politic, la Aiud, unde au avut de suferit, ceea ce știți și dvs. În plus, dl. Iancu e și revoluționar. Cu privire la prezența dumnealor aici, ținând cont că invitația președintelui a fost cu privire la problemele Justiției, reamintesc că, printre alte atribuții, Ministerul Public se ocupă de respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. MP e condus de procurorul general. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, după 1989 nu ar fi trebuit să ocupe această funcție o persoană care a fost procuror și care ar fi putut să elibereze înainte de termen deținuții. Dl. Muntean a fost respins de două ori. Când a seizat niște nereguli, a fost încarcerat în regim special, pentru că a calomniat organele puterii de stat.
Cosiderăm că există posibilitatea conexiunii temei de azi, pe Justiție, cu cele de Referendum, teme care nu ne-au fost aduse încă în discuție. Au vrut să evidențieze o temă: că la 30 de ani de la Revoluție, persoane care au fost torționari pot să ocupe funcții.
Cu privire la referendum, am precizat și în calitate de vicepreședinte al Camerei, că așa cum Parlamentul a dat aviz, va da aviz favorabil referendumului consultativ al președintelui, rămânând președintelui dreptul de a-l demara, de a pune întrebarea, Parlamentul neavând niciun fel de atribuție efectivă în acest referendum.”
UPDATE ORA 11: Klaus Iohannis a primit delegația PSD
„Mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră”, le-a spus Klaus Iohannis celor 2 foști deținuți.
UPDATE ORA 10: PSD trimite la consultări 2 "foști deținuți politic"
Partidul Social Democrat a anunțat, vineri dimineață, că la consultările de la Cotroceni vor veni parlamentarul Eugen Nicolicea și foștii deținuți Marin Iancu și Ioan Muntean.
Comunicatul PSD:
”Revenim cu detalii privind așa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situația din justiție și vă reamintim, de asemenea, delegația Partidului Social Democrat:
1. Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreședinte al Camerei Deputaților
2. Domnul Marin Iancu – Fost deținut politic
3. Domnul Ioan Muntean – Fost deținut politic
Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.
Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.
Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat.
După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.
Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.
La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea.
După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare.
Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr.”
Reacția ALDE
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis. Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că decizia formaţiunii sale de a nu participa la consultările de la Cotroceni reprezintă un avertisment pentru preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a declarat miercuri că i se pare "de-a dreptul ciudat" faptul că unele partide nu vor să participe la consultările pe tema justiţiei, precizând că este vorba de o ofertă la dialog.
"Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare de-a dreptul ciudat. Nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puţin ciudat", a spus Iohannis la Bruxelles.
Preşedintele a avut joi consultări cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi cu cei ai Grupului minorităţilor naţionale. La finalul consultărilor, Iohannis a declarat că toţi cei care au participat la aceste discuţii au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum.
"Toţi au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum. (...) Toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe la referendum", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului le-a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări pe tema situaţiei din justiţie joia şi vinerea aceasta, la Palatul Cotroceni. În scrisoare se preciza că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
Despre referendumul pe tema Justiției
În martie, preşedintele Iohannis a anunţat referendumul pe tema situaţiei din justiţie iar pe 1 aprilie a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naţionale care va avea loc pe 26 mai.
"Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Pe 26 martie, preşedintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului iar pe 27 martie el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, justitie, PSD, Cotroceni, alde, consultari,
Dată publicare:
12-04-2019 07:06